Συνέντευξη τύπου των Πράσινων μετά το συνέδριό τους: Οι Πράσινοι θα είναι στη νέα Βουλή!

Οι δυνάμεις της πράσινης αυτονομίας θα είναι παρούσες στη νέα Βουλή, όποτε και αν γίνουν οι εκλογές, εκτιμούν οι νέοι συν-εκπρόσωποι του κόμματος των Πράσινων, η δημοσιογράφος Βασιλική Γραμματικογιάννη και ο πρώην ευρωβουλευτής Μιχάλης Τρεμόπουλος. Και συγκροτούν εκλογική επιτροπή.

Την ενεργειακή κρίση επιδείνωσε ο πόλεμος του Πούτιν στην Ουκρανία αλλά δεν είναι πρόσκαιρη και οφείλεται στην αργή διαδικασία απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα, δήλωσε Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής, που συμμετείχε επίσης στη συνέντευξη Τύπου των Πράσινων. Τα επιδόματα θέρμανσης με πετρέλαιο και αέριο ενθαρρύνουν τη συνέχιση της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα και στηρίζουν τον τζίρο των μεγάλων εταιρειών, δήλωσε και ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, αναπλ. μέλος της Γραμματείας των Πράσινων.

«Η ανελεύθερη αυταρχική Δημοκρατία διαδίδεται παγκόσμια, με σχεδόν 4 δισεκατομμύρια ανθρώπων να υποφέρουν κάτω από συνθήκες που γίνονται χειρότερες λόγω της πανδημίας», τόνισε ο Μ. Τρεμόπουλος. «Οι ιοί και οι ζωονόσοι γίνονται συχνότεροι, περισσότεροι και πιο επικίνδυνοι ενώ συνδέονται με τη συρρίκνωση των οικοσυστημάτων και με την κλιματική κρίση. Και στην Ελλάδα, οι κύριες τάσεις είναι η συγκεντροποίηση των εξουσιών, η επικράτηση του οικονομικού πάνω στο πολιτικό, η αγνόηση των αντιδράσεων κοινωνικών ομάδων, η ιδιωτικοποίηση δημόσιων φυσικών ή τεχνολογικών πόρων, ο πολλαπλασιασμός των ενδείξεων διαφθοράς».

«Οι συνθήκες του αποκλεισμού ανέδειξαν σκοτεινές πτυχές των κοινωνικών σχέσεων αλλά έδωσαν και την ευκαιρία για την ανάδειξη προβλημάτων όπως η ενδοοικογενειακή βία, οι γυναικοκτονίες και η συχνή ατιμωρησία για τους βιασμούς, που πυροδότησε το κίνημα metoo», σημείωσε η Β. Γραμματικογιάννη. «Από την άλλη, βρισκόμαστε στον αιώνα που επιβάλλει συνεργασίες, για να αντιμετωπιστούν τα συσσωρευμένα προβλήματα», κατέληξε.

Σε αναλυτική απόφαση των Πράσινων για τον πόλεμο στην Ουκρανία, τονίζεται ότι «Καμιά κοινωνία δεν είναι εχθρός μας: Εχθρός μας είναι ο πόλεμος και όχι ο ρωσικός λαός. Εχθρός μας είναι η επιθετικότητα του Πούτιν, του καθεστώτος που τον στηρίζει και όσες δυνάμεις υποσκάπτουν τη σταθερότητα και την ειρήνη στην Ευρώπη και τον κόσμο. Εχθροί μας είναι όσοι ενισχύουν τη στρατιωτικοποίηση ή απειλούν με πυρηνικά χτυπήματα. Εχθροί μας είναι όσοι καταπνίγουν τις διαφορετικές και τις αντιπολεμικές φωνές».

Το υβριδικό συνέδριο των Πράσινων στις 19-20.2.2022 είχε προβλέψει στην ανάλυση της πολιτικής συγκυρίας ότι «Η εδραίωση αυταρχικών ηγετών, η κλιμάκωση διεθνών ανταγωνισμών και η ανάδυση συγκρουσιακών πολιτικών και επιδιώξεων στην περίοδο προ της πανδημίας, φαίνεται πως περνάνε σε μια επικίνδυνη φάση, με χαρακτηριστικά της ψυχροπολεμικής περιόδου. Η οικονομική ισχυροποίηση της Κίνας παίρνει εμφανώς και στρατιωτική μορφή, προκαλώντας νέες αντισυσπειρώσεις. Οι γεωπολιτικές ισορροπίες διαταράσσονται και λόγω της επέκτασης του ΝΑΤΟϊκού συνασπισμού στην Ανατολική Ευρώπη και την Ουκρανία, με πιθανή μια ένοπλη επέμβαση της Ρωσίας στην ανεξάρτητη χώρα». Και επιβεβαιώθηκε.

Επίσης, το συνέδριο εκτίμησε ως κοντόφθαλμο και αντιδημοκρατικό τον τρόπο αντιμετώπισης της πανδημίας στη χώρα μας και έθεσε σε πρώτη προτεραιότητα την αναβάθμιση του ΕΣΥ και της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας καθώς και την αναβάθμιση του περιβάλλοντος και των συνθηκών διαβίωσης, υιοθετώντας σχετικό ψήφισμα καθώς και αναλυτικό κείμενο, ως βάση για διάλογο με φορείς του χώρου της Υγείας και της κοινωνίας.

Οι Πράσινοι υιοθέτησαν στο συνέδριό τους και ένα αναλυτικό πλαίσιο θέσεων και προτάσεων για την οικονομία και θα επιδιώξουν να το συζητήσουν με την κοινωνία των πολιτών, την αυτοδιοίκηση και τα άλλα πολιτικά κόμματα, ώστε να διαμορφωθεί ένα 10ετές σχέδιο πράσινης μετάβασης, που θα συμβάλλει στον μετασχηματισμό της χώρας προς δίκαιη και πράσινη κατεύθυνση.

Επιπλέον, οι Πράσινοι υιοθέτησαν αναλυτικές προτάσεις για τη βιώσιμη ενεργειακή μετάβαση, με ορθή χωροθέτηση των ΑΠΕ και ελαχιστοποίηση του οικολογικού κόστους που συνοδεύει κάθε μαζική παραγωγή ενέργειας, επιδιώκοντας διάλογο με κινήματα και περιβαλλοντικές οργανώσεις.

Το ίδιο έκαναν και για την κτηνοτροφίαυιοθετώντας αναλυτικές προτάσεις με τίτλο «Κτηνοτροφία: Βιώσιμη μεταρρύθμιση, με έξοδο από την εντατική εκτροφή».

Οι Πράσινοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προωθήσουν τον στόχο τους για έναν ενωτικό, αξιόπιστο, αυτόνομο και ισχυρό πράσινο φορέα, που θα καταφέρει να συσπειρώσει τον κόσμο των οικολογικών αξιών και της δημιουργίας, ανοίγοντας δρόμους επαναδραστηριοποίησης των παλιότερων και λειτουργώντας ως πόλος έλξης για τους νεότερους.

Δημοσιεύματα για τη συνέντευξη

Posted on 31/03/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top