Το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας ΕΛΛΑΔΑ 2.0 διαφημίζεται ως το σχέδιο που θα αλλάξει την Ελλάδα, ως σχέδιο που θα προωθήσει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο, πράσινο και ψηφιακό. Είναι όμως έτσι; Υπάρχει σοβαρός αντίλογος αλλά δεν ακούγεται.
Ανοίγουμε αυτή τη συζήτηση αναδημοσιεύοντας άρθρο του Αθανάσιου Νικολόπουλου, Γενικού Γραμματέα της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος, που δημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο εδώ. Θα ακολουθήσουν κι άλλα άρθρα γιατί δεν μπορούν να περνάνε έτσι, με επικοινωνιακή διαχείριση χωρίς διάλογο, τόσο σοβαρά θέματα.
Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί ο σχεδιασμός για τις χρηματοδοτήσεις του Ταμείου Ανάκαμψης. Η κυβέρνηση εμφανίζει τα κονδύλια του ως «μάννα εξ ουρανού». Συνολικά πρόκειται για 31 δις. ευρώ, εκ των οποίων τα 18 δις. ευρώ θα διατεθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων και τα υπόλοιπα 13 δις. ευρώ υπό την μορφή δανείων. Όμως μέχρι σήμερα, και αυτό αξίζει να τονιστεί, η κυβέρνηση δεν έχει δώσει στη δημοσιότητα το πλήρες και ακριβές πλάνο δράσεων που θα ακολουθήσουν και αφορούν την επιμέρους διάθεση των κονδυλίων αυτών.
Αν κρίνουμε ωστόσο από το «Σχέδιο Πισσαρίδη» με ασφάλεια μπορούμε να προβλέψουμε ότι στόχος για το επόμενο διάστημα δεν είναι άλλος από την μεγέθυνση των επιχειρήσεων, ακόμη και τη χρηματοδότηση εξαγορών και συγχωνεύσεων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων.
Η υλοποίηση, όμως, ενός τέτοιου σχεδίου, είναι βέβαιο ότι θα κάνει τις μεγάλες επιχειρήσεις ακόμη μεγαλύτερες και αποκλείεται να συμβάλει στη βιωσιμότητα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Επιπλέον, αποκλείεται να συμβάλει στη στήριξη της απασχόλησης, την οποία οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις υποστηρίζουν ως ο μεγαλύτερος εργοδότης της χώρας.
Τα δισεκατομμύρια ευρώ που αναμένεται να δώσει το τραπεζικό σύστημα για να χρηματοδοτηθούν τα επενδυτικά σχέδια-μαμούθ, του Ταμείου Ανάκαμψης, θα οξύνουν περισσότερο το πρόβλημα ρευστότητας που ήδη αντιμετωπίζει η αγορά και ειδικότερα οι μικρομεσαίοι. Και αυτό διότι οι τράπεζες θα γίνουν ακόμη πιο φειδωλές στα αιτήματα που καταθέτουν οι μικρές επιχειρήσεις για χρηματοδότηση. Ως αποτέλεσμα ο αναγκαίος για την επιβίωσή τους ψηφιακός μετασχηματισμός, θα μείνει στα χαρτιά και αυτό την ίδια στιγμή που δίπλα τους θα ρέουν δισ. ευρώ, στα οποία όμως δεν θα έχουν καμία δυνατότητα πρόσβασης.
Έρευνα του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ την άνοιξη του 2020, έδειξε ότι λιγότερο από το 20% των μικρομεσαίων επιχειρήσεων διαθέτει ηλεκτρονικό κατάστημα. Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ χειρότερη, επειδή ακόμη κι αυτή η μια στις πέντε επιχειρήσεις που έχει κάνει ένα πρώτο βήμα να μπει στην ψηφιακή εποχή, που όλοι ευαγγελίζονται, δεν έχει ούτε τους πόρους ούτε την εμπειρία που απαιτείται ώστε να αποκτήσει πρόσβαση στη συνέχεια στην επικοινωνία και στα social media με διαφημίσεις, για να γίνει γνωστή στον τελικό καταναλωτή της. Να κάνει δηλαδή ό,τι κάνουν οι ανταγωνιστές της, οι μεγάλες ξένες και ελληνικές επιχειρήσεις .
Ο ψηφιακός μετασχηματισμός που όλοι αποδεχόμαστε ότι είναι το μέλλον για μικρούς και μεγάλους του «επιχειρείν» απαιτεί πόρους και γνώση. Και για μια ακόμη φορά οι ΜμΕ βρίσκεται στη δυσμενέστερη θέση.
Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης μπορούν να είναι μια ευκαιρία για να ανοίξει η μικρομεσαία επιχείρηση τα φτερά της και να «πετάξει» στο μέλλον, αρκεί να μην βρεθεί και πάλι και εγκλωβισμένη σε κριτήρια που θα την αποκλείσουν, για μια ακόμη φορά , από το να εξελιχθεί και να αναπτυχθεί.
Για την Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας και τα μέλη της, δηλαδή τις ΜμΕ, ο ψηφιακός μετασχηματισμός είναι μια πρόκληση που θέλουν και πρέπει να κατακτήσουν . Η πολιτεία θα πρέπει να είναι αρωγός ώστε οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης να αξιοποιηθούν ορθολογικά και για όλους.
Η Ελληνική Οικονομία χρειάζεται για να «ανθίσει» και τους μεγάλους αλλά πολύ περισσότερο τους μικρούς της αγοράς. Άλλωστε οι μικρομεσαίοι είναι εκείνοι που παραμένουν σταθερά παρόντες προσφέροντας θέσεις εργασίας και έσοδα στα δημόσια ταμεία. Δεν θα πρέπει λοιπόν να βρεθούν εκτός της «Ανάκαμψης» που ελπίζουμε όλοι να έρθει τα επόμενα χρόνια.
- Ο Αθανάσιος Νικολόπουλος είναι Γενικός Γραμματέας της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος