Ο καθοριστικός ρόλος των Πράσινων στο κυβερνητικό σχήμα της Γερμανίας είναι μονάχα το τελευταίο επεισόδιο στην πολύχρονη πορεία να εκφραστούν στο πολιτικό σύστημα οι πράσινες αρχές και οι διεκδικήσεων των οικολογικών και κοινωνικών κινημάτων. Με χιλιάδες εκλεγμένους σε τοπικά συμβούλια και κοινοβούλια, οι Πράσινοι μετασχηματίζουν τις σύγχρονες πόλεις και αποτελούν την κινητήρια δύναμη στην ευρωπαϊκή πολιτική. Με 37 γυναίκες και 36 άνδρες, είναι η τέταρτη μεγαλύτερη ομάδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ συμμετέχουν σε επτά ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.
Η αγωνία «να σώσουμε λίγο από το αύριο που μας κλέβουν» τους έχει ωθήσει στη διατύπωση οραματικών και ταυτόχρονα ρεαλιστικά εφαρμόσιμων προτάσεων, που αντικαθιστούν τα κυρίαρχα πρότυπα της αδιέξοδης μεγέθυνσης παραγωγής και κατανάλωσης και του ατομισμού με νέα πρότυπα δίκαιης και βιώσιμης ευημερίας και κοινωνικής αλληλεγγύης.
Η πανδημία αποτελεί μια έκφραση της ανατροπής της βιοποικιλότητας και της περιβαλλοντικής καταστροφής. Όμως η πολύχρονη κρίση στη χώρα, που άφησε βαθιά τα σημάδια της σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο και ήρθε να επιταθεί με τις επιπτώσεις της πανδημίας, δεν επισκιάζει τη συνολικότερη οικολογική και κλιματική κρίση στη συνείδηση μεγάλου μέρους των πολιτών. Η πλανητική απορρύθμιση, παρόλο που χρησιμοποιείται ως άλλοθι από τις εξουσίες και τα συμφέροντα, επιβάλλει τη γρήγορη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα, ώστε να αποφύγουμε μια ανεξέλεγκτη κατάρρευση, με σοβαρότατες επιπτώσεις στην υγεία, στην οικονομία και στα οικοσυστήματα.
Παρόλο το ευρωπαϊκό πράσινο κύμα όμως, στη νότια Ευρώπη η ανάπτυξη των Πράσινων έχει καθυστερήσει και τα συμβατικά κόμματα – κυρίως της Αριστεράς – έχουν προσπαθήσει και αρκετές φορές έχουν πετύχει να εκφράσουν εκλογικά την οικολογική διαμαρτυρία. Όχι όμως και σε επίπεδο κυβερνητικής πολιτικής. Ειδικά στην Ελλάδα, στην περίοδο των 4,5 χρόνων της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., όπου συμμετείχαν -μέσω του ΣΥΡΙΖΑ- και στελέχη των Οικολόγων Πράσινων, έγιναν πολύ μεγάλες υποχωρήσεις στα ζητήματα της πράσινης ατζέντας και ζημιώθηκε η αποτελεσματικότητα των πράσινων προτάσεων. Και αυτό οφείλεται βασικά στη μη ύπαρξη ενός ισχυρού και αυτόνομου πράσινου πόλου μέσα στη Βουλή, που να μπορεί να εκφράζει γνήσια τις οικολογικές αξίες και να επηρεάζει καθοριστικά τις πολιτικές.
Το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα ήρθε στην Ελλάδα για να στηρίξει τον διάλογο που έχει ξεκινήσει για την ανασυγκρότηση και τον κοινό βηματισμό των δυνάμεων του πράσινου χώρου. Το νέο κόμμα Πράσινοι (www.prasinoi.eu), που ιδρύθηκε το 2020 με συνένωση των «Πράσινων-Αλληλεγγύη», του Κόμματος Πειρατών Ελλάδας, του Οικολογικού Δικτύου, νέων και παλαιότερων στελεχών, στοχεύει σε μια ενιαία και αυτόνομη πράσινη πολιτική έκφραση στις επόμενες εθνικές εκλογές, στις ευρωεκλογές και στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και έχει καλέσει σε συνεργασία και άλλες δυνάμεις με πράσινο προσανατολισμό, που συμμερίζονται την αναγκαιότητα για ισχυρή, αυτόνομη, ισότιμη και αξιόπιστη πολιτική και οργανωτική ανασύνθεση.
Θέλουμε να αλλάξουμε τον κόσμο και τη χώρα μας! Οι καιροί το επιβάλλουν.
- Το άρθρο δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα των Συντακτών εδώ