Ν. Χρυσόγελος: Ευρωπαϊκή δέσμευση η προστασία των ακτών

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 12.5.2014

Ν. Χρυσόγελος: Ευρωπαϊκή δέσμευση η προστασία των ακτών.

Απάντηση της Κομισιόν σε ερώτηση

http://www.europarl.europa.eu/sides/getAllAnswers.do?reference=E-2014-001218&language=EL 

«Η προσπάθεια νομιμοποίησης κάθε είδους καταστροφικής παρέμβασης στις ακτές δεν είναι τωρινή. Το τερατουργήμα – νομοσχέδιο του Υπ. Οικονομικών για την “Οριοθέτηση, διαχείριση και προστασία αιγιαλού και παραλίας” είναι άλλη μια ελληνική «πατέντα», που τα κυβερνητικά παπαγαλάκια την πλασάρουν ως «μνημονιακή υποχρέωση». Απαντώντας τον Μάρτιο 2014 σε σχετική ερώτησή μου, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει πως η Ελλάδα δεν έχει δικαίωμα να μειώσει σε απόσταση μικρότερη των 100 μέτρων τη ζώνη απαγόρευσης δόμησης από τον αιγιαλό», δήλωσε ο Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής των Πράσινων /  “ΠΡΑΣΙΝΟΙ- Αλληλεγγύη, Δημιουργία, Οικολογία” – www.prasinoi.gr, αναφερόμενος στην «πρωτοβουλία» του Υπουργείου.

«Όπως επιβεβαίωσε πρόσφατα σε ερώτησή μου για την διαχείριση της παράκτιας ζώνης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή

α) η Ελλάδα δεσμεύεται από το άρθρο 8.2 του Πρωτοκόλλου για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης

β) “Προσαρμογές” ή εξαιρέσεις επιτρέπονται μόνο για συγκεκριμένες, ειδικές και αιτιολογημένες περιπτώσεις και όχι φυσικά γενίκευση των εξαιρέσεων και εφαρμογή παντού πρακτικών που καταστρατηγούν την υποχρέωση προστασίας των ακτών.

γ) η Κομισιόν δεν έχει λάβει κανένα αίτημα από την Ελληνική κυβέρνηση που να ζητά εξαίρεση του συνόλου της επικράτειας από την ανάγκη προστασίας και ολοκληρωμένης διαχείρισης της παράκτιας ζώνης για λόγους «επιχειρηματικού συμφέροντος»!

Το νομοσχέδιο είναι απόφαση της Κυβέρνησης που δεν τηρεί καν τα προσχήματα. Υπονομεύει το μέλλον των φυσικών πόρων της χώρας και των παιδιών μας, παραβιάζει το Σύνταγμα, το Πρωτόκολλο για την Ολοκληρωμένη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης της Μεσογείου όπως έχει επικυρωθεί από την ΕΕ, τις ευρωπαϊκές υποχρεώσεις της χώρας για Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, τις Οδηγίες για Οικοτόπους και τη Στρατηγική Περιβαλλοντική Εκτίμηση.

Το μοντέλο του νομοσχεδίου είναι αυτό μιας στρεβλής οικονομικής εκμετάλλευσης, που στρέφεται όχι μόνο εναντίον του περιβάλλοντος αλλά και εναντίον μιας υπεύθυνης και βιώσιμης οικονομίας μακροπρόθεσμα. «Ξεπερνάει» το γεγονός ότι ο αιγιαλός και η παραλία είναι δημόσιο αγαθό. Είναι καταστροφικό για τον τουρισμό και την οικονομία μας, καθώς θα επιτρέψει τη σοβαρή υποβάθμιση των ελληνικών παραλιών, που αποτελούν τον κύριο παράγοντα προσέλκυσης τουριστών.

Ο συντάκτης του νομοσχεδίου μπορεί να εισάκουσε λογής – λογής συμφέροντα που θέλουν να τακτοποιηθεί το “θεματάκι τους” με μια γενική διάταξη και το αυθαίρετό τους, αλλά αγνοεί παντελώς ότι το ισπανικό μοντέλο «όλα επιτρέπονται στις ακτές» όχι μόνο κατάστρεψε τις ακτές αλλά και είναι υπεύθυνο για την σημερινή οικονομική κρίση της χώρας, ενώ έχει “εισπράξει” και καταδίκες σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Για περισσότερες πληροφορίες:

τηλ: 210 3223867, e-mail: info@prasinoi.gr

facebook.com/prasinoi  twitter.com/greensgr

Posted on 12/05/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top