ΆΛΛΗ ΜΙΑ (ΑΥΤ)ΑΠΑΤΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ: «ΜΕ ΑΠΛΗ ΑΝΑΛΟΓΙΚΗ ΔΕΝ ΚΥΒΕΡΝΙΕΤΑΙ Η ΧΩΡΑ». ΑΛΛΑ ΟΜΩΣ ΕΛΕΓΑΝ ΓΙΑ ΧΡΟΝΙΑ!

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ εκφραζόμαστε πλήρως από τις θέσεις και τις δηλώσεις περί απλής αναλογικής του ΣΥΡΙΖΑ και του Κουρουπλή, αυτές που υποστήριζαν το 2012, 2013, 201414, όχι αυτές που λένε σήμερα. Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο αρμόδιος υπουργός υποστηρίζουν σήμερα εντελώς διαφορετικές θέσεις σε σχέση με αυτές που προέβαλλαν μέχρι να πάρουν την εξουσία, αποδεικνύοντας έτσι τον καιροσκοπισμό τους.

Με δηλώσεις του ο Παναγιώτης Κουρουπλής, ο αρμόδιος υπουργός της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ που προετοιμάζει αλλαγή του εκλογικού νόμου, ξεκαθαρίζει ότι: “αν   καθιερωθεί η απλή αναλογική, η χώρα δεν θα κυβερνηθεί ποτέ“. Ο ίδιος, όμως, όπως και σύσσωμη η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεταν το 2012 πρόταση νόμου «για καθιέρωση της άδολης κι απλής αναλογικής», όπως έλεγαν, και μάλιστα ζητούσαν «συνταγματική κατοχύρωση του συστήματος». Τώρα επιμένουν σε μπόνους 30 εδρών και σε πρακτικές που αλλοιώνουν την εκλογική βούληση των πολιτών.

Η κρίση του πολιτικού συστήματος κάνει πολλούς πολίτες να αποστρέφονται τα κόμματα. Αντί, όμως, τα κόμματα να αλλάξουν και να συνεισφέρουν στο να αλλάξει η πολιτική και να γίνει χρήσιμη για τη βελτίωση της ζωής των πολιτών, εφευρίσκουν τρόπους, όταν πιάσουν τις καρέκλες της εξουσίας, για να νοθεύουν την βούληση των πολιτών και να συνεχίσουν να κρατάνε τις καρέκλες.

Το 44% των πολιτών απείχε στις εκλογές του Σεπτεμβρίου 2015, κάτι που ελάχιστα απασχόλησε τα κόμματα. Η μειωμένη συμμετοχή σημαίνει ότι ένα κόμμα που συγκεντρώνει 37% στις εκλογές στην πραγματικότητα δεν εκφράζει παρά το 20% το πολύ του πραγματικού εκλογικού σώματος, και κυβερνάει μόνο επειδή ο εκλογικός νόμος δίνει στο πρώτο κόμμα μπόνους 50 εδρών (περίπου το 32% των βουλευτών). Μάλιστα το υπάρχον εκλογικό σύστημα κλέβει έδρες από τα κόμματα που δεν ξεπερνάνε το όριο του 3% και τις μοιράζει στα άλλα κόμματα (9-15 έδρες στις  εκλογές από το 2009 και μετά).

Για άλλη μια φορά ο ΣΥΡΙΖΑ (και οι συνέταιροι του στην κυβέρνηση ΑΝΕΛ και Οικολόγοι Πράσινοι) εξαπατούν τους πολίτες. Άλλα έλεγαν τόσα χρόνια (και δεν υπάρχει σε αυτή την περίπτωση η δικαιολογία ότι δεν ήξεραν) και άλλα κάνουν σήμερα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ υποστηρίζουμε σταθερά ότι η σημερινή κρίση αντιπροσώπευσης δεν θα αντιμετωπιστεί με εκλογομαγειρέματα αλλά με σοβαρή πολιτική αντιπαράθεση, με σύνθεση και ευρύτερες κοινωνικές και πολιτικές συναινέσεις, καθώς και με ενίσχυση της συμμετοχικής δημοκρατίας. Απαιτείται σταθερός εκλογικός νόμος που βασίζεται στην απλή αναλογική, που διευκολύνει την πραγματική αντιπροσώπευση στο κοινοβούλιο των διαφόρων απόψεων που υπάρχουν μέσα στην κοινωνία αλλά και την συνεργασία των κομμάτων στη βάση όμως προγραμματικής συμφωνίας, όπως γίνεται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

