Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου: Ο Δήμος Αλεξανδρούπολης κατέχει τα πρωτεία …κοπής δέντρων

Ως δημότες Αλεξανδρούπολης, μπορούμε να νιώθουμε «υπερήφανοι» για το γεγονός ότι η πόλη μας (με αντικειμενικά αποδεικτικά στοιχεία) κατέχει την πρωτιά σε ένα θέμα και δικαιούται επάξια το βραβείο! Είμαστε πρώτοι στις αποφάσεις για την κοπή των δέντρων μέσα στον αστικό ιστό!

Ακολουθεί ο Δήμος Θεσσαλονίκης ο οποίος αποφάσισε την κοπή 260 δέντρων (εφόσον λάβει τη σύμφωνη γνώμη του Δημοτικού Συμβουλίου).
Την ίδια στιγμή, ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, αποφάσισε να κόψει 440 δέντρα σε μία έκταση δέκα στρεμμάτων, η οποία βρίσκεται μέσα στον αστικό ιστό! Η επίσημη δικαιολογία μάλιστα, δεν αφορά την ηλικία τους ή κάποιο άλλο πρόβλημα, αλλά το γεγονός ότι έχει αποφασιστεί η κατασκευή ενός κλειστού γυμναστηρίου σε έκταση 3,5 περίπου στρεμμάτων ενώ η υπόλοιπη έκταση των 6,5 περίπου στρεμμάτων, θα τσιμεντωθεί !!

Στην ίδια περιοχή, λίγο πιο πέρα από το αστικό άλσος του Δήμου, υπάρχει ελεύθερη δημοτική έκταση, και μάλιστα χωρίς καθόλου πράσινο, έτοιμη και κατάλληλη να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή του έργου του κλειστού γυμναστηρίου!

Η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου από το καλοκαίρι του 2021 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται με στόχο να προστατεύσει το συγκεκριμένο άλσος, με τη μοναδική και πλούσια σε ποικιλία είδη δασικά δέντρα! Ενδεικτικά αναφέρουμε τον κέδρο και τα κυπαρίσσια, τα πεύκα και την χαρουπιά, την ακακία και τον σφένδαμο, τον αείλανθο και τη δάφνη, το γαύρο και τον ευκάλυπτο, την αγριοκαστανιά και τον φράξο. Πρόκειται για ένα πραγματικά μοναδικό σε ποικιλία δασικών ειδών άλσος στην Αλεξανδρούπολη, το οποίο κινδυνεύει με αφανισμό από την δημοτική αρχή, εξαιτίας της επιπόλαια αρνητικής και άκαμπτης απόφασής της για την κατασκευή του κλειστού γυμναστηρίου σε διπλανό ανεκμετάλλευτο και διαθέσιμο κατάλληλο χώρο!

Παρά την παραπλανητική προπαγάνδα της δημοτικής αρχής προς τους συμπολίτες μας, θέτοντας το ψευτοδίλημμα της επιλογής της διατήρησης του άλσους εις βάρους της κατασκευής του κλειστού γυμναστηρίου, 650 συμπολίτες μας, πήραν την πρωτοβουλία να διαμαρτυρηθούν εγγράφως για την προστασία του Δημοτικού άλσους στο φυτώριο. Η δημοτική αρχή αγνόησε επιδεικτικά την παραπάνω κίνηση, όπως και την δική μας στη συνέχεια.
Συγκεκριμένα, η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου, κατέθεσε εισήγηση της προς το Δημοτικό Συμβούλιο για το ίδιο θέμα, η οποία ανάμεσα σε άλλα, τόνιζε:
α) Το απελπιστικά χαμηλό ποσοστό πράσινου στην πόλη μας, υπενθυμίζοντας ότι στην πόλη της Αλεξανδρούπολης, αναλογούν μόλις 2,5 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο, ενώ ιδανικά απαιτούνται 18-20 τετραγωνικά μέτρα πρασίνου ανά κάτοικο.
β) Το γεγονός ότι το δικαίωμα ζωής σε ένα υγιές περιβάλλον είναι θεμελιώδες και συνταγματικά προστατευόμενο, ατομικό και κοινωνικό δικαίωμα! Και ως συλλογικό κοινωνικό αγαθό ανήκει στον καθένα μας και σε ολόκληρη την κοινωνία! Το γεγονός ότι το περιβάλλον είναι η ίδια μας η ζωή! Και ότι όποιος προστατεύει το περιβάλλον, προστατεύει τη ζωή τη δική του, και τη ζωή των μελλοντικών γενεών!
γ) Το ιστορικό του συγκεκριμένου άλσους, το οποίο ξεκινάει με τη φύτευσή του εκ μέρους της Δασικής Υπηρεσίας κατά τα έτη 1980- 1981, και στα πλαίσια του τότε νέου τομέα της δασολογικής επιστήμης που είναι η Δασοπονία των πόλεων! Πρόκειται ουσιαστικά για ένα «δώρο» προς όλους εμάς, με δεδομένο ότι, ενώ εξαρχής αποτελούσε μια προσπάθεια/ πείραμα, για την καλλιέργεια διαφόρων ειδών, τα οποία στην πλειοψηφία τους, κατάφεραν τελικά να ευδοκιμήσουν στις συγκεκριμένες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες! Πρόκειται για πραγματικά σπάνιο γεγονός, δεδομένου ότι τα είδη αυτά, ευδοκιμούν το καθένα τους σε διαφορετικά εδάφη, υψόμετρο και συνθήκες!
δ) Την νομική διάσταση του θέματος, και συγκεκριμένα:
• τον Ν 3208/2003 που ορίζει ότι η ελάχιστη έκταση δάσους είναι μόλις τρία στρέμματα!
• το άρθρο 24 του Συντάγματος που παρατίθεται ερμηνευτική δήλωση για την έννοια του δάσους!
• Το Ν 4280/2014 ( άρθρο 32παρ. 4) που ορίζει ότι στις διατάξεις του νόμου αυτού υπάγονται και τα εντός των πόλεων και των οικιστικών περιοχών πάρκα και άλση (κεφάλαιο ρυθμίσεις δασικής νομοθεσίας)
• Την 4684/2009 ΣΤΕ( 51341) απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας που ορίζει ότι: «ο Δήμος, οφείλει για λόγους κοινωνικούς, ηθικούς, και νομικούς να εντάξει το δημοτικό άλσος στο ρυμοτομικό σχέδιο της πόλης ως κοινόχρηστο χώρο πράσινου»!


