Τα δέντρα στον
Έβρο είτε καίγονται (14η μέρα πυρκαγιάς που αντί να σβήνει φουντώνει και δεν αφήνει τίποτα) είτε κόβονται.
Στο Άλσος Φυτωρίου Αλεξανδρούπολης κόβονται 250 #δέντρα αυτές τις μέρες που η φωτιά κατακαίει τον Έβρο. Δεκάδες Αλεξανδρουπολίτες, απαίτησαν να σωθεί και να αναδειχθεί το άλσος σε χώρο αναψυχής, να μην θυσιαστούν τα δέντρα και το άλσος για κάτι που μπορεί να γίνει αλλού.
Η κινητοποίηση δεν αφορά μόνο το φυτώριο της Αλεξανδρούπολης, ούτε καν μόνο την Αλεξανδρούπολη. Αφορά το περιβάλλον, τη ζωή όλων, τη λογική (πώς μπορείς να κόβεις έστω και ένα δέντρο ενώ δίπλα έχουν καεί πάνω από 810.000 στρέμματα και η φωτιά συνεχίζεται, τα προηγούμενα χρόνια είχαν επίσης καεί μεγάλες εκτάσεις).
Βίντεο από τη στιγμή των συλλήψεων των πολιτών που διαμαρτύρονται για το κόψιμο των δέντρων:
Η τρομερή καταστροφή στον Έβρο
Η φωτιά συνεχίζει να κατακαίει τον Έβρο για 14 ημέρα. 812.607 στρέμματα έχουν καεί μέχρι τώρα, εκ των οποίων τα 654.522 αντιστοιχούν σε δάση (τελευταία ενημέρωση: 29.08.2023, ώρα 14:47).
Η φωτιά καίει για 14η μέρα στον Έβρο – κινδύνεψε και το Σουφλί
Ανεξέλεγκτη μαίνεται για 14η ημέρα η φωτιά, με αρκετές νέες εστίες να έχουν εκδηλωθεί τελευταίες ώρες Φαίνεται πως οι δυνάμεις κατάσβεσης κατάφεραν να περιορίσουν τη φωτιά 1 χλμ από τα πρώτα σπίτια στα δυτικά του Σουφλίου, όμως παρατηρούνται νέες εστίες στο ύψος της Κορνοφωλιάς. Είχαν σταλεί προειδοποιητικά μηνύματα από το 112.
Οι απαράδεκτες δηλώσεις του πρωθυπουργού
Ανεύθυνες οι δηλώσεις (επανειλημμένες μάλιστα) του πρωθυπουργού. Όχι μόνο δεν αναλαμβάνει τις ευθύνες του για αυτή και για προηγούμενες μεγάλες καταστροφές (τα 3 τελευταία χρόνια έχουν καεί πάνω από 3.000.000 στρέμματα στη χώρα μας) αλλά δείχνει και άνθρωπο που δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα, δεν μπορεί να συλλάβει την καταστροφή που έχει γίνει, αγνοεί ακόμα και το τι έχει γίνει στη χώρα που κυβερνάει.
3 βασικά ερωτήματα δεν πήραν απάντηση και όπως συνήθως πέταξε την μπάλα αλλού:
– Πώς είναι δυνατόν να φτάνει η φωτιά τόσο εύκολα σε μια σημαντική στρατιωτική βάση
– Τι φταίει και κάηκαν εκ νέου Δαδιά και Πάρνηθα
– Πώς δεν μπορεί να σβηστεί η φωτιά στον Έβρο που έχει κάψει το 1/4 του νομού μέχρι σήμερα
Αντίθετα προσπαθεί να δημιουργήσει ψεύτικα ερωτήματα: «Και όταν θα αναρωτιέστε γιατί η φωτιά καίει για δωδέκατη μέρα, θα πρέπει να μας πείτε ευθέως αν επιρρίπτετε ευθύνες σε αυτούς τους ανθρώπους οι οποίοι δίνουν τη μάχη στην πρώτη γραμμή για να σβήσουν τη φωτιά», είπε.
