Απαιτείται καλύτερη προετοιμασία για αξιοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση
Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουμε την διαφαινόμενη διάθεση από την ΕΕ ποσού 6.400.000 ευρώ μέσω του «Ευρωπαϊκού Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση» σε 557 απολυμένους από σούπερ μάρκετ στην Ελλάδα για την αναζήτηση νέας εργασίας. Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα έχει κάνει πολύ περιορισμένη χρήση των δυνατοτήτων που προσφέρει το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση, αν και πολλοί τομείς της οικονομίας έχουν πληγεί από την κρίση.
Ο (τότε) ευρωβουλευτής των Πράσινων, συμπρόεδρος σήμερα των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Νίκος Χρυσόγελος, είχε καταθέσεις ερωτήσεις προς την Κομισιόν αλλά και είχε επισημάνει πολλές φορές σε ελληνικούς φορείς τις δυνατότητες που προσέφερε το ταμείο αυτό για ενίσχυση ολόκληρων κλάδων που έχουν πληγεί από την κρίση, όπως τα ναυπηγεία, οι επιχειρήσεις γύρω από την οικοδομή, δίκτυα μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βαριές βιομηχανίες και κλάδοι γύρω από το μέταλλο, κλάδοι του τουρισμού και, εφόσον υπήρχε κατάλληλη προετοιμασία της χώρας.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση έχει χρησιμοποιηθεί από διάφορες χώρες για να υποστηρίξει εργαζόμενους που έχασαν τη δουλειά τους ενώ εργάζονταν, για παράδειγμα, σε ναυπηγεία στη Δανία, Ισπανία και Βρετανία, σε ομάδες μικρομεσαίων επιχειρήσεων γύρω από τον κλάδο της οικοδομής στην Ισπανία, σε φαρμακοβιομηχανίες, εταιρείες τηλεφωνίας, επιχειρήσεις κατασκευής κτιρίων, αλουμινοκατασκευών, μεταλλικών προϊόντων, αυτοκινήτων, εκτυπωτικών μηχανημάτων και ανεμογεννητριών σε Σουηδία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία και Δανία.
Παρά τις πιέσεις του Ευρωκοινοβουλίου οι κυβερνήσεις αποφάσισαν τη μείωση του διαθέσιμου προϋπολογισμού για το ταμείο αυτό τι διάστημα 2014-2020. Έτσι μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ.
Τα μέλη της επιτροπής Προϋπολογισμών του Ευρωκοινοβουλίου έδωσαν τη Δευτέρα 23 Μαΐου το πράσινο φως στη χορήγηση ευρωπαϊκής βοήθειας ύψους 6.468.000 ευρώ στην Ελλάδα προκειμένου να βοηθήσει τους 557 απολυμένους των σούπερ μάρκετ “Λάρισα” στην αναζήτηση νέας εργασίας. 543 επιπλέον νέοι άνεργοι θα ωφεληθούν από το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Η ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) μένει τώρα να εγκριθεί από την ολομέλεια του ΕΚ και το Συμβούλιο των υπουργών.
Οι 422 εργαζόμενοι και οι 135 εργαζόμενοι-ιδιοκτήτες απολύθηκαν από τα Σουπερμάρκετ Λάρισα μετά την πτώχευση της συνεταιριστικής επιχείρησης. Η έκθεση αναγνωρίζει ότι “οι απώλειες θέσεων εργασίας ήταν το αποτέλεσμα της μείωσης της αγοραστικής δύναμης των ελληνικών νοικοκυριών και της δραστικής μείωσης της χορήγησης δανείων σε επιχειρήσεις και ιδιώτες, λόγω της παρατεταμένης παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής και οικονομικής κρίσης η οποία έχει επηρεάσει βαθιά την ελληνική οικονομία”.
Η Ελλάδα στην πρότασή της (προτάσεις προς το ταμείο υποβάλλουν μόνο οι κυβερνήσεις των Κρατών Μελών) αποφάσισε να συμπεριλάβει στο πρόγραμμα και 543 νέους που βρίσκονται εκτός απασχόλησης, εκπαίδευσης ή κατάρτισης. Τα μέτρα στήριξης που συγχρηματοδοτούνται από το ΕΤΠ και το ελληνικό κράτος θα βοηθήσουν τα άτομα αυτά να βρουν νέες θέσεις εργασίας, παρέχοντάς τους υπηρεσίες επαγγελματικού προσανατολισμού, επαγγελματική κατάρτιση, ειδικές συμβουλευτικές υπηρεσίες για την επιχειρηματικότητα, καθώς και συνεισφορές για τη σύσταση επιχειρήσεων και διάφορα επιδόματα (κατάρτισης, κινητικότητας κτλ).
Οι περισσότερες απολύσεις αφορούν την περιοχή της Θεσσαλίας όπου το 73,5% των άνεργων ατόμων είναι μακροχρόνια άνεργοι (άνεργοι για διάστημα άνω των 12 μηνών).
Το σχέδιο ψηφίσματος της εισηγήτριας Liadh Νί Riada (Ευρ.Ενωτ.Αριστερά, Ιρλανδία) εγκρίθηκε με 23 ψήφους υπέρ και 3 κατά.
Η ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου είναι προγραμματισμένη για τις 26 Μαΐου ενώ το Συμβούλιο αναμένεται να εγκρίνει την αίτηση στις 6 Ιουνίου.