Στη Δωδώνη ολοκληρώθηκε η εκστρατεία των Πράσινων κατά των Εξορύξεων στην Ήπειρο
Με επίσκεψη στη Δωδώνη κλείσαμε τη δεκαήμερη Εκστρατεία κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο γιατί έχει για μας πολλαπλό συμβολικό χαρακτήρα. Μετά από αγώνες του οικολογικού κινήματος αποφασίστηκε να κατασκευαστεί η δίδυμη σήραγγα και έτσι διασώθηκε ο τεράστιας σημασίας αρχαιολογικός χώρος της Δωδώνης από την υποβάθμιση λόγω της διέλευσης της Εγνατίας οδού από πολύ κοντά του. Με τους αγώνες των πολιτών μπορεί να σταματήσουν σήμερα οι εξορύξεις στην Ήπειρο, στο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο και στις θάλασσες της Κρήτης.
Η περιοχή της Δωδώνης συγκαταλέγεται στα σημαντικότερα σημεία που έγιναν έρευνες για πετρέλαιο. Γι αυτό οι εξορυκτικές εταιρείες επέλεξαν να χρηματοδοτήσουν το Φεστιβάλ Δωδώνης προκειμένου να εξαγοράσουν τη συναίνεση και τη σιωπή των τοπικών κοινωνιών. Ωστόσο το οικολογικό κίνημα ήταν που διοργάνωσε διαμαρτυρίες, κατά τη διάρκεια των χορηγούμενων εκδηλώσεων στη Δωδώνη και στην Αθήνα, για να ξεσκεπάσει την κερδοσκοπική βουλιμία και τις αυθαιρεσίες των εταιρειών και να ενημερώσει τον κόσμο για τις καταστροφικές για το περιβάλλον, την υγεία, τον τουρισμό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες εξορύξεις υδρογονανθράκων.
Οι Πράσινοι πραγματοποιήσαμε αυτή την εκστρατεία ενημέρωσης και επαφής με φορείς, πρωτοβουλίες και πολίτες στην Ήπειρο, από τις 3 ως τις 12 Ιουλίου 2020, επικεντρώνοντας τον αγώνα ενάντια στις εξορύξεις υδρογονανθράκων σε μια περιοχή της Ελλάδας που έχει κρατήσει αλώβητη τη φύση και την κληρονομιά της. Γιατί θέλουμε να βάλουμε φρένο στο κλιματικό χάος που προκαλεί η καύση των υδρογονανθράκων. Γιατί θέλουμε να σταματήσουμε τις εξορύξεις που προκαλούν την καταστροφή της φύσης, την υποβάθμιση των τοπικών οικονομιών και την επιδείνωση της υγείας των κατοίκων.
Στο Μέτσοβο και τις πηγές Αώου, την 9η μέρα της Εκστρατείας μας κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο
Η 9η μέρα της Εκστρατείας των Πράσινων κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο, επικεντρώθηκε στη Βόρεια Πίνδο και συγκεκριμένα στην περιοχή του Μετσόβου και των πηγών του Αώου. Επισκεφτήκαμε το Κέντρο Πληροφόρησης Μετσόβου και μιλήσαμε με τους εργαζόμενους του Φορέα Διαχείρισης των Εθνικών Δρυμών Βίκου-Αώου και Πίνδου. Ο Φορέας περιλαμβάνει επίσης 11 περιοχές του δικτύου Natura 2000, το όρος Όρλιακας αναγνωρισμένο ως Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους, μία περιοχή της Βάλια Κάλντα χαρακτηρισμένη ως Βιογενετικό Απόθεμα, ένα τμήμα του Γεωπάρκου UNESCO Βίκου-Αώου και 11 Καταφύγια Άγριας Ζωής. Στην ευρύτερη περιοχή του Φορέα βρίσκονται πολλές δεκάδες παραδοσιακοί οικισμοί, το Ζαγόρι, η Κόνιτσα, το Μέτσοβο, τα ορεινά Βλαχοχώρια και τα χωριά των Κοπατσαραίων, των οποίων οι κάτοικοι ασχολούνται κυρίως με την κτηνοτροφία, τη γεωργία, την υλοτομία και τον τουρισμό.
