Λίγες μέρες μετά τη εισβολή των Ρωσικών δυνάμεων στην Ουγγαρία, οι εργαζόμενοι στην πυρηνική μονάδα του Τσερνομπίλ είδαν με τρόΜο ρώσικα τεθωρακισμένα να περικυκλώνουν τον πυρηνικό αντιδραστήρα. Η αλλαγή βάρδιας εργαζομένων έγινε μετά από 29 μέρες. Οι αντικαταστάτες των εργαζομένων δεν μπόρεσαν να φτάσουν αφού οι ρώσοι είχαν καταστρέψει μια γέφυρα που διέσχιζε το τρένο που μετέφερε τους εργαζόμενους στην πυρηνική μονάδα. Στον πόλεμο στην Ουκρανία ρώσικα στρατεύματα έχουν καταλάβει κι άλλον πυρηνικό σταθμό, ενώ οβίδες έπληξαν και κτίρια του συγκροτήματος αλλά και χώρους αποθήκευσης πυρηνικών αποβλήτων. Πρόσφατα εντοπίστηκε ρωσικό σκάφος να υπερύπταται πάνω από έναν άλλο πυρηνικό σταθμό στην Ουκρανία. Ο Πούτιν έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα δίσταζε να εξαπολύσει πυρηνική επίθεση “αν κινδυνεύσει η Ρωσία”. Αυτό που ίσως δεν γνωρίζουν παρά ελάχιστοι είναι ότι ενας άνθρωπος δεν εκτέλεσε τις οδηγίες και έσωσε τον κόσμο από τον πυρηνικό όλεθρο το 1983.
Ο άνθρωπος που έσωσε τον κόσμο από τον πυρηνικό πόλεμο
Ο Ρώσος αντισυνταγματάρχης Stanislav Petrov πέθανε πριν 5 χρόνια σε ένα προκατασκευασμένο κτίριο, απαρατήρητος από το κοινό.
Έρευνα από τον Leo Ensel , ανεξάρτητο δημοσιογράφο και ερευνητή συγκρούσεων, με ειδίκευση στον μετασοβιετικό χώρο.
Το φθινόπωρο του 1983, ο κόσμος βρέθηκε μπροστά στον κίνδυνο έναρξης πυρηνικού πολέμου, ως αποτέλεσμα μιας “προειδοποίησης” για πυραυλική επίθεση, που σήμανε συναγερμό στο σοβιετικό κέντρο πυραυλικής άμυνας. Ο αξιωματικός υπηρεσίας Stanislav Petrov κράτησε την ψυχραιμία του. Στις 19 Μαΐου 2017, πέθανε μόνος του στο προκατασκευασμένο διαμέρισμά του κοντά στη Μόσχα.
Από εκείνη τη δραματική νύχτα, πέρασαν σχεδόν δέκα χρόνια πριν διαρρεύσει σταδιακά στον κόσμο η είδηση της μη ενεργοποίησης του σχεδίου, κάτι που έσωσε εκατομμύρια ζωές. Και μετά έπρεπε να περασουν και άλλα, πολλά χρόνια μέχρι να λάβει σιγά σιγά τουλάχιστον ένα κλάσμα της αναγνώρισης που του αξίζει.
Το φθινόπωρο του 1983, ο τότε αντισυνταγματάρχης του σοβιετικού στρατού Stanislav Petrov πήρε μια μοναχική, αλλά θαρραλέα απόφαση που πιθανότατα απέτρεψε έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο και έτσι έσωσε τις ζωές εκατομμυρίων.
