Χρόνια οι Πράσινοι μιλάνε για τις επιπτώσεις στην οικονομία, το κλίμα, την υγεία και το περιβάλλον από τη συγκέντρωση της ενέργειας στα χέρια λίγων μεγάλων ενεργειακών επιχειρήσεων. Έχουν προτείνει ένα διαφορετικό μοντέλο που συνδυάζει απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα με αποκέντρωση της παραγωγής ενέργειας αλλά με συμμετοχή των πολιτών, όχι χωρίς τους πολίτες, όπως επίσης συνδέει την ενεργειακή / πράσινη μετάβαση με την ενεργειακή δικαιοσύνη και την ενεργειακή δημοκρατία. Δικαιώνουν, δυστυχώς, και πάλι, τις προτάσεις των Πράσινων οι εξελίξεις στην ενεργειακή κρίση, μετά την έκρηξη στον Nord Stream και τη Σύνοδο των Υπουργών Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ενεργειακή ασφάλεια, προσιτές τιμές ενέργειας και αποτελεσματική προστασία του κλίματος, απαιτούν όλα δίκαιη ενεργειακή μετάβαση, με προτεραιότητα την αυτοπαραγωγή σε τοπικό επίπεδο με ΑΠΕ. Χρειαζόμαστε επειγόντως απεξάρτηση, τόσο από τα ορυκτά καύσιμα όσο και από τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που κυριαρχούν σήμερα στον τομέα της ενέργειας.
Οι σημερινές πολιτικές που επιμένουν να προωθούν το αέριο ως δήθεν “μεταβατικό” καύσιμο, απλά μας εγκλωβίζουν ακόμη περισσότερο στην κλιματική και ενεργειακή κρίση. Η εμπειρία των απλών πολιτών, ιδιαίτερα τους τελευταίους μήνες, αλλά και οι προειδοποιήσεις για τον επερχόμενο δύσκολο χειμώνα, δείχνουν ότι πληρώνουμε το κόστος ενός φαύλου κύκλου εξαρτήσεων που δεν απαιτεί “διαχείριση”, αλλά διεξόδους.
Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Ενέργειας, προσκολλημένοι σε θνησιγενή μοντέλα, δεν μπόρεσαν δυστυχώς ούτε αυτή τη φορά να βρουν ουσιαστική λύση. Δεν αρκούν τα μέτρα εξοικονόμησης, ούτε ο προσωρινός και μη ανιχνεύσιμος περιορισμός των κερδών των παρόχων και η εισφορά αλληλεγγύης που «καθιερώνει» την ιδρυματοποίηση των επιδοματικών πολιτικών, όταν το αέριο και τα πυρηνικά εξακολουθούν να θεωρούνται τυπικά από την Ε.Ε. τυπικά “βιώσιμη” ενέργεια και να επιδοτούνται με ευρωπαϊκούς πόρους η επέκτασή τους με νέες επενδύσεις.
Οι αποκαλύψεις για την έκταση και τα πιθανά αίτια των πρόσφατων εκρήξεων στον Nord Stream, έρχονται να συμπληρώσουν τους κινδύνους που αναδείχθηκαν τους τελευταίους μήνες με την εμπλοκή των πυρηνικών εργοστασίων στις πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία. Μηχανισμοί συγκεντρωτικής ενεργειακής τροφοδοσίας μεγάλων αποστάσεων, είναι εξαιρετικά ευάλωτοι με ανυπολόγιστους περιβαλλοντικούς κινδύνους.
Ο ήλιος, ο άνεμος και οι άλλες ανανεώσιμες πηγές, είναι άφθονες, διαθέσιμες σε κάθε χώρα και ανήκουν σε όλους. Καθώς είναι πλέον τεχνολογικά εφικτό να παραχθεί ενέργεια από κάθε νοικοκυριό, εκεί κυρίως πρέπει να στραφούν οι επενδύσεις και οι επιδοτήσεις.
Καλούμε για μια φορά ακόμη την Κυβέρνηση
- Να δώσει και πάλι στην ΔΕΗ δημόσιο χαρακτήρα κοινής ωφέλειας, συνδέοντας τις χρεώσεις της με το πραγματικό κόστος της ενέργειας που παράγει και διανέμει.
- Να στρέψει τις επιδοτήσεις του ΕΣΠΑ και του Ταμείου Ανάκαμψης στην ενεργειακή εξοικονόμηση και στην αυτοπαραγωγή των νοικοκυριών και των Ενεργειακών Κοινοτήτων.
- Να υποχρεώσει τη ΔΕΗ και τον ΔΕΔΔΗΕ να δώσουν ενεργειακό χώρο σε κάθε αίτημα για αυτοπαραγωγή και ενεργειακό συμψηφισμό, αναβαθμίζοντας το δίκτυό της και δίνοντας έμφαση στην αποθήκευση ενέργειας.
- Να αποκόψει την ενεργειακή πολιτική από τα κερδοσκοπικά παιχνίδια του χρηματιστηρίου.
- Να σταματήσει να επιδοτεί την ακρίβεια και να επιδοτήσει την ενεργειακή αυτονομία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.
- Να τερματίσει τις έρευνες για εξορύξεις υδρογονανθράκων και να εγκαταλείψει οριστικά τα σχέδια για τον αγωγό East Med.