Η εισβολή στην Ουκρανία προκαλεί σοβαρή περιβαλλοντική υποβάθμιση που θα έχει βαθιές μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στους φυσικούς πόρους, τα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα της χώρας. Αυτές οι επιπτώσεις δεν θα περιοριστούν στην Ουκρανία, καθώς η ρύπανση και άλλες καταστροφικές επιπτώσεις είναι πιθανό να εξαπλωθούν πολύ πέρα από τα εθνικά σύνορα. Η Yevheniia Zasiadko είναι μεταξύ εκείνων που εργάζονται για την τεκμηρίωση και την παρακολούθηση των επιπτώσεων του πολέμου στο περιβάλλον, ακόμη και όταν οι μάχες συνεχίζονται. Εξηγεί γιατί αυτή η διαδικασία είναι τόσο ζωτικής σημασίας, πώς οι προσπάθειες ανοικοδόμησης θα μπορούσαν να προσφέρουν ευκαιρίες για βιωσιμότητα και γιατί η μόνη λύση είναι η αποφασιστική δράση για αλληλεγγύη με την Ουκρανία με στόχο να τερματιστεί ο πόλεμος. Η συνέντευξη δημοσιεύθηκε στο Green European Journal
Green European Journal: Ποιος ήταν ο ρόλος της οργάνωσής σας πριν από τη ρωσική εισβολή και πώς άλλαξε μετά το ξέσπασμα του πολέμου;
Yevheniia Zasiadko: Πριν από τη ρωσική εισβολή, η Ecoaction εργαζόταν κυρίως για την υπεράσπιση της κλιματικής πολιτικής στους τομείς της ενεργειακής πολιτικής, της μετάβασης από την πυρηνική ενέργεια, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη βιομηχανική ρύπανση και τη γεωργία. Η ομάδα που ηγούμαι εργαζόταν σε πολιτικές μετριασμού και προσαρμογής, για παράδειγμα στον τομέα των μεταφορών.
Όταν ξεκίνησε η σύγκρουση, η ουκρανική κυβέρνηση ζήτησε τη βοήθειά μας για την παρακολούθηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων του πολέμου. Τώρα εργαζόμαστε σε συνεργασία με τις ουκρανικές περιφερειακές αρχές. Η παρουσία τους στο έδαφος δίνει άμεση πρόσβαση σε πληροφορίες από το πεδίο, ενώ παρακολουθούμε εξωτερικά δεδομένα σε συνεργασία με την ολλανδική ΜΚΟ PAX, η οποία έχει πρόσβαση σε δορυφορικές εικόνες. Συνδυάζοντας αυτούς τους διαφορετικούς πόρους, μπορούμε να διατηρήσουμε μια επισκόπηση της κατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα.
Η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο θα μας επηρεάσει όλους μακροπρόθεσμα.
Ωστόσο, η συλλογή πληροφοριών παραμένει πολύ δύσκολη. Όσοι τεκμηριώνουν περιβαλλοντικές ζημιές – και οποιοσδήποτε εργάζεται ως δημοσιογράφος ή περιβαλλοντικός ακτιβιστής γενικά – μπορούν εύκολα να συλληφθούν από τις ρωσικές δυνάμεις και να φυλακιστούν, να βασανιστούν ή να απελαθούν. Κατά τη διάρκεια της κατοχής της Χερσώνας, για παράδειγμα, ένας αριθμός ακτιβιστών συνελήφθησαν και στάλθηκαν στη Ρωσία. Και αυτό δεν περιορίζεται μόνο στο Kherson – υπήρξαν αναφορές για παρόμοια περιστατικά σε πολλές από τις περιοχές της Ουκρανίας που κατέχονται από τις ρωσικές δυνάμεις.