Η μοναδική φύση, οι άνθρωποι, η παράδοση και ο πολιτισμός αυτής της περιοχής είναι συγκριτικά πλεονεκτήματα που αποτελούν τα καλύτερα εφόδια για ήπιο τουρισμό και την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων διατροφής, οικονομικές δραστηριότητες που, όπως έχει αποδειχτεί, μπορούν να φέρουν οικονομική ευημερία. Η επικρατούσα άποψη ότι η Ήπειρος υστερεί σε «ανάπτυξη» βασίζεται σε απαρχαιωμένες αντιλήψεις όπως η μέτρηση του ΑΕΠ. Όμως, σύμφωνα με σύγχρονες μεθόδους όπως ο Δείκτης Ανθρώπινης Ανάπτυξης που υπολογίζει δεδομένα όπως η παιδεία, η υγεία, η δυνατότητα επιλογών, η κοινωνική ανισότητα, η ανθρώπινη ασφάλεια και η ασφάλεια διατροφής, η Ήπειρος βρίσκεται συγκριτικά σε πολύ καλό επίπεδο και έχει εξαιρετικές προοπτικές ευημερίας.
Όλα αυτά τα εκπληκτικά πλεονεκτήματα της Ηπείρου απειλούνται ευθέως από την εξόρυξη πετρελαίου, η οποία, όπως μας διδάσκει η μέχρι τώρα εμπειρία, δεν πρόκειται να φέρει καμία βελτίωση στην τοπική οικονομία. Αντίθετα, η ανάπτυξη της εξορυκτικής δραστηριότητας θα επιδεινώσει την υγεία των κατοίκων, την καλή κατάσταση του περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων, θα επιφέρει σοβαρή μείωση της τουριστικής οικονομίας και υποβάθμιση της ποιότητας και της ποσότητας της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής.
Στο Μέτσοβο η αντιπροσωπεία των Πράσινων είχαμε συνάντηση με τον Δήμαρχο Μετσόβου κ. Κωνσταντίνο Τζαφέα και τον π. Δημοτικό Σύμβουλο κ. Γιάννη Τζαλονίκο με τους οποίους μιλήσαμε για ζητήματα του Δήμου, όπως η ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης και αποχέτευσης του Μετσόβου, η αποκομιδή και η διαχείριση των απορριμμάτων κ.ά. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στα τέσσερα αιολικά πάρκα στην κορυφογραμμή του όρους Λάκμος ή Περιστέρι, στα διοικητικά όρια των Δήμων Μετσόβου και Βορείων Τζουμέρκων, περιοχή ενταγμένη στο δίκτυο Natura 2000. Το έργο σχεδιάζεται να αναπτυχθεί σε μήκος περίπου 7.900 μ. σε υψόμετρο από 1.410 μ. έως 2.082 μ. και αποτελείται από 29 ανεμογεννήτριες 3MW. Ο Δήμος αλλά και η Περιφέρεια Ηπείρου αντιδρούν στο έργο για διάφορους λόγους.
Περιγράψαμε στον Δήμαρχο την άποψή μας για την επείγουσα ανάγκη εφαρμογής πολιτικών ανάσχεσης και αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων και την στροφή στις ΑΠΕ. Ωστόσο θεωρούμε ότι ο τρόπος που υλοποιούνται οι εγκαταστάσεις ΑΠΕ στην Ελλάδα με το να καταστρέφουν ευαίσθητες περιοχές και οικοσυστήματα και να έρχονται σε σύγκρουση με τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες είναι σε εντελώς λανθασμένη βάση διότι γίνεται με μοναδικό κριτήριο τη μεγιστοποίηση του κέρδους για τις εταιρείες. Χρειάζεται να γίνει πάγωμα όλων των έργων και ένας γενναίος επανασχεδιασμός της ενεργειακής πολιτικής στην κατεύθυνση της εξοικονόμησης ενέργειας, της επανεκτίμησης των αναγκών κατανάλωσης, της ενεργής συμμετοχής της κοινωνίας, της διάχυσης της παραγωγής, της μικρής κλίμακας, του αποκλεισμού των ευαίσθητων περιοχών και της προστασίας των φυσικών πόρων και της βιοποικιλότητας.