Σχεδόν δεν φταίει τίποτα, καμία αναγνώριση έλλειψης προετοιμασίας (τα περισσότερα αεροπλάνα ή περισσότερα άτομα δεν είναι επαρκής απάντηση γιατί κάηκαν περισσότερες εκτάσεις, μέχρι σήμερα, πάνω από 1.500.000 στρέμματα. Στις αρχές της καλοκαιρινής περιόδου μας έλεγε ότι έχει γίνει η καλύτερη και πιο αποτελεσματική προετοιμασία. Και όμως η καταστροφή είναι απίστευτη.
Και όχι μόνο αυτό. Θεωρεί ότι η “απάντηση” στην τεραστίων διαστάσεων οικολογική, κοινωνική και οικονομική καταστροφή είναι “η πολύ καλή απόδοση της οικονομίας”. Και θα μοιράσει κάποια pass και στον Έβρο. Όποιος δεν έχει πολιτική μοιράζει pass.
Κυριάκος Μητσοτάκης: “Κι αν κάτι μπορεί σήμερα να αντισταθμίσει αυτό το – θα έλεγα- σκοτεινό κλίμα (sic) το οποίο λογικό είναι να επικρατεί στην ελληνική κοινωνία λόγω των καταστροφικών φωτιών, ειδικά στην περιοχή του Έβρου, AYTO ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ MONO Η ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΜΑΣ (!!!!!), η οποία και πάλι πιστοποιήθηκε από όλους τους παραγωγικούς φορείς. Μία οικονομία η οποία αναπτύσσεται γρήγορα, ένας τουρισμός ο οποίος φαίνεται να διανύει μία εξαιρετικά καλή χρονιά, εξαγωγές οι οποίες αυξάνονται και ταυτόχρονα πολλές νέες επενδύσεις οι οποίες δρομολογούνται. Σημαντικές επενδύσεις που αφορούν και την ίδια την πόλη της Θεσσαλονίκης“.
Φαίνεται ότι δεν κατανοεί καν ότι η καταστροφή ιδιαίτερα στον Έβρο είναι η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί από το 2000 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και έχει κάψει δάση, γεωργικές εκτάσεις, ζώα και φυτά, το μεγαλύτερο κομμάτι της Δαδιάς, εκατομμύρια ζώα που ζουν στο δάσος, 20 ανθρώπους (ας ελπίσουμε ότι είναι μόνο αυτοί και όχι 60 όπως τους ανεβάζουν κάποιοι υπολογισμοί). Αγνοεί ότι ζούμε στην εποχή της 6ης μαζικής εξαφάνισης ειδών και η χώρα μας κάνει ότι μπορεί για να πετύχουμε το στόχο της ….μαζικής εξαφάνισης 1.000.000 που απειλούνται.
Και ως ανεύθυνος άρχων, μειωμένης αντίληψης των καταστάσεων δήλωσε ότι “όλα φτιάχνουν, μόνο οι άνθρωποι δεν γυρνάνε”. Προσπέρασε βέβαια το γεγονός ότι και 20 άνθρωποι (τουλάχιστον) κάηκαν στον Έβρο και ούτε τα ονόματά τους δεν έχουμε μάθει ακόμα! «Δική μας προτεραιότητα ήταν, είναι και θα είναι πάντα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Είναι η μόνη που δεν μπορεί να αντικασταθεί. Ακολουθεί η προστασία της περιουσίας και μετά του φυσικού περιβάλλοντος». Αλλά με αυτή τη στρατηγική ούτε οι άνθρωποι ούτε οι περιουσίες ούτε πολύ περισσότερο το φυσικό περιβάλλον σώζονται. Όλο και πιο πολύ, ιδιαίτερα το 2023, αυτό γίνεται φανερό. Δεν μπορεί να ιεραρχείς τελευταίο το φυσικό περιβάλλον γιατί οι εκκενώσεις περιοχών και η έμφαση στην προστασία των κτηρίων στο τέλος δεν προστατεύει ούτε μόνο αυτά.
Τα 3 τελευταία χρόνια έχουμε τεράστιας έκτασης καταστροφές – 3.000.000 στρέμματα – και αυτό από μόνο του είναι μια απόδειξη ότι η στρατηγική την οποία ακολουθεί η κυβέρνηση είναι καταστροφική.