EGJ: Πώς μετράτε και ποσοτικοποιείτε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο του πολέμου μέσω της δουλειάς σας και ποια ήταν μερικά από τα βασικά ευρήματά σας;
Εντοπίσαμε 377 περιπτώσεις περιβαλλοντικών ζημιών που σχετίζονται με συγκρούσεις μεταξύ Φεβρουαρίου και Ιουλίου του τρέχοντος έτους. Συνεχίζουμε να λαμβάνουμε αναφορές για νέα κρούσματα σχεδόν καθημερινά – κυρίως από την ανατολική Ουκρανία. Οι περιοχές Λουχάνσκ και Ντόνετσκ πλήττονται περισσότερο. Ως ένας από τους πρώτους ρωσικούς στόχους στην αρχή του πολέμου, το Κίεβο επλήγη σκληρά και περιβαλλοντικά.
Το γεγονός ότι ορισμένες ουκρανικές περιοχές –κυρίως στα ανατολικά της χώρας και γύρω από το Κίεβο– είναι έντονα βιομηχανοποιημένες έχει διαμορφώσει το «προφίλ» της ρύπανσης της σύγκρουσης. Κατά τη Σοβιετική εποχή, η Ουκρανία είχε τον μεγαλύτερο αριθμό βιομηχανικών εγκαταστάσεων στην ΕΣΣΔ. Μετά την ανεξαρτησία τη δεκαετία του 1990, πολλές από αυτές τις βιομηχανίες έκλεισαν, αλλά ένας σημαντικός αριθμός παρέμεινε σε λειτουργία. Έχουμε καταγράψει δεκάδες ρωσικά χτυπήματα σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις που οδήγησαν σε μεγάλα περιστατικά ρύπανσης. Τον Απρίλιο, για παράδειγμα, μια ρωσική επίθεση σε μια αποθήκη χημικών στο Rubizhne, κοντά στο Λουχάνσκ, οδήγησε σε μεγάλης κλίμακας διαρροή τοξικού νιτρικού οξέος. Οι κάτοικοι της περιοχής κλήθηκαν να μην εγκαταλείψουν τα καταφύγια βομβών και να κλείσουν παράθυρα και πόρτες.
Θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 χρόνια για να ανακάμψει το περιβάλλον μας από τη σύγκρουση.
Τα ανθρακωρυχεία της Ουκρανίας – τόσο αυτά που λειτουργού όσο και αυτά που δεν χρησιμοποιούνται – έχουν επίσης υποφέρει από τη σύγκρουση, αποτελώντας ιδιαίτερη απειλή για τα ποτάμια και τα υπόγεια ύδατα. Σύμφωνα με τα αρχεία μας, σχεδόν 40 ορυχεία στην περιοχή του Ντονμπάς έχουν πλημμυρίσει ως αποτέλεσμα των ρωσικών στρατιωτικών επιχειρήσεων. Τα ρωσικά χτυπήματα έπληξαν επίσης τις γραμμές ηλεκτρισμού, καθώς και τους αγωγούς που αντλούν υπόγεια ύδατα από αυτές τις εγκαταστάσεις εξόρυξης. Οι πλημμύρες που προκλήθηκαν από αυτές τις επιθέσεις έχουν εξαπλώσει υψηλά επίπεδα τοξικών ουσιών σε όλη την περιοχή – και μακρύτερα. Μια σημαντική πρόκληση της ρύπανσης των υδάτων είναι ότι οι συνέπειές της γίνονται αισθητές πολύ μακριά από την αρχική τοποθεσία πρόσκρουσης. Το νερό δεν γνωρίζει σύνορα, επομένως η ρύπανση στην ανατολική Ουκρανία μπορεί εύκολα να εξαπλωθεί στη Ρωσία. Οι απλοί Ρώσοι, άθελά τους, θα χρησιμοποιούν νερό ρυπασμένο με βαρέα μέταλλα ή χημικά, και οι ρωσικές αρχές φαίνεται να μην ενδιαφέρονται. Επομένως, είναι σημαντικό να μιλήσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε για αυτό το θέμα.