Οι Πράσινοι επισκεφτήκαμε επίσης το οινοποιείο Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο που ιδρύθηκε από τον πολυπράγμονα Ευάγγελο Αβέρωφ ο οποίος φύτεψε τα πρώτα αμπέλια στις απόκρημνες πλαγιές στην Πίνδο του Μετσόβου, αναβιώνοντας την αμπελουργική παράδοση του 18ου και 19ου αιώνα στην περιοχή. Σήμερα το Κατώγι Αβέρωφ είναι μια σύγχρονη επιχείρηση που έχει διευρύνει τις δραστηριότητές της και σε άλλους τομείς της πρωτογενούς παραγωγής και στον τουρισμό. Έπειτα επισκεφτήκαμε το οροπέδιο Πολιτσές στα 1340μ. με το χιονοδρομικό κέντρο, τα βοσκοτόπια, τις ορεινές καλλιέργειες πατάτας της Χρυσοβίτσας και την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου που κατασκευάστηκε το 1987 για υδροηλεκτρική χρήση. Μιλήσαμε με καλλιεργητές για τα προβλήματα του οροπεδίου. Οι εντατικές καλλιέργειες που δεν είναι βιολογικές αντιμετωπίζουν συχνά προβλήματα που αποδίδονται στην αλλαγή του κλίματος που ευνοεί ασθένειες των φυτών όπως ο περονόσπορος. Χρειάζεται επειγόντως ένας μακρόπνοος σχεδιασμός για την βιωσιμότητα του οροπεδίου που θα συνδυάζει την καλή υγεία της ευαίσθητης αυτής περιοχής με τη διατήρηση και βελτίωση των οικονομικών δραστηριοτήτων των κατοίκων της Χρυσοβίτσας.
Ηγουμενίτσα, Σαγιάδα, Καλαμάς, Κεραμίτσα, Βροσίνα
Η αντιπροσωπία των Πράσινων αφιέρωσε την Παρασκευή 10 Ιουλίου, την 8η μέρα Εκστρατείας ποταμό Καλαμά. Το πρωί έφτασε στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας, την πρωτεύουσα της Θεσπρωτίας, και συναντήθηκε με τους εργαζόμενους στον Φορέα Διαχείρισης Στενών και Εκβολών των Ποταμών Αχέροντα και Καλαμά όπου είχε μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση και αλληλοενημέρωση.
Οι εργαζόμενοι στον Φορέα μίλησαν στους Πράσινους για το αντικείμενο του φορέα, τους έδωσαν έντυπο υλικό και τους ενημέρωσαν για τις περιοχές του δικτύου Natura των δύο ποταμών, Αχέροντα και Καλαμά οι οποίες εκτός από την απαράμιλλη ομορφιά τους αποτελούν τους πλούσιους οικότοπους αξιοσημείωτα πολλών ειδών πανίδας, ορνιθοπανίδας και χλωρίδας, ένας πραγματικός θησαυρός της βιοποικιλότητας για την Ελλάδα και την Ευρώπη.
Το επιστημονικό προσωπικό του Φορέα εξέθεσε στην αντιπροσωπεία των Πράσινων τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν με τις συμβάσεις περιορισμένου χρόνου με τις οποίες κατά κανόνα προσλαμβάνονται, τη διαρκή εργασιακή ανασφάλεια και την αβεβαιότητα για το μέλλον τους με το νέο συγκεντρωτικό καθεστώς που διέπει τους φορείς διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών μετά την ψήφιση του νέου «αντιπεριβαλλοντικού» νόμου Χατζηδάκη. Τα εργασιακά αυτά προβλήματα θα πρέπει να λυθούν άμεσα ώστε να μπορέσουν οι εργαζόμενοι να αφιερωθούν στο επιστημονικό τους έργο που είναι πολύ σημαντικό για τη χώρα μας.
Οι Πράσινοι με τη σειρά τους παρουσίασαν τη θέση τους για τις προστατευόμενες περιοχές που είναι να επεκταθούν σημαντικά, να διασφαλίσουμε ότι αυτές μπορούν να καλύψουν τα βασικά οικοσυστήματα και να εγγυηθούμε ότι η προστασία τους λειτουργεί πραγματικά. Η χρηματοδοτική στήριξη προς την κατεύθυνση αυτή θα πρέπει να είναι ανάλογη με τους στόχους προστασίας των οικοσυστημάτων και τον κίνδυνο ανατροπής τους. Ολοκλήρωση όλων των Προεδρικών Διαταγμάτων για τις προστατευόμενες περιοχές και τους υγροτόπους που βρίσκονται σε εξέλιξη, καθώς και νομοθετική ρύθμιση για την προστασία του συνόλου των υγροτόπων.
Μίλησαν επίσης για τις βαριές επιπτώσεις που θα έχει στην Ήπειρο τυχόν υλοποίηση του προγράμματος των εξορύξεων υδρογονανθράκων σε μία έκταση 4.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, η οποία περιλαμβάνει ποτάμια, προστατευόμενες περιοχές και εθνικά πάρκα. Απειλούνται οι ποταμοί Καλαμάς, Άραχθος και Βοϊδομάτης, οι περιοχές Natura και ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση όπως ο λύγκας και η βίδρα. Επιπλέον, απειλείται ο τουρισμός που βασίζεται στη φύση και τα πολιτιστικά μνημεία, ενώ η παραγωγή ποιοτικών τοπικών προϊόντων κινδυνεύει από τη ρύπανση του νερού και του εδάφους.