“Κυριάκος Μητσοτάκης: Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας”
Ο πρωθυπουργός προέταξε ως αιτίες για τις πυρκαγιές και την έκταση της καταστροφής την
κλιματική κρίση και τους
εμπρησμούς Για τους εμπρησμούς έκλεισε το μάτι στα σενάρια συνωμοσιολογίας: «Είναι επίσης περίπου βέβαιο ότι η φωτιά αυτή άναψε πάνω σε διαδρομές που συχνά χρησιμοποιούν παράνομοι μετανάστες οι οποίοι έχουν μπει στην πατρίδα μας».
Αλλά ο πρωθυπουργός είναι υπεύθυνος για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Ανέφερε στη Βουλή ότι η φωτιά στον Έβρο είναι μάλλον ανθρώπινο έργο, την ίδια στιγμή που η πυροσβεστική δηλώνει ότι η μία από τις δύο πυρκαγιές “ξεκίνησε από κεραυνό”, αυτή που ξέφυγε και οι άλλες είναι παρακλάδια της αρχικής. Επίσης και στην Πάρνηθα η αιτία σύμφωνα με την πυροσβεστική δεν έχει σχέση με εμπρησμό. Αλλά και στη Ρόδο ή στην Εύβοια δεν υπάρχουν στοιχεία για εμπρησμό ή έστω ανθρώπινη αμέλεια. Με ανεύθυνες τοποθετήσεις ο πρωθυπουργός της χώρα τροφοδοτεί το ρατσιστικό μίσος πολύ περισσότερο που αναπαράγει την ακροδεξιά ρητορική ότι οι φωτιές καίνε σε περιοχές που διέρχονται μετανάστες. Με την ίδια λογική οι φωτιές καίνε σε περιοχές που υπάρχουν αγρότες, αυτό κάνει τους αγρότες υπεύθυνους για την πυρκαγιά; Αν γίνει ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα έξω από το Μαξίμου, θα τολμήσει κάποιος να συνδέσει το αυτοκινητιστικό με το Μαξίμου γιατί βρίσκεται σε εκείνη την περιοχή; Αυτή η τυχοδιωκτική πρακτική που ξεκίνησε από ακροδεξιούς, νεοναζί και τον Βελόπουλο τροφοδοτείται από την κυβερνητική προπαγάνδα και υιοθετείται επίσημα και από τον πρωθυπουργό της χώρας, χωρίς μάλιστα οποιοδήποτε στοιχείο.
Η απουσία σοβαρής και έγκυρης ενημέρωσης από την κυβέρνηση και τις αρχές
από τον Παύλο Γεωργιάδη (πρώην εκλεγμένο σύμβουλο της Δημοτικής Κοινότητας Αλεξανδρούπολης)
Ένα από τα κενά που παρατηρείται εδώ και 13 ημέρες που η φωτιά κατακαίει το νομό Έβρου (έως τώρα το 1/4 της έκτασης του νομού) είναι η έλλειψη έγκυρης και συνεχούς ενημέρωσης από επίσημες πηγές.
Η αντιμετώπιση τέτοιων κρίσεων απαιτεί νηφάλια και εμπεριστατωμένη ερμηνεία μιας σειρά επιστημονικών και τεχνικών δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, ώστε να μπορούν οι πληττόμενοι πληθυσμοί να κατανοούν την κατάσταση και να δρουν έγκαιρα και προληπτικά. Κάτι τέτοιο δεν συνέβη, ακόμη και όταν κινδύνεψαν οικισμοί και ο ίδιος ο αστικός ιστός της Αλεξανδρούπολης.
#πάμε_κι_όπου_βγει
Αντ’ αυτού, παρατηρούμε μία ευθεία επίθεση από την κυβέρνηση προς το
Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και “κάποιους επιστήμονες” ότι δήθεν κάνουν λάθος ανάγνωση των δορυφορικών δεδομένων, δηλαδή ότι εντός των εκτιμώμενων καμμένων εκτάσεων υπάρχουν “τρύπες” που αντιστοιχούν σε άκαυτες εκτάσεις.