EGJ: Κατανοούμε καλά τις άμεσες περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σύγκρουσης στην Ουκρανία. Τι γίνεται όμως με τις μεσοπρόθεσμες έως μακροπρόθεσμες συνέπειες; Και πώς μπορεί αυτό να επηρεάσει το μέλλον της Ουκρανίας;
Η περιβαλλοντική ζημιά που προκλήθηκε από τον πόλεμο θα μας επηρεάσει όλους μακροπρόθεσμα. Η ρύπανση του εδάφους και των υδάτων δεν θα εξαφανιστεί από τη μια μέρα στην άλλη, ένα σημαντικό τμήμα του εδάφους της Ουκρανίας θα παραμείνει σοβαρά επηρεασμένο για πολλά χρόνια ακόμα. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να ζήσουν αξιοπρεπώς χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η ουκρανική κοινωνία των πολιτών εργάζεται για να διασφαλίσει ότι η κυβέρνησή μας κατανοεί τη σημασία της περιβαλλοντικής παρακολούθησης. Όταν ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, θα χρειαστεί να το κάνουμε με πιο βιώσιμο τρόπο για να αποφύγουμε την πρόκληση περαιτέρω περιβαλλοντικής ζημίας. Ωστόσο, μακροπρόθεσμα, οι επιπτώσεις της σύγκρουσης στο περιβάλλον της χώρας μας θα συνεχίσουν να γίνονται αισθητές.
Είναι σαφές ότι δεν πρέπει να συγκεντρώνονται διαφορετικοί τύποι ρύπανσης. έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά και απαιτούν διαφορετικές προσεγγίσεις. Ενώ τα μέτρα για την αντιμετώπιση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης – εάν εφαρμοστούν σωστά – μπορούν να τεθούν σε ισχύ γρήγορα, η αντιμετώπιση της ρύπανσης των υδάτων και του εδάφους είναι πιο περίπλοκη. Η ιστορία δείχνει ότι τα αποτελέσματα των ιδιαίτερα έντονων συγκρούσεων συνεχίζουν να γίνονται αισθητά για δεκαετίες – αν όχι αιώνες – μετά το τέλος των εχθροπραξιών. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, οι συνέπειες του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, με την εντατική χρήση του πυροβολικού στον πόλεμο χαρακωμάτων, αντέχουν μέχρι σήμερα ως προς την ποιότητα του εδάφους. Ορισμένες περιοχές είναι ακόμα απρόσιτες έναν αιώνα μετά τη σύγκρουση. Στην Ουκρανία, περίπου το 20% της επικράτειας της χώρας έχει πλέον επηρεαστεί από τον τρέχοντα πόλεμο και περίπου το ένα πέμπτο των σημαντικών φυσικών περιοχών μας – συμπεριλαμβανομένων των δασών και των φυσικών καταφυγίων – έχουν υποστεί περιβαλλοντική υποβάθμιση λόγω συγκρούσεων. Αυτό θα έχει διαρκή επίδραση στα οικοσυστήματα και τη βιοποικιλότητα της χώρας μας.
Πριν από τον πόλεμο, στόχος της Ουκρανίας ήταν να ενισχύσει την προστασία των φυσικών της περιοχών. Αλλά τώρα ένα σημαντικό ποσοστό από αυτά – και η χλωρίδα και η πανίδα τους – έχουν χαθεί ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης. Η περιβαλλοντική αναγέννηση δεν θα γίνει εν μία νυκτί. Ενώ οι υποδομές μπορούν να ανοικοδομηθούν σχετικά γρήγορα, κατά τη γνώμη μου θα χρειαστούν τουλάχιστον 50 χρόνια για να ανακάμψει το περιβάλλον μας από τη σύγκρουση. Ορισμένοι ειδικοί δηλώνουν ότι οι δασικές εκτάσεις μπορούν να αποκατασταθούν σε περίοδο 12 ετών, αλλά δυσκολεύομαι να το πιστέψω. Αυτό το σχήμα αντιπροσωπεύει την αναφύτευση δέντρων, αλλά όχι την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας. Για να επιστρέψει η άγρια ζωή στις φυσικές περιοχές, πρέπει να σκεφτούμε με όρους δεκαετιών. Ως εκ τούτου, μιλάμε ξεκάθαρα για πολιτικές που θα εκτείνονται μακροπρόθεσμα.