Τη νύχτα της 25ης/26ης Σεπτεμβρίου 1983, στη μέση του Ψυχρού Πολέμου, η σειρήνα χτύπησε στις 12:15 π.μ. τοπική ώρα στο σοβιετικό κέντρο πυραυλικής άμυνας κοντά στη Μόσχα. Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης ανέφερε την εκτόξευση ενός αμερικανικού ICBM. Ο αξιωματικός υπηρεσίας Petrov είχε μόνο λίγα λεπτά για να εκτιμήσει την κατάσταση. Σύμφωνα με τη λογική της αποτροπής που ίσχυε τότε – “Όποιος πυροβολεί πρώτος, πεθαίνει δεύτερος!» – η σοβιετική ηγεσία είχε λιγότερο από μισή ώρα για να πυροδοτήσει μια μαζική πυραυλική – πυρηνική αντεπίθεση. Ο Petrov ανέλυσε την κατάσταση και δύο λεπτά αργότερα ανέφερε έναν ψευδή συναγερμό λόγω σφάλματος υπολογιστή στη στρατιωτική διοίκηση.
Ενώ ήταν ακόμα στο τηλέφωνο, το σύστημα έδειξε μια δεύτερη εκτόξευση πυραύλων, ακολουθούμενη από ένα τρίτο, τέταρτο, πέμπτο συναγερμό. Παρόλα αυτά, ο Stanislav Petrov κράτησε την ψυχραιμία του και έμεινε στην απόφασή του.
Μετά από άλλα 18 λεπτά ακραίας έντασης, δεν έγινε τίποτα! Ο αξιωματικός υπηρεσίας είχε δίκιο. Ήταν πράγματι ένας ψευδής συναγερμός. όπως αποδείχθηκε έξι μήνες αργότερα, ως αποτέλεσμα ενός εξαιρετικά σπάνιου συμβάντος επίδρασης του ήλιου στον δορυφόρο, πάνω από μια στρατιωτική βάση των ΗΠΑ. Το σοβιετικό αμυντικό σύστημα παρερμήνευσε αυτό το συμβάν ως “εκτόξευση πυραύλου”.
Τι θα είχε συμβεί αν ο Petrov είχε καταλήξει σε διαφορετικό συμπέρασμα και ανέφερε την εκτόξευση πολλών αμερικανικών πυρηνικών πυραύλων ICBM στον αρχηγό του κόμματος Andropov, ο οποίος θεωρείτο εξαιρετικά καχύποπτος – και αυτό εν μέσω της ανάπτυξης αμερικανικών πυραύλων μεσαίου βεληνεκούς στη δυτική Ευρώπη και τρεις εβδομάδες μετά την κατάρριψη ενός νοτιοκορεατικού επιβατικού αεροσκάφους πάνω από το ρωσικό νησί Σαχαλίνη; Ο κόσμος πιθανότατα δεν ήταν ποτέ τόσο κοντά σε έναν καταστροφικό πυρηνικό παγκόσμιο πόλεμο.
Ποιος ήταν ο Petrov;
Ποιος ήταν αυτός ο άνθρωπος στον οποίο οφείλουμε τη σωτηρία του παρόντος, του παρελθόντος και του μέλλοντός μας; Γεννήθηκε το 1939 κοντά στο Βλαδιβοστόκ. Ο πατέρας ήταν πιλότος μαχητικών Η οικογένεια ενός στρατιωτικού πρέπει συχνά να μετακομίzει. Αργότερα γίνεται και ο ίδιος στρατιωτικός καριέρας. Για την απόφασή του να σώσει τον κόσμο, πρώτα τον επέπληξαν, μετά ούτε προήχθη ούτε τιμωρήθηκε. Δεν φαίνεται να είχε ξεπεράσει ποτέ τον πρόωρο θάνατο της αγαπημένης του συζύγου Raissa. Πριν από τρία χρόνια, ο δημοσιογράφος Ingeborg Jacobs έγραψε ένα έξυπνο, διορατικό βιβλίο για αυτόν, την εποχή του Ψυχρού Πολέμου και τη διάσημη νύχτα του φθινοπώρου του 1983: “Stanislaw Petrov – ο άνθρωπος που απέτρεψε τον πυρηνικό πόλεμο” .