Το κείμενο που ακολουθεί είναι ο χαιρετισμός (βιντεοσκοπημένος) του πράσινου ευρωβουλευτή Niklas Nienass στο συνέδριο του νέου κόμματος ΠΡΑΣΙΝΟΙ, που είναι μια ευρύτερη συνεργασία πράσινων δυνάμεων. Το συνέδριο πραγματοποιείται στις 24-25 Απριλίου 2021 ψηφιακά. Το ιδρυτικό συνέδριο πραγματοποιήθηκε επίσης ψηφιακά στις 21-22 Μαρτίου 2020, συνενώνοντας δυνάμεις από τον ευρύτερο οικολογικό χώρο, συμμετέχουν ήδη τα κόμματα «Πράσινοι -Αλληλεγγύη» και «Κόμμα Πειρατών Ελλάδας», το «Οικολογικό Δίκτυο», πρώην στελέχη άλλων κομμάτων, οι δύο πρώην ευρωβουλευτές του χώρου, αυτοδιοικητικοί και ενεργοί πολίτες που ενστερνίζονται τις πράσινες αξίες και την αυτονομία της πολιτικής οικολογίας.
Αγαπητοί και καλοί μου φίλοι,
Λέγομαι Niklas Nienass. Είμαι πράσινος ευρωβουλευτής από τη Γερμανία, υπεύθυνος για θέματα Πολιτικής Συνοχής και Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Είμαι ευτυχής που βλέπω ότι είσαστε το Πράσινο Κύμα στην Ελλάδα, και που συζητάτε ζητήματα κοινωνικής συνοχής και περιβάλλοντος.
Όπως ξέρετε, είχαμε μια από τις χειρότερες κρίσεις που αντιμετώπισε ποτέ η Ευρώπη: χιλιάδες άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ πολλοί θα αντιμετωπίσουν χρηματοδοτικές και οικονομικές συνέπειες. Ολόκληροι τομείς κινδυνεύουν με οριστική χρεωκοπία, όπως η πολιτιστική δημιουργία, η βιομηχανία ή ο τουριστικός τομέας.
Η κρίση αυτή αναστατώνει την κοινωνία μας. Θα πρέπει όμως να διασφαλίσουμε ότι θα αναστατώσει ιδίως τις πολιτικές μας ιδέες, καθώς έχουμε ανάγκη να βάλουμε τέλος στις πολιτικές διαδικασίες που είχαμε μέχρι τώρα και να ξεκινήσουμε κάτι πιο φρέσκο.
Εν μέρει, έχει ήδη συμβεί. Όπως ξέρετε, η Ευρώπη έλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της συλλογικά δάνεια και χορηγήσεις. Είναι η πρώτη φορά που η Ευρώπη δαπανά αλληλέγγυα και πανευρωπαϊκά, με τους ισχυρούς να βοηθούν τους αδύναμους. Το θεωρώ σπουδαίο πρώτο βήμα, όμως δεν πρέπει να σταματήσουμε εδώ: αυτός είναι ο λόγος που χρειαζόμαστε πράσινο όραμα και πράσινες ιδέες. Γιατί αυτό που χρειαζόμαστε για το μέλλον, ώστε αυτή η ήπειρος να ευημερεί και αυτό να είναι εφικτό και μελλοντικά, είναι να φέρουμε μαζί την οικονομική ευημερία, την κοινωνική ασφάλεια και την περιβαλλοντική βιωσιμότητα. Οι μόνοι που συνδυάζουν και τις τρεις αυτές σχολές σκέψης, είμαστε εμείς, οι Πράσινοι. Είναι λοιπόν πολύ σημαντικό να το παίρνουμε αυτό υπόψη όταν κάνουμε σχέδια για το μέλλον, όταν σχεδιάζουμε επενδύσεις αυτή τη στιγμή, ώστε να διασφαλίσουμε ότι η Ευρώπη θα έχει όντως μέλλον μπροστά της.
Γνωρίζετε ότι στη Γερμανία ο μεγαλύτερος εργοδότης είναι η αυτοκινητοβιομηχανία, και δεν θέλει να αλλάξει τον τρόπο που λειτουργεί, το business as usual: καμιά αλλαγή, καμιά επένδυση, κανένα κόστος, τα πάντα να μένουν ίδια. Πρόβλημα είναι γι’ αυτούς, ότι οι αγορές τους και οι ξένες οικονομίες έχουν ήδη αποφασίσει ότι ο κινητήρας εσωτερικής καύσης θα καταργηθεί μετά το 2035: αν λοιπόν η γερμανική και ευρωπαϊκή αυτοκινητοβιομηχανία θέλει να συνεχίσει να πουλάει αυτοκίνητα, τότε χρειάζεται να επενδύσουν τώρα, χρειάζεται να αλλάξουν το επιχειρηματικό τους μοντέλο, χρειάζεται να φτιάξουν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, διαφορετικά δεν θα πουλούν αυτοκίνητα μελλοντικά.
