Η προεκλογική καμπάνια της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” στην περιφέρεια

Η συμμαχία Πράσινο & Μωβ στην Συνεργατική Βιομηχανική Μεταλλευτική Θεσσαλονίκης

Η συνεπικεφαλής της εκλογικής συμμαχίας “Πράσινο & Μωβ” Βασιλική Γραμματικογιάννη επισκέφθηκε τους εργαζομένους της Συνεργατικής Βιομηχανικής Μεταλλευτικής (ΒΙΟΜΕ) για να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις και τις προοπτικές να συνεχιστεί το παραγωγικό αυτό εγχείρημα των εργαζομένων μετά την δημοπράτηση του μεγαλύτερου μέρους του εργοστασίου.

Η ΒΙΟΜΕ είναι αυτοδιαχειριζόμενο εργοστάσιο στη Θεσσαλονίκη. Θεωρείται η πρώτη τέτοιου είδους πρωτοβουλία στην Ελλάδα σχετικά με την αυτοδιάθεση των εργαζομένων, την οργάνωση της παραγωγής και την αλληλεγγύη, συνιστώντας στην πράξη το πρώτο εγχείρημα εργατικής αυτοδιαχείρισης βιομηχανικής μονάδας στη χώρα.

Στην συνάντηση με τους εργαζομένους την Βασιλική Γραμματικογιάννη συνόδευσαν ο πρώην ευρωβουλευτής των Πρασίνων και νυν δημοτικός σύμβουλος Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τρεμόπουλος και ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος της Οικολογίας Αλληλεγγύης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Θανάσης Μακρής. Οι εργαζόμενοι ξενάγησαν την αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ στους χώρους του εργοστασίου και ενημέρωσαν για ό,τι έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα και πώς το εγχείρημα έχει αποδείξει την βιωσιμότητά του καθώς καταφέρνει να στηρίξει τους εργαζόμενους του και να παραμένει ανταγωνιστικό στην αγορά.

Ο πρόεδρος του σωματείου Μάκης Αναγνώστου ζήτησε να υποστηρίξει η συμμαχία Πράσινο & Μωβ το αίτημα τους για μείωση του Φ.Π.Α. για τα προϊόντα που είναι φιλικά στο περιβάλλον καθώς τέτοιες ρυθμίσεις θα συμβάλλουν σημαντικά στην ουσιαστική αλλαγή του μοντέλου παραγωγής και κατανάλωσης.

Στις Κυκλάδες αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ

Στην Πάρο και στη Νάξο βρέθηκαν  μεταξύ 24 και 26 Φεβρουαρίου, ο συνεπικεφαλής της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, Δομήνικος Χρυσίδης, και τα μέλη της Περιφερειακής Συντονιστικής Επιτροπής, Χριστίνα Ευθυμιάτου και Νίκος Στεφάνου.

Της επίσκεψης προηγήθηκε την Πέμπτη 23 Φεβρουαρίου, συνέντευξη του Δομήνικου Χρυσίδη στο ραδιοφωνικό σταθμό Cyclades Voice και την εκπομπή «Στο βάθος Κήπος» με την Ειρήνη Προμπονά. Ακούστε εδώ τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν, κυρίως σχετικά με την προστασία και διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών στα νησιά αλλά και τις χρηματοδοτήσεις για έργα προστασίας και ανάδειξης των φυσικών και πολιτιστικών διαδρομών.

Προστασία της αγροτικής γης – οι συνεταιρισμοί μας

Τα θέματα της αγροτικής παραγωγής και της αλληλεπίδρασής της με το περιβάλλον συζητήθηκαν με τους εκπροσώπους της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΑΣ) Πάρου, Αλέξη Γκόκα και Νίκο Τσιγώνια, αλλά και με τοπικούς παραγωγούς προϊόντων. Κρίσιμα αναδείχθηκαν: η ανάγκη για προστασία της αγροτικής γης που απειλείται από την άναρχη μεγέθυνση της δόμησης, η συγκράτηση του ενεργειακού κόστους μέσα από στοχευμένες φορολογικές παρεμβάσεις, η επανάχρηση και επαναφορά στον κύκλο ζωής των αποβλήτων, αλλά και κίνητρα για την ενεργοποίηση – στήριξη συλλογικών δομών, όπως οι αγροτικοί συνεταιρισμοί.

