Ο Δεύτερος γύρος των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία άφησε ένα γλυκόπικρο αποτέλεσμα: Ο Μακρόν έχασε την απόλυτη πλειοψηφία που είχε πριν καθώς η αριστερά και οι Πράσινοι αυξάνονται, αλλά το ίδιο και η ακροδεξιά.
Το κόμμα του Μακρόν LREM (La République En Marche !) υπέστη τεράστια απώλεια στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών στη Γαλλία. Με 246 έδρες, ο συνασπισμός του (Ensemble !) απέχει πολύ από το να εξασφαλίσει ξανά την απόλυτη πλειοψηφία.
Εν τω μεταξύ, η ακροδεξιά ξεπέρασε τις προσδοκίες, με το κόμμα της Μαρίν Λεπέν (Rassemblement National) να κερδίζει ένα ρεκόρ 89 εδρών – πάνω από δεκαπλάσια αύξηση από τις προηγούμενες έδρες του κόμματος (8 έδρες).
Οι Γάλλοι Πράσινοι ÉELV (Europe Écologie les Verts) έθεσαν υποψηφιότητα ως μέρος του συνασπισμού Πρασίνων-Αριστερών NUPES (Nouvelle Union Populaire Écologique et Sociale). Ο συνασπισμός NUPES εξασφάλισε 142 έδρες στην Εθνοσυνέλευση, ενώ οι Πράσινοι κέρδισαν 23, επιτρέποντάς τους να σχηματίσουν μια κοινοβουλευτική ομάδα πέντε χρόνια αφότου την έχασαν.
Η Mélanie Vogel, Συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κόμματος των Πρασίνων και Γερουσιαστής στη Γερουσία της Γαλλίας για τoυς Πράσινους σχολιάζει:
«Το αποτέλεσμα της ακροδεξιάς σε αυτές τις εκλογές είναι τρομερά νέα για τη Γαλλία. Το LREM – που προηγουμένως παρουσιάστηκε ως εμπόδιο στην ακροδεξιά – έχει μεγάλη ευθύνη που κατέστησε το Rassemblement National τη μεγαλύτερη αντιπολίτευση στο νέο γαλλικό κοινοβούλιο. Κάνοντας εκστρατεία για «τους κινδύνους της άκρας αριστεράς» και με την άρνησή του να προτρέψει τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν το συνασπισμό Πράσινων – Αριστεράς σε περιπτώσεις όπου οι υποψήφιοι του NUPES ήταν αντίπαλοι σε ακροδεξιούς υποψηφίους στον δεύτερο γύρο, και με αυτό τον τρόπο επιδίωξε την εξομάλυνση των φασιστικών και αντιευρωπαϊκών ιδεών στη χώρα.
«Με το να μην δίνουν την πλειοψηφία στη σημερινή κυβέρνηση, οι Γάλλοι πολίτες έχουν δείξει την ανάγκη για ένα διαφορετικό πολιτικό σύστημα στη Γαλλία. Η υπερπροεδριοποίηση του σημερινού καθεστώτος βρίσκεται σε έξαρση. Έχοντας χάσει την πλειοψηφία του, ο Μακρόν δεν έχει πλέον την πολιτική νομιμοποίηση να πραγματοποιήσει περαιτέρω αντικοινωνικές μεταρρυθμίσεις – όπως η συνταξιοδοτική του μεταρρύθμιση, περισσότερες φορολογικές ελαφρύνσεις για τους πλούσιους, περικοπές στον προϋπολογισμό για τον τομέα της υγείας – και την επανεκκίνηση της πυρηνικής βιομηχανίας.
«Στο νέο κοινοβούλιο, οι Γάλλοι Πράσινοι θα αγωνιστούν για να διασφαλίσουν ότι η Γαλλία θα ανταποκριθεί στην κλιματική και περιβαλλοντική έκτακτη ανάγκη και θα στραφεί σε μια οικονομία στην υπηρεσία του πλανήτη και της ευημερίας των ανθρώπων. Καθώς προετοιμαζόμαστε να συνεχίσουμε να αντιμετωπίζουμε τις τριπλές κρίσεις της πανδημίας, του κλίματος και του πολέμου στην Ευρωπαϊκό ήπειρο, είναι πιο ζωτικής σημασίας από ποτέ να επικρατήσουν οι πράσινες πολιτικές για να εξασφαλίσουμε ένα βιώσιμο μέλλον».