Στη συνέχεια, την υπόλοιπη μέρα οι Πράσινοι επισκέφτηκαν πραγματικά υπέροχες περιοχές με ανεπανάληπτη ομορφιά που βρίσκονται κοντά στα σύνορα με την Αλβανία, όπως το δέλτα του Καλαμά, τον βάλτο, την Κεστρίνη, το Ράγιο και τη Σαγιάδα, ακολούθησαν τον ρου του ποταμού, ανεβήκαν ψηλά στην Κεραμίτσα, τη Ραβενή, τη Βροσίνα και επέστρεψαν αργά στην Ηγουμενίτσα. Οι περιοχές αυτές διαθέτουν πλούσια φύση και φιλοξενούν πολύ σημαντικές δραστηριότητες του πρωτογενή τομέα, όπως κτηνοτροφικές μονάδες, τυροκομεία, καλλιέργειες εσπεριδοειδών και ζωοτροφής, μελισσοκομία και ιχθυοκαλλιέργειες. Σε πολλά σημεία όπου έγιναν έρευνες για υδρογονάνθρακες είχαν συνομιλίες με κατοίκους, μάρτυρες της επιθετικής και προκλητικής αποικιοκρατικής συμπεριφοράς και αντίληψης της εταιρείας που διεξήγαγε τις έρευνες. Οι κάτοικοι ήταν φανερά εκνευρισμένοι από την προοπτική των εξορύξεων και αρκετά ανήσυχοι για την ποιότητα των νερών τους και την τύχη του τόπους τους.
Επίσκεψη στην ιστορική και όμορφη Ζίτσα
Την 7η μέρα της εκστρατείας η αντιπροσωπεία των Πράσινων έφτασε στη Ζίτσα και επισκέφτηκε το οινοποιείο Γκλίναβος όπου ενημερώθηκε για τη διαδικασία παραγωγής των περίφημων κρασιών ΠΟΠ Ζίτσας. Οι Πράσινοι μίλησαν με τους εργαζόμενους για τις επιπτώσεις των εξορύξεων υδρογονανθράκων στην τοπική αγροτική παραγωγή.
Οι εξορύξεις μπορεί να φέρνουν κέρδη στις πολυεθνικές εξορυκτικές εταιρείες αλλά, όπως έχει αποδείξει η παγκόσμια εμπειρία, ακόμα και από τν περιοχή της Μπασιλικάτα στη γειτονική μας Ιταλία, δημιουργούν τεράστια προβλήματα στην παραγωγή πιστοποιημένων τοπικών προϊόντων του πρωτογενή τομέα. Θα είναι πλεόν απίθανο να εξασφαλιστεί υψηλή ποιότητα προϊόντων όταν δίπλα στην παραγωγή τους θα υπάρχει τόση ρύπανση του νερού, του εδάφους και της ατμόσφαιρας. Εκτός αυτού οι εξορυκτικές δραστηριότητες ρυπαίνουν τη θάλασσα και τις ακτές, αποτρέπουν τον τουρισμό, μειώνουν την αξία των ακινήτων και οδηγούν σε νέα εσωτερική και εξωτερική μετανάστευση. Με λίγα λόγια θα είναι η ταφόπλακα της τοπικής οικονομίας της Ηπείρου που σήμερα βασίζεται και ελπίζει ακριβώς σε αυτόν τον φυσικό πλούτο για να έχει προοπτικές βιώσιμης ευημερίας.
Κατόπιν, η αντιπροσωπεία των Πράσινων είχε συνάντηση στο Δημαρχείο Ζίτσας στην Ελεούσα με το Δήμαρχο Ζίτσας Μιχάλη Πλιάκο και τους αντιδημάρχους Φώτη Ράρρα και Κατερίνα Μπαλάφα. Η συζήτηση και η αλληλοενημέρωση ήταν πολύ ενδιαφέρουσα γύρω από τα ζητήματα των εξορύξεων υδρογονανθράκων, της διαχείρισης των αποβλήτων, της ανάπτυξης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με παράλληλη προστασία των οικοσυστημάτων και γενικότερα για τις προοπτικές της περιοχής.
