#protovoulia_dimosio_nero
Η Παγκόσμια Ημέρα Νερού είναι για το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ μια ακόμα ευκαιρία για να υπενθυμίσουμε ότι οφείλουμε να προστατέψουμε το νερό ως δημόσιο αγαθό, για την διατήρηση της ζωής πάνω στον πλανήτη και τη βιώσιμη ευημερία των κοινωνιών.
Χωρίς νερό δεν υπάρχει ζωή, κοινωνική και βιώσιμη ευημερία. Με την διαχείριση του νερού να είναι υπόθεση ιδιωτικών κερδοσκοπικών επιχειρήσεων δεν υπάρχει αειφορική διαχείρισή του για τις ανάγκες και των ανθρώπων, των σημερινών και αυριανών γενεών και της φύσης. Γι’ αυτό απαιτείται εξαίρεση του νερού από την ιδιωτικοποίησή του. Αυτό εξάλλου ζητούσε και η πετυχημένη Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία Πολιτών για το Δικαίωμα στο Νερό που συγκέντρωσε 1.700.000 υπογραφές πολιτών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και υποχρέωσε σε νομοθετική πρωτοβουλία από την Κομισιόν για να εξαιρεθεί το νερό από την ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών.
Η εμπορευματοποίηση και η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών ύδρευσης και του περιβάλλοντος ή ακόμα και του ίδιου του νερού ως φυσικού πόρου, η ρύπανση και υποβάθμισή του, η υπερεκμετάλλευση και η αποκλειστική χρήση του μόνο για την οικονομία και τις ανάγκες της ανθρώπινης κοινωνίας, παραβλέποντας τις ανάγκες και της φύσης και των οικοσυστημάτων οδηγεί σε βαθιές κοινωνικές κρίσεις και απειλεί την ίδια τη βάση της ζωής. Μπορεί να υπάρχει νερό αλλά αυτό να μην είναι προσβάσιμο, να είναι πολύ ακριβό και να μην είναι υγιεινό και καθαρό όπως απαιτείται για όλες τις μορφές ζωής και την υγεία μας. Η ιδιωτικοποίηση του νερού και κρίσιμων υπηρεσιών στερεί συχνά, όπως έχουμε δει, το νερό από κοινωνικά ευάλωτες ομάδες ή και από κοινωνίες ολόκληρες, ενώ η ρύπανσή του δεν το στερεί μόνο από τις σημερινές αλλά και από τις επόμενες γενιές. Εύκολα υπεραντλείται ή ρυπαίνεται το νερό, δύσκολα καθαρίζει και αποκαθίσταται, ενώ συχνά το φανερό και κρυφό κόστος της ρύπανσης και της υποβάθμισης μεταφέρεται (και) στην κοινωνία, όπως έχουμε δει σε πολλές περιπτώσεις τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο όσο και στη χώρα μας.
Η κυβέρνηση παρακάμπτοντας την διεθνή εμπειρία που επιβεβαιώνει ότι είναι αδιαπραγμάτευτη η δημόσια διαχείριση του νερού, επιδιώκει την σταδιακή ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών. Επιδιώκει με απόφαση του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών (!) να παραχωρήσει σε ιδιώτες με ΣΔΙΤ τη Διαχείριση, Λειτουργία και συντήρηση του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ.) Αθήνας, λες και το νερό είναι οποιοδήποτε εμπόρευμα.
Μια τέτοια πολιτική είναι ευθέως μια απειλή στην ομαλή, δίκαιη και αδιάλειπτη υδροδότηση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, ενώ τεμαχίζει και άλλο την ενιαία διαχείριση ολόκληρου του κύκλου του νερού στην Αττική. Επίσης, θέτει σε κίνδυνο την ποιότητα του πόσιμου νερού, μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλες αυξήσεις του κόστους του για τους πολίτες και την οικονομία, όπως δείχνει η διεθνής εμπειρία, και να ενισχύσει την επισφάλεια στην συντήρηση και διασφάλιση των συστημάτων υδροδότησης εκατομμυρίων κατοίκων του λεκανοπεδίου.