Το ίδιο ισχύει για όλες τις βιομηχανίες στην Ευρώπη. Πάρτε τα τσιμέντα ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, για παράδειγμα. Η παραγωγή τσιμέντου έχει στο DNA της την έκλυση CO2: χρειάζεται να βρουν νέους τρόπους να διασφαλίσουν ότι η παραγωγή αυτή θα λειτουργεί χωρίς εκπομπές CO2, διαφορετικά θα έχουμε μια τρομερή κατάσταση για την εταιρία, αλλά φυσικά και για τους 6.500 εργαζομένους που έχει σήμερα.
Το κρίσιμο, όμως, είναι, αν εμείς στην Ευρώπη βρούμε πρώτα τις λύσεις, θα έχουμε ένα καλό επιχειρηματικό μοντέλο και για το μέλλον, θα μπορούμε να πουλάμε μεθόδους παραγωγής φιλικές προς το περιβάλλον και να διασφαλίσουμε οικονομική και κοινωνική ασφάλεια στην Ευρώπη και τον κόσμο, ως προοπτική.
Γι’ αυτό λοιπόν χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι οι επενδύσεις που έχουμε σήμερα μπροστά μας, τα 750 δις ευρώ για την Ευρώπη, θα επενδυθούν όντως για το μέλλον, όχι για εξαγορές μετοχών και χρηματιστηριακά παιχνίδια. Να επενδυθούν πραγματικά σε έρευνα για ανανεώσιμη ενέργεια και για ανάλογους στόχους. Αν το κάνουμε αυτό, η Ευρώπη θα έχει μέλλον, η Ελλάδα θα έχει μέλλον, και όλοι μαζί θα μπορούμε να έχουμε ένα μέλλον με καλή οικονομική και κοινωνική ασφάλεια.
Και τώρα θα σας πω μια ιστορία, για ποιο λόγο είμαι λίγο αγχωμένος. Να σας εξηγήσω: Διαπραγματευόμουν το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης για τις Λιγνιτικές Περιφέρειες, και εισηγητής ήταν ένας Έλληνας ευρωβουλευτής, από τη Νέα Δημοκρατία. Το πρώτο που έκανε, το πρώτο-πρώτο, ήταν να κάνει συμμαχία με τους Φιλελεύθερους, με τους δεξιούς συντηρητικούς του ECR όπου ανήκει η Ελληνική Λύση και με το ακροδεξιό ID Group όπου συμμετείχε η Χρυσή Αυγή. Δημιούργησε αυτή τη συμμαχία, μόνο και μόνο για να διασφαλίσει ότι ορυκτά καύσιμα θα μπορούν να χρηματοδοτούνται και στο μέλλον από το συγκεκριμένο χρηματοδοτικό εργαλείο. Πρόκειται για ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΚΑΙ ΑΡΡΩΣΤΗΜΕΝΟ τρόπο να μείνουμε προσκολλημένοι στο παλιό, να κάνουμε αυτό που κάναμε πάντα, κι αυτό που βλέπουμε σήμερα από συντηρητικούς είναι ΑΚΡΙΒΩΣ το αντίθετο από το μέλλον. Ευτυχώς σταματήσαμε την εξέλιξη αυτή, και το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι τώρα χωρίς ορυκτά καύσιμα. Το πρόβλημα όμως είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει κυβέρνηση στην Ελλάδα. Νομίζω, λοιπόν, ότι χρειαζόσαστε εσείς, φίλοι μου, να βάλετε λίγη λογική στα μυαλά και στους επικεφαλής της κυβέρνησης, για να διασφαλίσουμε ότι τα νέα οράματα και οι πράσινες ιδέες αποδίδουν πραγματικά και στην ίδια την ελληνική κυβέρνηση. Σας παρακαλώ, λοιπόν, φροντίστε να συζητήσετε ιδέες και οράματα, για να κάνουμε την Ευρώπη και την Ελλάδα καλύτερες.
Στην πιο αισιόδοξη πλευρά, τώρα: στις αρχές αυτής της εβδομάδας οι Γερμανοί Πράσινοι έδωσαν στην Ανναλένα Μπάερμποκ το χρίσμα της υποψήφιας καγκελάριου για τη Γερμανία. Σε μισό χρόνο θα έχουμε εκλογές και η ουσία είναι ότι πιστεύω ότι θα έχουμε για πρώτη φορά σοβαρές πιθανότητες να κερδίσουμε το αξίωμα του Καγκελλαρίου στη Γερμανία. Αν το πετύχουμε, αυτό θα πυροδοτήσει ένα τεράστιο πράσινο κύμα σε όλη την Ευρώπη και ελπίζω να μας βοηθήσει όλους. Λοιπόν, είναι η ώρα μας, είναι η ώρα για το πράσινο, είναι η ώρα για το μέλλον.
Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε, και καλή επιτυχία στο συνέδριό σας. Από τις Βρυξέλλες, σας εύχομαι ό,τι καλύτερο. Και τώρα θα κάνω ό,τι μπορώ στα ελληνικά, ευχηθείτε μου να τα καταφέρω: «Παραμένουμε ενωμένοι στην πολυμορφία», ελπίζω ότι το είπα σωστά, ήθελα να πω ότι μένουμε ενωμένοι στην ποικιλομορφία.
Σας ευχαριστώ πολύ, και εύχομαι καλή αντάμωση πολύ σύντομα.