Η Ελλάδα υπόσχεται 20ετές συμβόλαιο αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας από Βουλγαρικό πυρηνικό εργοστάσιο;

Ένα περίεργο δημοσίευμα είδε το φως της δημοσιότητας στην εφημερίδα “ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ” κι αφορά σε “συζητήσεις για κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη Βουλγαρία τον οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο, 20ετές συμβόλαιο“. Η Ελλάδα έχει αυξήσει την αγορά ηλεκτρικού ρεύματος από το (επικίνδυνο) πυρηνικό εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας στο Κοζλοντούι. Είναι γεγονός ότι οι “εξαγωγές” αυτές προς την Ελλάδα στηρίζουν οικονομικά τη συνέχιση της παραγωγής ενέργειας από τον πυρηνικό σταθμό.

Το δημοσίευμα έκανε λόγο “για διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν με την Ελλάδα για την κατασκευή νέου εργοστασίου παραγωγής πυρηνικής ενέργειας” με βάση τα όσα δήλωσε, ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών Ασέν Βασίλεφ, κατά την εφημερίδα.

“Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Βούλγαρος αξιωματούχος, μιλώντας στο δίκτυο NOVA”, αναφέρει η εφημερίδα, “συζητείται η υπογραφή σύμβασης 20ετούς διάρκειας με την Ελλάδα για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας από τη νέα μονάδα, καθώς και συνεργασία στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης“. Προφανώς το θέμα της Αλεξανδρούπολης συνδέεται με την εισαγωγή στην Ευρώπη αμερικανικού σχιστολιθικού (ορυκτού) αερίου που είναι εξίσου ή περισσότερο επικίνδυνο για το κλίμα αλλά και το περιβάλλον, σε σύγκριση με το ορυκτό (λεγόμενο “φυσικό”) αέριο.

«Έχουμε ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τους Έλληνες συναδέλφους μας για την κατασκευή ενός νέου πυρηνικού σταθμού στη χώρα μας, τον οποίο θα χρησιμοποιεί η Ελλάδα με μακροπρόθεσμο, 20ετές συμβόλαιο. Θα ενεργήσουμε εξαιρετικά γρήγορα, αφού υπάρχει αγοραστής» τόνισε ο Βασίλεφ, επισημαίνοντας πως ήδη οι δύο χώρες συνεργάζονται άριστα στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας αναφορά στον τερματικό σταθμό υγροποιημένου αερίου στην Αλεξανδρούπολη.

«Συμμετέχουμε ήδη στο υγροποιημένο τερματικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους νότιους γείτονές μας και έχουμε την υποστήριξή τους για τη συμμετοχή στο ίδιο το λιμάνι, ώστε να έχουμε εμπορική πρόσβαση στο Αιγαίο Πέλαγος», δήλωσε ο Βούλγαρος αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών.

ΟΙ δηλώσεις θα μπορούσαν να είναι μια προσπάθεια να ασκηθεί πίεση για επιτάχυνση των διαδικασιών ή διερεύνησης των αντιδράσεων στη Βουλγαρία και στην Ελλάδα πριν υπάρξει μια πραγματική συμφωνία. Να θυμίσουμε ότι η Ελλάδα είναι μεταξύ των χωρών που θέλουν να βαφτίσουν την πυρηνική ενέργειας σε πράσινη μορφή ενέργειας, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκούς πόρους. Ενδιαφέρον για πυρηνικές μπίζνες έχει η Γαλλική κυβέρνηση, ενώ ο πρωθυπουργός στηρίζει τις χώρες που θα ήθελαν να αποκτήσουν πυρηνικά εργοστάσια. Είναι αλήθεια ότι ένα σύνολο δημοσιευμάτων και δημοσιογραφικών “ερευνών” προσπαθούν να πείσουν για την ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων, ενώ ποτέ δεν έγινε θέμα η κατασκευή στο Ακούγιου της Τουρκίας πυρηνικής εγκατάστασης.

Είναι όλα αυτά ένα είδος τεστ για τις αντιδράσεις της ελληνικής κοινωνίας πριν έρθει στη συζήτηση η συμφωνία για ένα 20ετές συμβόλαια αγοράς ηλεκτρικού ρεύματος που θα παράγεται από πυρηνικά εργοστάσια στη γειτονική Βουλγαρία ή και στο Ισραήλ; Θα δούμε. Αντί να επιταχύνουμε την στροφή στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και στην ενεργειακή αναβάθμιση, θα δεσμευτούμε για μια τουλάχιστον 20ετία σε εισαγωγή ενέργειας από ένα νέο πυρηνικό εργοστάσιο στη γειτονιά μας: Η Γαλλία που προβάλλεται ως μια ασφαλής για τα πυρηνικά εργοστάσια χώρα, έχει μέχρι τώρα πάνω από 120 καταγεγραμμένα σοβαρά ή περισσότερο σοβαρά περιστατικά πυρηνικών “ατυχημάτων”.  Μήπως έχει βλέψεις να πάρει τη δουλειά μέσω Ελλάδας;΄Δεν μας φτάνουν τόσες άλλες κρίσεις, χρειαζόμαστε και μια νέα πυρηνική απειλή;

 

Posted on 01/03/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top