Το προσωπικό της ΕΥΔΑΠ που είχε σημαντική εμπειρία στην διαχείριση των δικτύων και διασφάλιζε υψηλή ποιότητα πόσιμου νερού (κάτι που δεν είναι δεδομένο για πολλές ευρωπαϊκές πόλεις αλλά και ολόκληρες περιοχές της χώρας) και την αδιάλειπτη λειτουργία του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος της Αθήνας τίθεται στο περιθώριο.
Οι ιδιώτες στο νερό θα επωφεληθούν από όλα τα έργα υποδομής για την ύδρευση και αποχέτευση της Πρωτεύουσας και του Λεκανοπεδίου Αττικής, που χρηματοδοτήθηκαν από δημόσιους πόρους, ευρωπαϊκά προγράμματα ή τους πολίτες.
Επειδή, λοιπόν, το νερό είναι
- κοινωνικό αγαθό και συνδέεται με την ύπαρξη και τη βιώσιμη ευημερία του ανθρώπου και τη μακροχρόνια διατήρηση της βιοποικιλότητας και των οικοσυστημάτων
- πηγή ζωής, μέσο επιβίωσης, φορέας πολιτισμού και μέσο για βιώσιμη ευημερία. Δεν μπορεί να μετατρέπεται σε μέσο ανεύθυνου πλουτισμού και εργαλείο διεύρυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων και της αδικίας σε βάρος των πιο ευάλωτων στην κοινωνία,
- δημόσιο αγαθό. Η πρόσβαση στο νερό, στοιχείο απαραίτητο για τη ζωή και την υγεία. Το δικαίωμα στο νερό είναι απολύτως απαραίτητο για μια ζωή με αξιοπρέπεια.
οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ενώνουμε τη φωνή μας με κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις και ζητάμε:
- Η κυβέρνηση να λάβει σοβαρά υπόψη της, τις αποφάσεις του ΣτΕ για την απαγόρευση της αποξένωσης του κράτους από τον πλήρη έλεγχο της διαχείρισης του νερού.
- Επιστροφή των μετοχών της ΕΥΔΑΠ από το Υπερταμείο στο Δημόσιο άμεσα.
- Να σταματήσει η διαδικασία υποβάθμισης αλλά και εκποίησης του Εξωτερικού Υδροδοτικού Συστήματος (Ε.Υ.Σ) σε ιδιωτικά συμφέροντα.
Οι υπηρεσίες ύδρευσης-αποχέτευσης αποτελούν ζωτικό ανθρώπινο δικαίωμα και ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας για να αποτραπεί η παράδοσή τους σε ιδιωτικά συμφέροντα. Η ιδιωτικοποίηση του νερού και των υπηρεσιών του νερού παραβιάζει
- το Σύνταγμα: Αποφάσεις Ολομέλειας ΣτΕ 190 -191/2022,
- την ευρωπαϊκή νομοθεσία: Ευρωπαϊκή Χάρτα για τις Υδάτινες Πηγές (2001) του Συμβουλίου της Ευρώπης,
- τη διεθνή πρακτική: ομόφωνη απόφαση A/HRC/15/L.14 του 2010, του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ψήφισμα 64/292 του 2010, της ΓΣ του ΟΗΕ,
και είναι καταφανώς ενάντια στα συμφέροντα της κοινωνίας.
Θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις για να παραμείνει το νερό στη δημόσια διαχείριση.
Η μεταφορά κι επεξεργασία νερού και υγρών λυμάτων είναι σήμερα μια από τις πιο μεγάλες πηγές κατανάλωσης ενέργειας, που βασίζεται κυρίως σε ορυκτά καύσιμα και η αύξηση του ενεργειακού κόστους οδηγεί σε μεγάλες αυξήσεις και στους λογαριασμούς ύδρευσης αποχέτευσης. Γι’ αυτό μαζί με προσπάθειες μείωσης της σπατάλης νερού και επαναχρησιμοποίησης, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προτείνουμε να μελετηθεί η δυνατότητα αξιοποίησης, προς όφελος της ΕΥΔΑΠ και των πολιτών, του εξωτερικού υδροδοτικού συστήματος για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας με φωτοβολταϊκά κι άλλες μορφές ανανεώσιμων πηγών, μια επένδυση που θα μειώσει την εξάτμιση του νερού από τα ανοικτά δίκτυα και θα μειώσει τα ενεργειακά κόστη τόσο για την ΕΥΔΑΠ όσο, ελπίζουμε, και για τους καταναλωτές.