EGJ: Τι περιμένετε από την Ευρωπαϊκή Ένωση; Τι πρέπει να γίνει;
Πρώτα από όλα, η σύγκρουση πρέπει να τερματιστεί. Όσο ο πόλεμος συνεχίζεται και οι μάχες εντείνονται, οι συνέπειές του θα αυξάνονται. Κάθε μέρα λαμβάνουμε νέες αναφορές περιβαλλοντικής καταστροφής. Οι επιθέσεις σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία. Τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τις ουκρανικές αρχές έδειξαν ότι, μέχρι τον Ιούλιο, η Ρωσία είχε ήδη χτυπήσει πάνω από 200 βιομηχανικές εγκαταστάσεις. Ο αριθμός αυτός αυξάνεται μέρα με τη μέρα.
Χρειαζόμαστε τη χρηματοδοτική και οικονομική βοήθεια της ΕΕ για να τερματιστεί η σύγκρουση. Αυτό πρέπει να είναι θέμα προτεραιότητας. Για να χρηματοδοτήσει την επίθεσή της στην Ουκρανία, η Ρωσία χρησιμοποιεί τα τεράστια (και αυξανόμενα) εισοδήματά της από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων – και η Ευρώπη είναι ο κύριος πελάτης της. Συνοπτικά, η Ευρώπη χρηματοδοτεί τον πόλεμο. Η ΕΕ, φυσικά, έχει θεσπίσει και εφαρμόσει μια σειρά κυρώσεων κατά της Ρωσίας. Αλλά από την ουκρανική σκοπιά, η Ευρώπη φαίνεται να αντιδρά μόνο όταν η Ρωσία διαπράττει μεγάλες παραβιάσεις στο ουκρανικό έδαφος. Παρατηρήσαμε επίσης ότι, ενώ η ΕΕ βιάζεται να προβεί σε ανακοινώσεις, αργεί να αναλάβει συγκεκριμένη δράση. Δείτε το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: τώρα περιμένουμε τέσσερις μήνες. Και για να επιβληθεί το έκτο πακέτο κυρώσεων, έπρεπε να περιμένουμε σχεδόν δύο μήνες.
Η Ρωσία μπορεί απλά να αποφασίσει να κλείσει τη βρύση προς την Ευρώπη όποτε έχει διάθεση.
Κατά τη διάρκεια ενός πρόσφατου ταξιδιού στις Βρυξέλλες, είχα την εντύπωση ότι, κατά κάποιο τρόπο, η Ευρώπη εξακολουθεί να πιστεύει ότι η Ρωσία θα συνεχίσει να προμηθεύει τις χώρες της ΕΕ με φυσικό αέριο παρά τον πόλεμο. Αλλά στην πραγματικότητα, είστε όλοι στο έλεος της Μόσχας. Η Ρωσία μπορεί απλά να αποφασίσει να κλείσει τη βρύση προς την Ευρώπη όποτε έχει διάθεση.
Η ΕΕ και η Ουκρανία πρέπει να μείνουν ενωμένες απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση που μας επηρεάζει όλους. Η Ρωσία πρέπει να αποτραπεί από το να αποκτήσει πρόσβαση στους πόρους που χρειάζεται για τις στρατιωτικές, οικονομικές και προπαγανδιστικές επιχειρήσεις της – οι οποίες όλα συμβάλλουν στην παράταση του πολέμου.
Αυτή η συνέντευξη δημοσιεύεται σε συνεργασία με την Etopia.