Ο προϋπολογισμός είναι θέμα απολύτως πολιτικό και ιδεολογικό. Η σπατάλη δις έχει οικονομικό και κοινωνικό κόστος

Του Χάρη Κουγιουμτζόπουλου

Ελάτε να κοστολογήσουμε τις πολιτικές σας:

📍Το 2025 έγιναν 225.000 απευθείας αναθέσεις συνολικού ύψους 3 δις ευρώ. Με μια μέση έκπτωση του 40% που επιτυγχάνεται στους διαγωνισμούς, θα πετυχαίναμε εξοικονόμηση 1,2 δις.

📍 Το 2025 έγιναν 74.660 διαγωνισμοί με μόνο έναν ανάδοχο συνολικού ύψους 21 δις ευρώ. Αν οι διαγωνισμοί δεν ήταν φωτογραφικοί θα εξοικονομούσαμε 10 τουλάχιστον δις.

📍 Την ίδια στιγμή το νέο Εθνικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα ανέρχεται στα 23 δις για τους εργολάβους, ενώ χάσαμε από το Ταμείο Ανάκαμψης 6 δις λόγω διοικητικής ανικανότητας που θα μπορούσαν άνετα να χρηματοδοτήσουν την ενεργειακή δημοκρατία.

– Τα Ελληνικά νοικοκυριά καταναλώνουν ετησίως 16 έως 17 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ρεύματος. 3,7 δις ευρώ. Αν είχαμε στρέψει το 30% σε ενεργειακές κοινότητες και αυτοπαραγωγή (50% στην Γερμανία) θα εξοικονομούσαμε 1,1 δις ετησίως.

– 33 έως 35 δισεκατομμύρια κιλοβατώρες (kWh) ρεύματος καταναλώνουν οι επιχειρήσεις. Αν είχαμε εφαρμόσει την ενεργειακή δημοκρατία θα εξοικονομούσαμε άλλα 2 δις που μετακυλίονται τώρα στις τιμές στο ράφι και το πληρώνει ο καταναλωτής.

– Τα ελληνικά νοικοκυριά πληρώνουν συνολικά περίπου 5 δισεκατομμύρια ευρώ ετησίως αποκλειστικά για τη βενζίνη και το πετρέλαιο κίνησης των ιδιωτικής χρήσης (ΙΧ) αυτοκινήτων τους. Αν μειώναμε την κατανάλωση με όρους Βιώσιμης Κινητικότητας και εναλλακτικές μεταφορές στο 70%, η εξοικονόμηση ανέρχεται στα 2,9 δις. Και θα είχαμε και 2 δις επιπλέον κέρδος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.

📍 Η κλιματική κρίση έχει αυξήσει την θερμοκρασία κατά 1,5°C έως 2,5°C στα αστικά κέντρα. Για να αντιμετωπίσει αυτήν την άνοδο ένα κλιματιστικό χρειάζεται περίπου έως 1.250 κιλοβατώρες (kWh) επιπλέον ηλεκτρικής ενέργειας ετησίως, ×0,22 €/kWh ≈275 ευρώ επιπλέον το χρόνο. 1,78 δις ευρώ συνολικά. Αν δεν κόβατε τα δέντρα θα χρειαζόμασταν το 1/6.

📍 Έργα όπως η Ε65 κόστισαν 4 φορές πάνω από τον προϋπολογισμό τους δηλαδή 2,5 δις ευρώ για το 50% του έργου. Μετρό Θεσσαλονίκης υπέρβαση 1,9 δις. ΒΟΑΚ υπέρβαση 2 δις.

📍 Κάθε χρόνο από το 2012 ο ΟΠΕΚΕΠΕ σπαταλάει 2,5 δις ετησίως για την αναβάθμιση και τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Αγροτικής Παραγωγής. Από τότε οι αγροτικές εκτάσεις και ο αγροτικός πληθυσμός μειώθηκε κατά 50%.

📍Στην Ελλάδα οι πολίτες πληρώνουν 7,78 δισ. ευρώ από την τσέπη τους για δαπάνες υγείας. Το 34% της συνολικής δαπάνης. Αν βρισκόμασταν στον Ευρωπαϊκό Μέσο Ορο 4%, οι Ελληνες θα πλήρωναν 2,2 δισ. ευρώ λιγότερα.

📍Τέλος, οι Έλληνες γονείς πληρώνουν 1 δισεκατομμύρια ετησίως για φροντιστήρια των παιδιών τους. Αν είχαμε σωστή Παιδεία οι Έλληνες γονείς θα εξοικονομούσαν 1.250 ευρώ για κάθε μαθητή.

Ο προϋπολογισμός ενός κράτους δεν είναι θέμα οικονομικό. Είναι απολύτως πολιτικό και ιδεολογικό.

 

Posted on 12/09/2026 in Άρθρα, Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top