του Νίκου Χρυσόγελου
Αντιδήμαρχου Αθηναίων
π. ευρωβουλευτή Πράσινοι / EFA
Δεν καταλαβαίνω πραγματικά γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΕ ως σύνολο δεν παρεμβαίνουν έντονα για να σταματήσει ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή. Προφανώς εγώ βλέπω το πρόβλημα πολυδιάστατα:
– δημιουργία τεράστιων ανθρωπιστικών ζητημάτων, δολοφονίες χιλιάδων αμάχων, ιδιαίτερα γυναικών και παιδιών, εξαναγκασμός σε προσφυγιά εκατομμυρίων ανθρώπων,
– παραβίαση του διεθνούς δικαίου, εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, ,
– περιβαλλοντικά προβλήματα – μεγάλη ρύπανση από τη χρήση χιλιάδων τόνων εκκρηκτικών,
– πλήρης αγνόηση της υποχρέωσης να επιλύονται τα προβλήματα με ειρηνικά μέσα,
– οικονομικές επιπτώσεις του πολέμου στην ευρύτερη περιοχή,
– ένταση των κοινωνικών προβλημάτων, όχι μόνο στη Μέση Ανατολή αλλά πολύ ευρύτερα
– δημιουργία ανασφάλειας και αστάθειας, χωρίς να διασφαλίζει ασφάλεια έστω για το Ισραήλ.
Δεν περιμένω από τις κυβερνήσεις να το δουν από όλες αυτές τις διαστάσεις.. Φαντάζομαι όμως ότι μπορούν να αντιληφθούν τι θα σημάνε νέο κύμα 3.000.000 προσφύγων από το Λϊβανο (1.000.000 ΛΙβανέζοι και 2.000.000 πρόσφυγες ήδη που φιλοξενούνταν στη χώρα) και στην πορεία από την Παλσιστίνη. Υποτίθενται ότι ενδιαφέρονται να μειωθούν οι αιτίες της μετανάστευσης και της προσφυγιάς. Όχι μόνο αδιαφορούν τώρα, αλλά μένουν άπραγοι μπροστά σε ένα μεγάλο κύμα αναγκαστικής προσφυγιάς εκατομμυρίων ανθρώπων. Όλοι αυτοί θα κατευθυνθούν προς την Ευρώπη ότι και να κάνουν στα σύνορα οι χώρες. Μοιάζει αφελές να πιστεύουν οι κυβερνήσεις μας ότι οι άνθρωποι που επιβιώνουν από τους βομβαρδισμούς των ισραηλινών, την ισοπέδωση γειτονιών στο Λϊβανο και στη Γάζα θα φοβηθούν το λιμενικό που θα προσπαθεί να τους επαναπροωθήσει προς την Τουρκία ή και να βυθίσει τις βάρκες τους ή τους συνοριοφύλακες που θα προσπαθούν να τους αποτρέπουν στα σύνορα. Είναι απίθανο να θελήσουν μείνουν οι περισσότεροι στην Τουρκία που έχει ήδη πάνω από 4.000.000 πρόσφυγες ή στη Συρία που δεν έχει καν την δυνατότητα να δεχθεί πίσω Σύριους πρόσφυγες.
Προφανώς η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς είναι καταδικαστέα, ότι και να επικαλείται ως λόγο. Οι συνθήκες που επικρατούν στην Παλαιστίνη δεν μπορεί να αποτελούν δικαιολογία για δολοφονία και απαγωγή αμάχων. Στην πραγματικότητα, η επίθεση αυτή έδωσε την ευκαιρία στο Ισραήλ να ξεκινήσει μια επιχείρηση ισοπέδωσης της Γάζας. Το Ισραήλ όμως μπορούσε να επιλέξει ειρηνικό δρόμο, να αδράξει αυτή την απεχθή πράξη για να απομονώσει τη Χαμάς, να απελευθερώσει τους ομήρους με διαπραγματεύσεις, να επιδώξει λύση για ασφάλεια και ειρήνη μέσω διαπραγματεύσεων και να συμφωνήσει σε οριστική επίλυση του Παλαιστινιακού.
Αλλά ακόμα πιο κρίσιμο είναι το τι θα συμβεί με την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης από την πλευρά του Ισραήλ και τις απαντήσεις από το Ιράν και από έναν άξονα που δημιουργείται αργά ή γρήγορα με ευρύτερες δυνάμεις. Το “καλό” σενάριο (απίστευτο και όμως υπάρχουν κυβερνήσεις που το θεωρούν καλό σενάριο!!!) είναι το Ισραήλ και οι Αμερικάνοι να χτυπήουν τις πετρελαιοπηγές και τα διυλιστήρια του Ιράν. Είναι νομίζω θέμα ωρών. Πέρα από την αδιανόητη ρύπανση και επιβάρυνση της υγείας και του κλίματος που θα προκαλέσει ένα τέτοιοι χτύπημα, οι οικονομικές συνέπεις στην οικονομία ιδιαίτερα της Ευρώπης θα είναι καταλυτικές. Οι τιμές του πετρελαίου και της ενέργειας θα εκτοξευθούν, προς όφελος κυρίως των πετρελαϊκών και της αμερικάνικης βιομηχανίας, αλλά θα είναι καταστροφικό για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η κοινωνική αναταραχή θα είναι πολύ έντονη, ήδη η κατάσταση είναι οριακή για άλλους λόγους. Εγκληματούν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις που μένουν σχεδόν όλες άφωνες. Το καταλαβαίνει η Ισπανική κυβέρνηση και φαίνεται τώρα το αντιλαμβάνεται και ο Μακρόν, δυστυχώς πολύ δειλά η Γερμανία λόγω τιου ναζιστικού παρελθόντος της. Μόνο αυτό μας έλειπε στην Ευρωπαϊκή Ένωση!!!
