Ανοικτή επιστολή προς τη Γερμανίδα καγκελάριο Α. Μέρκελ για πάγωμα της παράδοσης γερμανικών υποβρυχίων στην Τουρκία απευθύνουν 53 ευρωβουλευτές από Γερμανία και Ελλάδα με πρωτοβουλία της Γερμανίδας, Πράσινης Ευρωβουλευτού Hannah Neumann και της Ελληνίδας (ΝΔ) Ευρωβουλευτού Μαρία Σπυράκη. Η επιστολή δημοσιεύθηκε σε αρκετά διεθνή ΜΜΕ.
Στην επιστολή τους, οι ευρωβουλευτές “εκφράζουν την ανησυχία τους ιδιαίτερα για τις απειλές στρατιωτικής δράσης της Τουρκίας κατά κρατών μελών της ΕΕ στην Ανατολική Μεσόγειο και το φόβο τους ότι η Τουρκία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει υποβρύχια που παράγονται στη Γερμανία σε αυτή τη σύγκρουση”.
Τη θέση αυτή έχουν υποστηρίξει οι Πράσινοι και στην Ομοσπονδιακή Βουλή της Γερμανίας, δηλαδή για πάγωμα παράδοσης των υποβρυχίων και άλλων όπλων όσο ο Ερντογάν συνεχίζει τις έρευνες για υδρογονάνθρακες και την επίδειξη ισχύος.
Παρά τις απειλές της Τουρκίας, πολλά κράτη μέλη της ΕΕ δεν έχουν μέχρι στιγμής σταματήσει τις εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία, μια σαφή έλλειψη αλληλεγγύης προς τις χώρες της ΕΕ που μπορεί να αποτελέσουν στόχο της επιθετικότητας της Τουρκίας. Από την άλλη η ένταση στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις αλλά και άλλες εντάσεις στην ευρύτερη περιοχή έχουν δρομολογήσει ένα μεγάλο κυνήγι εξοπλισμών, από το οποίο επωφελούνται πολλές χώρες εξαγωγής οπλικών συστημάτων.
Μετά την Σύνοδο Κορυφής της 10ης – 11ης Δεκεμβρίου, η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ άφησε να εννοηθεί ότι οι ηγέτες της ΕΕ σκοπεύουν να συζητήσουν ένα πιθανό εμπάργκο όπλων για την Τουρκία με τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και με τις ΗΠΑ. “Μιλήσαμε επίσης για το πώς πρέπει να συζητηθούν ζητήματα σχετικά με τις εξαγωγές όπλων στο ΝΑΤΟ. Είπαμε ότι θέλουμε να συντονίσουμε με τη νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ για την Τουρκία“, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου. Οι 27 ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν να προετοιμάσουν περιορισμένες κυρώσεις σε τουρκικά άτομα και φορείς που εμπλέκονται στις έρευνες υδρογονανθράκων, αλλά ανέβαλαν τυχόν αυστηρότερα βήματα μέχρι τον Μάρτιο.
Comments are closed.