To e-newsletter αυτό συντάσσεται από τον Τάσο Κρομμύδα και το site μας αναπαράγεται το υλικό αυτό για ευρύτερη ενημέρωση των ενδιαφερομένων
- Εκθέσεις – ειδήσεις
- Το 2017, ο αριθμός των μονάδων κάρβουνου που παγκοσμίως τέθηκαν σε λειτουργία μειώθηκε κατά 28%, και όσων ξεκίνησε η κατασκευή κατά 29%. Τα τελευταία 3 χρόνια έχουν αποσυρθεί μονάδες κάρβουνου ισχύος 97GW, (κυρίως στις ΗΠΑ, Κίνα, Βρετανία). Το 2022 αναμένεται να ξεκινήσει μείωση της παγκόσμιας ισχύος κάρβουνου καθώς η ισχύς που θα αποσύρεται θα είναι μεγαλύτερη από εκείνη που θα μπαίνει σε λειτουργία. Αναλυτικά στοιχεία στην Έκθεση Boom and Bust 2018.
- Από το 2010 το παγκόσμια σταθμισμένο μέσο κόστος ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά έχει μειωθεί κατά 77% και από χερσαία αιολικά κατά 38% ενώ το κόστος αποθήκευσης σε μπαταρίες κατά 79%.
- Το σενάριο της Shell που αντιστοιχεί σε επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, προβλέπει πως η παγκόσμια κατανάλωση πετρελαίου θα αρχίσει να μειώνεται από το 2025 και του φυσικού αερίου από το 2035.
- Και μόνα τα οφέλη στη δημόσια υγεία από πολιτικές για συγκράτηση της υπερθέρμανσης στους 2C, θα είναι σαφώς μεγαλύτερα (1,4 – 2,4 φορές) από τα κόστη των πολιτικών αυτών, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύεται στο Lancet.
- “Η κατάσταση του κλίματος το 2017” – η ετήσια Έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Μετεωρολογίας.
- Οι συνολικές εκπομπές CO2 της Βρετανίας μειώθηκαν 3,2% το 2017. Στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας η μείωση ανήλθε σε 7,6% λόγω της μείωσης χρήσης κάρβουνου κατά 28%, αλλά και φυσικού αερίου, και υποκατάστασής τους από ΑΠΕ. Το 2017 ήταν και η πρώτη χρονιά κατά την οποία στη Βρετανία τα αιολικά και τα φωτοβολταϊκά παρήγαγαν περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όλους τους πυρηνικούς σταθμούς της χώρας.
- Καλά νέα και παραδείγματα
- Διάφορα
- “Ήταν πελώριο λάθος, όταν το 2014 αποφασίστηκε η κατασκευή της Πτολεμαΐδας 5“, Μ. Παναγιωτάκης, Πρόεδρος & Δνων Σύμβουλος της ΔΕΗ, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής.
- Ο «Ειδικός Λογαριασμός ΑΠΕ» εμφανίζει σημαντικό πλεόνασμα, ως αποτέλεσμα του τέλους που πλήρωναν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας (από τα κέρδη τους από τη χαμηλότερη ΟΤΣ λόγω των ΑΠΕ) αλλά και από τις υψηλότερες τιμές δικαιωμάτων CO2 που δημοπρατούνται. Με σκανδαλώδη τροπολογία που ψηφίστηκε στο πρόσφατο Ν/Σ, το ΥΠΕΝ αποφάσισε το πλεόνασμα αυτό ουσιαστικά να επιστραφεί στους προμηθευτές ως ουρανοκατέβατο κέρδος, απορρίπτοντας προτάσεις αυτό να διοχετευτεί στις λιγνιτικές περιοχές για χρηματοδότηση μιας δίκαιης μετάβασης πέρα από το λιγνίτη, ή έστω να μειωθεί αντίστοιχα το τέλος «ΑΠΕ» που πληρώνουν οι καταναλωτές
- European Energy Atlas – Μια εξαιρετική κατατοπιστική έκθεση για τα δεδομένα, την εμπειρία, τις πολιτικές, τα εργαλεία για μια μετάβαση του ενεργειακού συστήματος της Ευρώπης σε 100% ΑΠΕ. Η έκθεση σε pdf.