Το ακόμα χειρότερο σενάριο είναι να πλήξει το Ισραήλ πάράλληλα με τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και τις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν. Θεωρώ ότι η απάντηση – έχει δημοσιοποιηθεί – από το Ιράν και τους συμμάχους του είναι να πλήξει με τη σειρά του το πυρηνικό πρόγραμμα του Ισραήλ (υπενθυμίζω όυι η Χεζμπολάχ έχει ήδη δημοσιοποιήσει μια τέτοια απειλή με τη δήλωση ότι γνωρίζει που βρίσκονται οι πυρηνικές αυτές εγκαταστάσεις στην έρημο. Αν δεν κάνω λάθος έχει δημοσιοποιήσει και τον σχετικό χάρτη. ΟΙ βαλιστικοί πύραυλοι του Ιράν κατάφεραν και έπληξαν (δεν ξέρουμε πόσο σοβαρά) δυο αεροπορικές βάσεις του Ισραήλ, οπότε δεν πρόκειται για ρουκέτες αλλά για πολεμικά συστήματα που δεν ανακόπτονται 100%.
Το Ισραήλ έκανε μια ακόμα χειρότερη δήλωση, τις τελευταίες μέρες: ότι είναι έτοιμο να χτυπήσει με πυρηνικά όπλα το Ιράν. Όλοι ξέρουν ότι το Ισραήλ διαθέτει πυρηνικά όπλα (90 πυρηνικές κεφαλές) κατά παράβαση της διεθνούς συνθήκης περί μη διάδοσης των πυρηνικών όπλων και κανένας διεθνής οργανισμός δεν ελέγχει το πυρηνικό του οπλοστάσιο.
Έχει ανοίξει λοιπόν το κουτί της πανδώρας και αν δεν παρέμβουν δυναμικά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και η ΕΕ ως συνολο, όχι μόνο πιέζοντας το Ισραήλ με διακοπή πώλησης όπλων και χρηματοδοτήσεων αλλά βρίσκοντας και ένα πεδίο συεννόησης με τις ΗΠΑ, την Κϊνα και άλλες χώρες,, θα μπούμε σύντομα σε μια αδιανόητη πορεία καταστροφής στην περιοχή μας. Σε ένα τέτοιο κλίμα είναι άγνωστο πώς θα αντιδράσει από την άλλη ένας Πούτιν που θα θελήσει να εκμεταλλευθεί την αναταραχή για να τελειώσει μια και καλή με την Ουκρανία, ακόμα και μιμούμενος το Ισραήλ στο θέμα των χτυπημάτων σε πυρηνικές εγκαταστάσεις ή και χρήσης πυρηνικών περιοσμένης ισχύος. Η πρόκληση θα είναι μεγάλη για όλη τη δύση.
Ελλάδα και Κύπρος – ασχέτως αν οι πολίτες το έχουν καταλάβει – θα βρεθούν- έχουν ήδη βρεθεί σε ένα κάποιο βαθμό – στο κέντρο του κυκλώνα με πολλούς τρόπους. Τους καταλαβαίνουμε φαντάζομαι..
Η κυβέρνηση είναι όμως αλλού για αλλού. Οϋτε καν μια σοβαρή δήλωση δεν έχει κάνει που θα προειδοποιεί το Ισραήλ και τον Νετανιάχου ότι δεν μπορεί να παίζει με την τρέλα και δεν θα διαλύσει τον κόσμο. Η αποστασιοποίηση από την καταστροφική πολιτική Νετανιάχου είναι θέμα εθνικής ασφάλειας, για να μιλήσουμε με αυτούς τους όρους. Δεν θέλουμε να δούμε να απλώνεται η μέγα – πυρκαγιά (wild- fire). Αν ξεφύγει θα τα κάψει όλα.
Ως
#Πράσινοι @Πράσινοι είχαμε μιλήσει πολλές φορές εγκαίρως για μια συνολική επίλυση των προβλημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο και για ένα σχέδιο Πράσινης Κοινωνικής Συμφωνίας που θα περιλαμβάνει όλες τις κοινωνίες της περιοχής. Η Ελληνική και η Κυπριακή κυβέρνηση έπαιξαν ένα λάθος χαρτί, ενισχύοντας την πολυεπίπεδη παρουσία και την ισχύ του ακροδεξιού και ανεξέλγκτου Νετανιάχουν στην περιοχή. Δεν έχουν καν την πρόνοια να πάρουν σοβαρές αποστάσεις από αυτόν και να λάβουν σοβαρά μέτρα, αποδεικνύοντας ότι όλα αυτά τα δήθεν πατριωτικά έχουν να κάνουν στην πραγματικότητα με στενά συμφέροντα (αγωγοί , εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, εξοπλιστικά) και όχι πραγματικά με το συμφέρον και τη βιωσιμότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κοινωνίας,. Και αυτό είναι το επικίνδυνο, ότι επιμένουν να εκπροσωπούν – όχι μόνο οι δύο κυβερνήσεις αλλά και μεγάλο ποσοστό του πολιτικού συστήματος – ιδιοτελή συμφέροντα που οδηγούν σε αδιανόητη καταστροφή της οικονομίας και της κοινωνίας.