Σχεδιασμός για το μέλλον – το νερό μας

Το θέμα της διαχείρισης του νερού και ο σχεδιασμός για το μέλλον και ιδιαίτερα για τις καλοκαιρινές περιόδους συζητήθηκε με το διευθυντή της ΔΕΥΑ Πάρου, Νίκο Καραμανέ. Παράλληλα, με τη γνωριμία με την πρωτοποριακή δουλειά που κάνει η ΔΕΥΑΠ, με χρήση ευφυών και διαδραστικών συστημάτων και καταγραφών, εντοπίστηκαν το μεγάλο πρόβλημα της συνεχούς και αλματώδους αύξησης της ζήτησης εν μέσω κλιματικής κρίσης, η κλιμάκωση του ενεργειακού κόστους αλλά και η σοβαρή υστέρηση σε στελέχωση των ΔΕΥΑ τα τελευταία χρόνια. Θέματα για τα οποία αναδεικνύονται κρίσιμες οι προτάσεις μας για σχεδιασμό με βάση τη φέρουσα ικανότητα των νησιών, εξοικονόμηση με αναβάθμιση των δικτύων κα ενημέρωση / συνεργασία με τους καταναλωτές, στήριξη της αυτοπαραγωγής ενέργειας με ΑΠΕ από τις ΔΕΥΑ, αλλά και στελέχωση τους με μόνιμο και ντόπιο προσωπικό.

Για έναν βιώσιμο τουρισμό  – οι άνθρωποι μας

Τα θέματα του τουριστικού σχεδιασμού και στοχευμένων συλλογικών παρεμβάσεων για την προώθηση όλων των διαστάσεων ενός τουρισμού αειφόρου, συζητήθηκαν με την Πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων Πάρου, Μάνια Αμπατζή. Συμφωνήθηκε η περαιτέρω συνεργασία για την υποστήριξη δράσεων ενημέρωσης – ευαισθητοποίησης των επιχειρηματιών και των εργαζομένων στον κλάδο, αλλά και για τη δικτύωση με ενεργούς φορείς άλλων περιφερειών της Ευρώπης, όπου έχουν υλοποιηθεί σχέδια αειφόρου τουρισμού, με την υποστήριξη πράσινων εκλεγμένων σε αυτοδιοικήσεις αλλά και σε Κυβερνήσεις.

Ανάδειξη του τοπικού χαρακτήρα – ο πολιτισμός μας

Ιδιαίτερα ενημερωτική υπήρξε η συμμετοχή των εκπροσώπων του Πράσινο & Μωβ στη συνάντηση της Περιβαλλοντικής Ομάδας του Πολιτιστικού Συλλόγου «Αρχίλοχος», στην οποία συζητήθηκαν θέματα αιχμής, όπως η προστασία φυσικών περιοχών από την αυθαίρετη δόμηση, η προστασία και ανάδειξη πολιτιστικών και περιπατητικών διαδρομών και της τέχνης της ξερολιθιάς, οι προκλήσεις από την εγκατάσταση ΒΑΠΕ χωρίς τοπικό και περιφερειακό σχεδιασμό και οι αντιδράσεις των τοπικών φορέων. Κοινός τόπος η ανάγκη για ενεργή συμμετοχή κατοίκων και φορέων του νησιού στη διαμόρφωση ενός μακροχρόνιου στρατηγικού σχεδιασμού και ενός διαλόγου για την ενεργειακή μετάβαση, που έχουν ήδη ανοίξει στο νησί της Πάρου.