Φέτος το καλοκαίρι, η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου συμπληρώνει 2 χρόνια ενεργούς και συνεχούς δραστηριοποίησης για την προστασία του μοναδικού αυτού άλσους στο φυτώριο!

Τον Σεπτέμβρη του 2022, ο ανάδοχος εργολάβος του συγκεκριμένου έργου, κατέθεσε ένσταση, σύμφωνα με την οποία ζήτησε την διάλυση της σύμβασης, καθότι δεν πραγματοποιήθηκε η έναρξη των εργασιών εντός της προθεσμίας 3 μηνών. Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αποδέχθηκε την ένσταση του εργολάβου, και ακύρωσε την σύμβαση. Αξίζει να σημειωθεί εδώ, ότι στην απόφαση του Υπουργού αναφέρονται τα εξής: «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΤΙΣ ΣΦΟΔΡΕΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΟΠΙΜΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ, ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΤΟ ΚΟΠΗΣ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΥ ΑΡΙΘΜΟΥ ΔΕΝΤΡΩΝ!».

Στη συνέχεια, η Δημοτική αρχή, αποφάσισε να δημοπρατήσει εκ νέου το συγκεκριμένο έργο, χωρίς να λάβει υπόψη της, τη δυνατότητα και ευκαιρία που της παρέχεται, να τροποποιήσει την αρχική μελέτη, και να μεταφέρει την υλοποίηση του έργου, σε παρακείμενη εξίσου δική της ιδιοκτησία! (Σημείωση: δεν απαιτούνται καν έξοδα τροποποίησης της μελέτης, δεδομένου ότι αυτή πραγματοποιείται από υπηρεσίες του Δήμου)! Επιπλέον, με ελάχιστα χρήματα, η Δημοτική αρχή, έχει τη δυνατότητα να «εντάξει» και να «ενσωματώσει» το δημοτικό άλσος στην παρούσα περιοχή, έτσι ώστε, να αποτελέσει με τον τρόπο αυτό, ένα συνδυαστικό, όμορφο και ολοκληρωμένο έργο, το οποίο ουσιαστικά να αποτελεί τον περιβάλλοντα χώρο του είδη υπάρχοντος κλειστού κολυμβητηρίου και του μελλοντικού κλειστού γυμναστηρίου!

Το άλσος φυτωρίου, επιβάλλεται να αξιοποιηθεί με τρόπο που να αποτελεί επισκέψιμο χώρο για όλες τις ηλικιακές ομάδες πληθυσμού, διότι αποτελεί ένα σημαντικό πνεύμονα οξυγόνου για όλους μας! Μπορεί, και πρέπει να διαμορφωθεί σε ένα χώρο ανάπαυσης, δροσιάς και αναψυχής για όλες τις ηλικίες! Επιπλέον, και εξαιτίας της μοναδικής και πλούσιας σε ποικιλία είδη δασικών δέντρων, μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως χώρος επίσκεψης, γνωριμίας και εκπαίδευσης από όλες τις βαθμίδες των σχολείων, διότι αποτελεί πρώτης τάξεως ευκαιρία για τη γνωριμία των παιδιών με τόσες διαφορετικές ποικιλίες και είδη δέντρων! Προς την κατεύθυνση αυτή, μπορούμε να τοποθετήσουμε σήμανση με χρήσιμες πληροφορίες για κάθε είδος δέντρου! Με τον τρόπο αυτό, μπορούμε να συνεισφέρουμε στη διαμόρφωση και καλλιέργεια περιβαλλοντικής κουλτούρας, οικολογικής συνείδησης, σεβασμού και αγάπης για τη φύση που μας περιβάλλει!

Δεσμευόμαστε και διαβεβαιώνουμε ότι τόσο η Οικολογική Εταιρεία Ν. Έβρου όσο και η Πρωτοβουλία των 650 δημοτών, δεν θα μείνουν αδιάφοροι, αδρανείς και παρατηρητές!
Για όσους συμπολίτες μας δεν γνωρίζουν το δημοτικό άλσος, παραθέτουμε φωτογραφικό υλικό, ώστε να αποκτήσουν μια πρώτη εικόνα του. Στις φωτογραφίες μπορείτε να παρατηρήσετε επίσης, τα γνωστά και απογοητευτικά αποτελέσματα από τις δενδροφυτεύσεις που πραγματοποιούνται στα πεζοδρόμια, όπου στο μεγαλύτερο ποσοστό τους τα δενδρύλλια δυστυχώς αδυνατούν να επιζήσουν! Συνεπώς αποτελεί εγκληματική ενέργεια, να κόβονται δέντρα τα οποία παρά τις αντίξοες συνθήκες καταφέρνουν να επιβιώσουν μέσα στον αστικό ιστό, και μπορούν θαυμάσια να αποτελέσουν ένα αξιοζήλευτο και πρότυπο άλσος για την ελληνική επικράτεια!

Αλεξανδρούπολη 28/2/2023

Posted on 28/02/2023 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top