Είναι λογικό η
Ελληνική Κυβέρνηση να προσπαθεί να κάνει damage control για να υποβαθμίσει τις ευθύνες και την αβλεψία της, καθώς και την λάθος αρχική εκτίμηση της σοβαρότητας του πύρινου γεγονότος. Ας βάλουμε, όμως τα πράγματα στη θέση τους:
Η ενότητα Rapid Damage Assessment (RDA) του
#EFFIS (European Forest Fires Information System) χαρτογραφεί τις καμένες περιοχές αναλύοντας καθημερινές δορυφορικές απεικονίσεις σε χωρική ανάλυση 250 μ, που προέρχονται από τα όργανα MODIS στους δορυφόρους TERRA και AQUA της
NASA – National Aeronautics and Space Administration. Τα δεδομένα αυτά υποβάλλονται σε επεξεργασία λίγες ώρες μετά την απόκτηση. Από το 2018 και μετά, η χρήση των εικόνων Sentinel-2 της
ESA – European Space Agency βελτιώνει τις τελικές περιμέτρους αυτών των πυρκαγιών που έχουν αρχικά χαρτογραφηθεί από τις εικόνες MODIS σε χωρική ανάλυση στα 20 μ. Μικρές καμένες ή μη καμένες περιοχές κάτω από αυτή τη χωρική ανάλυση των απεικονήσεων δεν χαρτογραφούνται. Συνεπώς, εντός της περιμέτρου της καμένης περιοχής που υπολογίζεται μπορεί να περιλαμβάνονται μικρές άκαυτες νησίδες. Το προϊόν MODIS/SENTINEL-2 σχετικά με το εύρος των καμένων εκτάσεων παρουσιάζεται στον πρώτο χάρτη.
Δεδομένα από το VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) στους δορυφόρους της
NASA – National Aeronautics and Space Administration Suomi National Polar-Obiting Partnership (SNPP) και NOAA-20 χρησιμοποιούνται επίσης για τη χαρτογράφηση καμένων περιοχών. Οι περίμετροι των πυρκαγιών που προέρχονται από το VIIRS δημιουργούνται χρησιμοποιώντας αλγόριθμους που εξάγουν πολύγωνα με βάση τις ενεργές εστίες φωτιάς που ανακτώνται από αυτόν τον αισθητήρα. Η ονομαστική χωρική ανάλυση της ενεργού πυρανίχνευσης VIIRS είναι 375 m.
Οι περίμετροι των καμμένων εκτάσεων προέρχονται άμεσα από τις συντεταγμένες των ενεργών πυρκαγιών αμέσως μετά το πέρασμα του δορυφόρου και την απόκτηση των δεδομένων. Αυτό επιτρέπει την επεξεργασία ΣΧΕΔΟΝ ΣΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ, ακόμη και σε συνθήκες ελαφριάς συννεφιάς ή καπνού. Δεδομένου ότι η διαδικασία είναι αυτόματη και βασίζεται στην οριοθέτηση πολυγώνων, οι περίμετροι πυρκαγιάς από το VIIRS (δεύτερος χάρτης) μπορεί να έχουν πιο ευκρινή σχήματα από αυτά που παράγονται από την ταξινόμηση των εικόνων MODIS (πρώτος χάρτης).
Εδώ πρέπει να τονιστεί ότι τα δεδομένα που προέρχονται από το VIIRS για τις καμένες περιοχές ΔΕΝ χρησιμοποιούνται στο EFFIS για τον υπολογισμό των στατιστικών στοιχείων της καμένης περιοχής (πχ. εκτιμώμενη συνολική καμένη επιφάνεια). Εμφανίζονται μόνο στην “προβολή τρέχουσας κατάστασης” και γι αυτό χρησιμοποιήθηκαν σε όλους τους χάρτες που κοινοποιώ εδώ και 13 ημέρες, για να παρέχω τακτικές ενημερώσεις σχετικά με τις ενεργές εστίες, τις τρέχουσες θέσεις και τη δυναμική της φωτιάς.
Συμπερασματικά: το VIIRS μας δίνει μία quick & dirty απεικόνιση της τρέχουσας κατάστασης της φωτιάς. Το MODIS-Sentinel-2 μας δίνει πιο ακριβή αποτύπωση, με μόνο περιορισμό τα 20 μ του pixel που σαρώνει ο δορυφόρος επάνω στην επιφάνεια της γης. Στον τρίτο χάρτη εμφανίζονται τα δύο layers σε αντιπαραβολή.
Τα δεδομένα σχετικά με το μέγεθος της καμένης έκτασης είναι αμείλικτα και αδιαμφισβήτητα: 812.607 στρέμματα, εκ των οποίων τα 654.522 αντιστοιχούν σε δάση (τελευταία ενημέρωση: 29.08.2023, ώρα 14:47).