Ενεργή αυτοδιοίκηση – η συμμετοχή μας

Η περιοδεία συνεχίστηκε με συναντήσεις με εκπροσώπους της αντιπολίτευσης του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, Βασίλη Βρούτση και Λεονάρδο Χατζηανδρέου. Βασικά προβλήματα των νησιών που συζητήθηκαν ήταν η μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του χωροταξικού σχεδιασμού των νησιών  και οι επιπτώσεις της σε όλους τους τομείς της τοπικής οικονομίας, η έλλειψη περιφερειακού ενεργειακού σχεδιασμού για εξοικονόμηση και χρήση ΑΠΕ,  η χωροθέτηση και αναβάθμιση βασικών υποδομών όπως το λιμάνι, οι προκλήσεις για την προστασία και η διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και των περιοχών Natura. Οι συζητήσεις κατέδειξαν την ανάγκη για μία ενεργή αυτοδιοίκηση και τον σχεδιασμό με συμμετοχή των πολιτών, θέματα τα οποία μπαίνουν ψηλά στο προγραμματικό πλαίσιο της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ.

Προστασία της άγριας ζωής – ο παράλληλος κόσμος μας

Στη Νάξο δόθηκε επίσης η ευκαιρία στους εκπροσώπους της συμμαχίας να συναντηθούν με τους ανθρώπους του Συλλόγου Προστασίας της Άγριας Ζωής, Γιάννη Ορφανό και Σοφία Λυκουροπούλου. Οι δράσεις και η εμπειρία του Συλλόγου, σε συνεργασία με ευαισθητοποιημένους κατοίκους, επισκέπτες και άλλους φορείς των νησιών αποτελούν πολύτιμη πηγή γνώσης για τις απειλές, τις ανάγκες αλλά και την αξία της άγριας ζωής στα νησιά και τις θάλασσες μας: αυτού του «άλλου κόσμου» πέρα από τον άνθρωπο που αξίζει να περιφρουρήσουμε, για τους κατοίκους αλλά και τους επισκέπτες των νησιών, και να παραδώσουμε «ζωντανό» στις επόμενες γενιές.

Η δουλειά που πρέπει να συνεχιστεί – η δέσμευση μας

Πολύτιμες εμπειρίες και βάση επόμενης δουλειάς αποτέλεσαν οι συναντήσεις μας σε Πάρο και Νάξο, προκειμένου οι άνθρωποι της Συμμαχίας Πράσινο & Μωβ να αναπτύξουν περισσότερο συνεργασίες με κατοίκους και φορείς της περιοχής, που θέλουν να δουν μια άμεση δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και μια ισχυρή και διαφανή διοίκηση στο πλευρό των επιχειρήσεων, των αγροτών και της κοινωνίας. Δείτε εδώ το μήνυμα του συνεπικεφαλής, Δομήνικου Χρυσίδη πριν την αποχώρηση του από τις Κυκλάδες.

Η Συμμαχία Πράσινο & Μωβ στην Πέλλα

 

 

 

Περιοδεία στο Νομό Πέλλας πραγματοποίησε αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ την Παρασκευή και το Σάββατο 17 και 18 Φεβρουαρίου.

Στην Έδεσσα, την Αριδαία και τα Γιαννιτσά βρέθηκαν οι δύο συνεπικεφαλής της συμμαχίας, Βασιλική Γραμματικογιάννη και Δομήνικος Χρυσίδης, του οποίου μάλιστα η Πέλλα είναι η ιδιαίτερη πατρίδα. Μαζί τους οι περιφερειακοί εκπρόσωποι των κομμάτων της συμμαχίας από την Κεντρική Μακεδονία: η Όλγα Στεφανή, Οργανωτική Γραμματέας των Οικολόγων Πράσινων, ο Θανάσης Μακρής, τ. Περιφερειακός Σύμβουλος (Οικολογία Αλληλεγγύη), ο Οδυσσέας Νεσλεχανίδης από το Βολτ Ελλάδας, με καταγωγή κι αυτός από το νομό, και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας (Οικολογία- Πράσινη Λύση), Φίλιππος Γκανούλης.

Η περιοδεία  συμπεριλάμβανε συναντήσεις με  δημόσιες Αρχές, όπως τον Αντιπεριφερειάρχη και το Δασαρχείο, φορείς, όπως το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Έδεσσας και Αλμωπίας, επιχειρήσεις του Νομού με πράσινο και κοινωνικό πρόσημο, καθώς και με μέλη και φίλους των κομμάτων της συμμαχίας στο Νομό. Στόχος των συναντήσεων η διερεύνηση περιφερειακών και τοπικών αδιεξόδων, αλλά και των δυνατοτήτων της περιοχής, στον κοινωνικό, οικονομικό και περιβαλλοντικό τομέα, που είναι όλοι τομείς προτεραιότητας και προτάσεων του Πράσινο & Μωβ.

