Εκδήλωση: «Μεταρρύθμιση της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ για την Πράσινη Συμφωνία»,
Τρίτη 13 Ιουλίου 2021, 13.00- 14.00 (ώρα Ελλάδας) Εγγραφείτε εδώ!
Η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία στοχεύει να καταστήσει την Ευρώπη πρωτοπόρο σε θέματα βιωσιμότητας. Όπως λέει ο Πράσινος Ευρωβουλευτής Sven Giegold “για να γίνει πραγματικότητα η υπόσχεση της Πράσινης Συμφωνίας, πρέπει να συμμετέχουν όλοι οι τομείς πολιτικής – συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής ανταγωνισμού. Επειδή έχει τεράστια διαφορά για το κλίμα, είτε η κρατική ενίσχυση ρέει στην επέκταση ενός αεροδρομίου είτε στον οικολογικό μετασχηματισμό της βιομηχανίας. Ωστόσο, η προστασία του περιβάλλοντος δεν παίζει καθόλου ρόλο σύμφωνα με τους προηγούμενους κανόνες ανταγωνισμού. Αυτό πρέπει να αλλάξε験.
Η Επιτροπή της ΕΕ εργάζεται επί του παρόντος για μια θεμελιώδη μεταρρύθμιση της πολιτικής ανταγωνισμού της ΕΕ και των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις στο πλαίσιο της Πράσινης Συμφωνίας. Αυτή η μεταρρύθμιση των ευρωπαϊκών κανόνων ανταγωνισμού θα καθορίσει το αν θα καταφέρουμε να επιτύχουμε τους κλιματικούς στόχους μας ή όχι. Οι κρατικές ενισχύσεις έχουν σημαντικό αποτέλεσμα. Το αν θα χρησιμοποιήσουμε τα χρήματα των φορολογουμένων για να χρηματοδοτήσουμε την κατασκευή ενός νέου αγωγού για ορυκτά αέρια ή για μια εγακτάσταση αποθήκευσης υγροποιημένου ορυκτού αερίου ή αντιθέτως ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που θα ανήκουν στα χέρια των πολιτών θα καθορίσουν τον ενεργειακό εφοδιασμό μας για πολλές δεκαετίες.
Η Ελληνική κυβέρνηση για παράδειγμα εγγυάται 100 εκατομμύρια ευρώ για δάνειο της εταιρίας που έχει την εξόρυξη πετρελαίου στον Πρίνο, ενώ χρηματοδοτεί επίσης με 166 εκατομμύρια τις εγκαταστάσεις στην Αλεξανδρούπολη για σχιστολιθικό αέριο από τις ΗΠΑ ή την προσπάθεια προώθηση του αγωγού East Med (ορυκτό αέριο). Ετησίως η χώρα κατευθύνει πάνω 4.9 δις ευρώ σε επιδοτήσεις ορυκτών καυσίμων, δηλαδή 500 ευρώ ανά κάτοικο, από τις υψηλότερες αναλογικά επιδοτήσεις προς τα ορυκτά καύσιμα. Φαίνεται μάλιστα ότι και μέσω του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0. θα επιδοτήσει έργα επεξεργασίας πετρελαίου. Σε κάθε περίπτωση είναι στην ομάδα των 10 βρώμικων χωρών που προσπαθεί να διασφαλίσει ότι θα συνεχιστούν οι χρηματοδοτήσεις από ευρωπαϊκούς και εθνικούς πόρους σε έργα καυσίμων καθώς οι επιδοτήσεις προς τα καύσιμα που συμβάλλουν στην κλιματική αλλαγή.
“Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να ακολουθήσουμε μια νέα κατεύθυνση τώρα – επίσης στην πολιτική ανταγωνισμού. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο συνέταξα ένα πράσινο σχέδιο δράσης για μια βιώσιμη πολιτική ανταγωνισμού, το οποίο θα ήθελα να παρουσιάσω δημόσια“, λέει ο Sven Giegold.
“Τα χρήματα των φορολογουμένων που κατευθύνονται στα ορυκτά καύσιμα πρέπει να είναι παρελθόν. Πώς μπορεί η πολιτική να προωθήσει τον βιώσιμο ανταγωνισμό: Θα το συζητήσω μαζί με εμπειρογνώμονες της Επιτροπής της ΕΕ, της κοινωνίας των πολιτών και των επιστημών σε αυτό το γερμανικό-αγγλικό σεμινάριο που οργανώνω στις 13 Ιουλίου. Τα χρήματα από τους φόρους πρέπει να ρέουν προς το μέλλον μας και όχι προς το παρελθόν!”
Ημερομηνία: 13 Ιουλίου από 12:00 μ.μ. – 1:00 μ.μ.
Οι καλεσμένοι/ες:
- Alexander Winterstein, Ευρωπαίος Επίτροπος
- Juliette Delarue, Πελάτης Γη
- Καθηγητής René Repasi, Πανεπιστήμιο του Ρότερνταμ
- Δρ. Dörte Fouquet, Διευθύντρια της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας
- Michaela Holl, Agora Energiewende
Φιλοξενία και συντονισμός
- Sven Giegold, ευρωβουλευτής, εκπρόσωπος των Πράσινων/ Bündnis90 στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Το διαδικτυακό σεμινάριο θα μεταδοθεί ζωντανά στα Αγγλικά και τα Γερμανικά.
Εγγραφείτε στο διαδικτυακό σεμινάριο εδώ!
Επείγουσα αναφορά: “Save the European Green Deal” – Το έργο του αιώνα, η Πράσινη Συμφωνία, κινδυνεύει να αποτύχει. Επειδή οι χώρες της ΕΕ και πάνω απ ‘όλα η γερμανική ομοσπονδιακή κυβέρνηση εμποδίζουν κάθε φιλοδοξία όσον αφορά την προστασία του κλίματος. Αλλά έχουμε ακόμα την ευκαιρία να σώσουμε την Πράσινη Συμφωνία μαζί.