του Φώτη Ποντικάκη
μέλους του Πανελλαδικού Συμβουλίου των Πράσινων
Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη διαμάχη κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το θέμα των σχολικών γευμάτων, μετά την ακύρωση από το Ελεγκτικό Συνέδριο του διαγωνισμού του ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή δεν τηρήθηκε η Ευρωπαϊκή Οδηγία περί υγιούς ανταγωνισμού και αποκλείστηκαν μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Στην πραγματικότητα , όλος ο καυγάς γινόταν για το πάπλωμα: Το καίριο ζήτημα ότι τα σχολικά γεύματα αφορούν τελικά ελάχιστο τμήμα σχολείων και μαθητών, δε φαίνεται να απασχολεί κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση.
Για παράδειγμα, μόλις φέτος για πρώτη φορά στα χρόνια διάθεσης σχολικών γευμάτων εντάχθηκαν και μερικά σχολεία των Χανίων, μόλις 13. Αναγκαστικά έτσι ακολουθείται μια διαδικασία επιλογής ποια σχολεία πρέπει να ενταχθούν, ποια πρέπει να έχουν προτεραιότητα και καταλήγουμε να έχουμε μαθητές δύο ταχυτήτων. Κάτι που θα έπρεπε να είναι δικαίωμα όλων, το υγιεινό σχολικό γεύμα με τοπικά βιολογικά προϊόντα, καταλήγει να αφορά ελάχιστους, εξαιτίας της πολιτικής επιλογής που κάνουν οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα (και αυτό περιλαμβάνει τόσο την τωρινή όσο και προηγούμενες κυβερνήσεις).
Αποτελεί δε απτό παράδειγμα των προτεραιοτήτων που βάζουν κυβερνήσεις αλλά και οι δημοτικές αρχές για τις δημόσιες δαπάνες: Πρόκειται για μια δαπάνη μόλις 90.118.000 ευρώ για τη φετινή σχολική χρονιά. Την ίδια ώρα χώρες όπως η Σουηδία και η Φινλανδία έχουν δωρεάν σχολικά γεύματα για όλα τα παιδιά 7-16 χρονών , και η κύρια ευθύνη για την παροχή τους έχει ανατεθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Η Σουηδία δαπανά περί τα 636 ευρώ ανά μαθητή (υλικά, προετοιμασία, μεταφορά) το χρόνο για καθημερινό δωρεάν σχολικό γεύμα, το οποίο ακολουθεί τους κανόνες της υγιεινής διατροφής. Στη Φινλανδία διατίθενται μέσω των Δήμων 442 (σε δήμους άνω των 100.000 κατοίκων) έως 704 ευρώ (σε μικρότερους δήμους) ανά μαθητή το χρόνο. Ο γράφων είχε διαπιστώσει το 2015 στο Γκέτεμποργκ της Σουηδίας την κατεύθυνση του Δήμου εκεί για τοπικά και βιολογικά προϊόντα στα σχολικά γεύματα. Τα σχολικά γεύματα τα προετοιμάζουν είτε στις κουζίνες των σχολείων είτε σε μεγάλες κεντρικές κουζίνες και στη συνέχεια μεταφέρονται στα σχολεία του Δήμου. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα των Πανεπιστημίων του Λουντ και της Στοκχόλμης, τα δωρεάν σχολικά γεύματα έχουν θετικές επιπτώσεις στην υγεία, στη σχολική φοίτηση αλλά και στην αύξηση του εισοδήματος των μελλοντικών ενηλίκων. Τα δωρεάν σχολικά γεύματα ξεκίνησαν στη Σουηδία το 1946 και στη Φινλανδία το 1948 με κρατική επιχορήγηση των Δήμων γι’ αυτό το σκοπό.
Αντί λοιπόν να μαλώνουν για το πάπλωμα, ας αποφασίσουν να κάνουν αυτό που Σουηδία και Φινλανδία ξεκίνησαν από τη δεκαετία του 1940, δωρεάν σχολικά γεύματα με υγιεινά τοπικά βιολογικά προϊόντα για όλα τα σχολεία και όλα τα παιδιά. Είναι καιρός, δε νομίζετε;
Διαβάστε ακόμα:
- αναλυτική παρουσίαση του τι ισχύει με τα σχολικά γεύματα σε διάφορες χώρες και ηπείρους εδώ
- Συμμαχία φορέων σε παγκόσμιο επίπεδο για σχολικά γεύματα εδώ
- Διακήρυξη της Συμμαχίας για Σχολικά Γεύματα εδώ
- Σχετικά με τα Σχολικά Γεύματα και τα Σχολικά Πρωινά στις ΗΠΑ εδώ