«Η οριστική είσοδος της χώρας στην εποχή των κυβερνήσεων συνεργασίας και στην εξίσωση της ψήφου κάθε Έλληνα, είτε ψηφίζει μεγαλύτερο ή μικρότερο κόμμα, είναι μεγάλη θεσμική αλλαγή». Αλλά για να είναι κάτι τέτοιο χρήσιμο στην κοινωνία, πρέπει τα κόμματα να σταματήσουν να είναι συνασπισμοί μικροσυμφερόντων που ουδεμία σχέση έχουν με την δημοκρατία και την παραγωγή πολιτικής και να γίνουν χώροι παραγωγής νέων ιδεών, πολιτικών και λύσεων.

συριζα1

 Οι (αυτ)απάτες του ΣΥΡΙΖΑ και η εξαπάτηση των πολιτών

Διαχρονικά ΣΥΡΙΖΑ (προ εξουσίας): Συνταγματική κατοχύρωση της απλής κι άδολης αναλογικής!

ΣΥΡΙΖΑ 14/3/2012: Πρόταση νόμου για την καθιέρωση της απλής αναλογικής ως του εκλογικού συστήματος, που θα διέπει τις εκλογικές αναμετρήσεις, κατέθεσαν σήμερα από κοινού, η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Σοφία Σακοράφα και Παναγιώτης Κουρουμπλής (ο ίδιος που λέει σήμερα ότι με απλή αναλογική δεν θα μπορεί να κυβερνηθεί η χώρα!)

“Βασική θέση των προοδευτικών δυνάμεων του τόπου είναι η καθιέρωση ενός πάγιου εκλογικού συστήματος, με το οποίο θα επιτυγχάνεται η αντιστοιχία ψήφων του εκλογικού σώματος και βουλευτικών εδρών των κομμάτων και θα δίνει τη δυνατότητα εκπροσώπησης στη Βουλή όλων των υπαρκτών πολιτικών τάσεων και δυνάμεων που παίρνουν μέρος στις εκλογές. Τέτοιο εκλογικό σύστημα είναι η απλή αναλογική.

Η απλή αναλογική μπορεί να αναδεικνύει Βουλή, που δεν θα βρίσκεται σε διάσταση με τη συγκεκριμένη έκφραση της λαϊκής κυριαρχίας, ως θεμελιακής πολιτικής, νομικής και ηθικής αρχής. Ποτέ σχεδόν στα 170 χρόνια της ύπαρξης του νεώτερου Ελληνικού Κράτους ο εκλογικός νόμος δεν απέβλεψε στην πιστή αποτύπωση της λαϊκής βούλησης. Και αυτό πάντοτε στο όνομα της εξασφάλισης αυτοδύναμης σταθερής και ισχυρής κυβέρνησης.

Για να είναι όμως πραγματικά, ουσιαστικά και αποτελεσματικά και όχι μόνο τυπικά αυτοδύναμη μία κυβέρνηση πρέπει να έχει κερδίσει την πλειοψηφία της ψήφου του λαού. Κυβερνήσεις που στηρίζουν την αυτοδυναμία τους στην εκλογική τεχνική, ούτε αυτοδύναμες είναι ούτε ισχυρές. Υφίσταται, εξ αντικειμένου, η διάσταση ανάμεσα στην επιρροή τους στο λαό και στη δύναμή τους στη Βουλή. Η διάσταση ανάμεσα στην πολιτική τους και την εκφρασμένη θέληση του λαού.

 

Posted on 25/05/2016 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top