  • Η λειτουργία των δομών δημόσιας υγείας αλλά και τα προβλήματα λειτουργίας και στελέχωσης  που αντιμετωπίζει το Γενικό Νοσοκομείο της Έδεσσας συζητήθηκαν διεξοδικά, τα οποία επιχειρεί να επιλύσει μια ευρεία πρωτοβουλία φορέων της πόλης. Σε μια μικρή περιφερειακή πόλη όπως η Έδεσσα η εγκατάσταση νέων επιστημόνων είναι δύσκολη και η Πολιτεία πρέπει να δώσει κίνητρα για να μπορούν οι λίγες θέσεις που προκηρύσσονται να μην βγαίνουν άγονες. Τα Νοσοκομεία της Έδεσσας και των Γιαννιτσών καλύπτουν αρκετούς δήμους και πρέπει να είναι προτεραιότητα των Αρχών η εύρυθμη λειτουργία τους.
  • Η ανεργία στο νομό επιμένει να κινείται στα υψηλότερα επίπεδα στην Ελλάδα, όπως επιμένει και η οικονομική στενότητα επιχειρήσεων και εργαζομένων. Οι συνεχείς  ανάγκες υποστήριξης της ποιότητας και προβολής τοπικών προϊόντων και ποιοτικών υπηρεσιών πρέπει να μεταφραστούν σε τολμηρές πολιτικές στήριξης της περιφέρειας, με την προώθηση ενός πιο βιώσιμου και συνδυαστικού τουρισμού, με την ενίσχυση του υπάρχοντος δικτύου μεταφορών και με πιο βιώσιμα ΜΜΜ, όπως τα τραίνα, τον σχεδιασμό ειδικών εκπαιδευτικών προγραμμάτων, π.χ. με ένα παράρτημα σχολών ΟΑΕΔ σε τομείς που ο νομός Πέλλας μπορεί να διαπρέψει.
  • Παράλληλα η έλλειψη αγροτικών χεριών, σε συνδυασμό με τη νεολαία να μην έχει οργανωμένα κίνητρα ενασχόλησης στον αγροτικό τομέα, οδηγούν σε νέα αδιέξοδα. Η νέα ΚΑΠ είναι εκεί, και κινείται σε περισσότερο βιώσιμες πρακτικές, όμως ο αγρότης ακόμη εργάζεται σε μια αγορά που δεν πληρώνεται για τη δουλειά και τη ποιότητα προϊόντος που προσφέρει. Ο αγρότης θα πρέπει από κομπάρσος να γίνει πρωταγωνιστής, σε μια νέα και ανανεωμένη, πραγματικά πράσινη γεωργία.
  • Η έλλειψη σταθερού προγραμματισμού για δασικούς καθαρισμούς και πρόληψη των πυρκαγιών, η αδυναμία ελεγκτικών μηχανισμών για την παράνομη υλοτομία -εκχερσώσεις,  παρά την πρόοδο των δασικών χαρτών, αλλά και το παράνομη κυνήγι, με τους ελέγχους να βασίζονται μόνο στην κυνηγετική συνομοσπονδία, έρχονται να μεγενθύνουν τα προβλήματα ενός δασαρχείου που προσπαθεί για το καλύτερο με λίγους πόρους. Για να είναι έτοιμες οι Αρχές της Πέλλας να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις θα πρέπει να σταματήσει άμεσα η πολιτική απαξίωσης και υποστελέχωσης, με την άμεση έναρξη προσλήψεων, εξειδικευμένης τεχνογνωσίας και επιμόρφωσης.

Οι συνεπικεφαλής θα συνεχίσουν τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα, ενισχύοντας διαρκώς τις δυνάμεις του Πρασινο & Μωβ με συνεργασίες, με νέες και νέους, που θέλουν να δουν μια άμεση δίκαιη πράσινη μετάβαση στην Ελλάδα και μια ισχυρή και διαφανή διοίκηση στο πλευρό των επιχειρήσεων και της κοινωνίας.

Posted on 01/03/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top