Ο Δήμαρχος και οι αντιδήμαρχοι μας ενημέρωσαν για τις προσπάθειες που κάνουν στον τομέα της διαχείρισης των αποβλήτων όπως για την πρόταση χρηματοδότησης που έχουν καταθέσει στο ΕΣΠΑ για τη δημιουργία Πράσινου Σημείου και όσο και για τη λειτουργία του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, το κόστος διαχείρισης του οποίου ζητούν να αναλάβει για ένα διάστημα η Περιφέρεια. Ζητούν επίσης τη δημιουργία βιολογικού καθαρισμού. Για τις ήδη εγκατεστημένες ΑΠΕ στο Δήμο, ζητούν την αύξηση του ανταποδοτικού ποσού. Όσον αφορά στις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ο Δήμαρχος ανέφερε χαρακτηριστικά «Ως Δημοτική Αρχή είπαμε ένα μεγάλο «ναι» στις έρευνες και λέμε ένα μεγάλο «όχι» στις εξορύξεις, υπό τις παρούσες συνθήκες».
Από τη μεριά μας οι Πράσινοι ενημερώσαμε για τον σκοπό της εκστρατείας μας και για τις επιπτώσεις των εξορύξεων, οι οποίες διαταράσσουν τα πάντα: τον αέρα, το έδαφος, τη φύση, τα ζώα και την ανθρώπινη υγεία. Αλλάζουν τελείως το τοπίο, αυξάνουν τη διάβρωση του εδάφους και κατακερματίζουν τους οικοτόπους. Οι διαρροές είναι πολύ συχνές και αναμενόμενες και ρυπαίνουν διαρκώς τον αέρα και τους υπόγειους υδροφορείς. Σε όλον τον κόσμο η εξόρυξη υδρογονανθράκων έχει συνδεθεί με την αύξηση των αναπνευστικών νόσων και με κρίσεις άσθματος στα παιδιά. Κάτω από τέτοιες συνθήκες δεν μπορεί να συνεχίσει να αναπτύσσεται ούτε η ποιοτική τοπική παραγωγή, ούτε η τοπική οικονομία, ούτε να παραμείνουν οι άνθρωποι στον τόπο τους και να ευημερήσουν.
Επαφές με φορείς της Ηπείρου για αλληλο-ενημέρωση και συζήτηση
Μέσα στο πλαίσιο της καμπάνιας των Πράσινων, έγιναν πολυάριθμες συναντήσεις με στελέχη και μέλη των τοπικών κοινωνιών της Ηπείρου, που διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο σε κοινωνικούς, επαγγελματικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς.
Η πρώτη μας συνάντηση στην 6η μέρα της εκστρατείας ήταν με τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Πρέβεζας κ. Γιάννη Μπούρη και την κα Αγγελική Κωνσταντινίδου, μέλος του Δ.Σ. & Αντιπροέδρου του Εθνικού Επιμελητηριακού Δικτύου. Αναλύσαμε τις απόψεις μας κατά των εξορύξεων αλλά και τις γενικότερες προτάσεις μας για την Ήπειρο. Βασική θέση τους είναι, ότι με τις εξορύξεις που σχεδιάζεται να γίνουν, θίγεται σημαντικά η τουριστική δραστηριότητα της περιοχής και αυτό θα πλήξει σημαντικά την τοπική οικονομία που στηρίζεται και έχει επενδύσει στον τουρισμό, ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της Πρέβεζας.
Όπως προκύπτει από τις απαιτήσεις των επισκεπτών, είναι αναγκαίος περισσότερο από ποτέ ο εναλλακτικός τουρισμός, γιατί διαθέτει ποιοτικά χαρακτηριστικά που προσελκύουν περισσότερους Έλληνες και ξένους. Επίσης, υπάρχει σημαντική ευθύνη των κυβερνήσεων που ακόμη δεν έχει σύνδεση η Πρέβεζα με την Ιόνια οδό, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά τον τουρισμό, το εμπόριο και γενικά την οικονομική δραστηριότητα. Είναι απαραίτητο, περισσότερο από ποτέ, να βρεθεί τρόπος ώστε η διακίνηση της τοπικής παραγωγής να γίνεται από την Πρέβεζα και όχι από την Αθήνα. Υπάρχει ενδιαφέρον για τις ΑΠΕ, ώστε να υπάρχει τοπική συμμετοχή και να υποστηριχτούν οι ενεργειακές κοινότητες αλλά να μη αποβεί σε βάρος των τοπικών κοινωνιών και του περιβάλλοντος. Η συζήτηση έκλεισε με την υπόσχεση συνεργασίας στα θέματα αυτά και την αμοιβαία ενημέρωση.
Στη συνέχεια συναντηθήκαμε με τον κ. Ευάγγελο Κατσίμπρα, Πρόεδρο του Ομίλου Φίλων UNESCO Πρέβεζας και τη δικηγόρο Μπεϊντάρη Ιωάννα, μέλος του ΔΣ του Ομίλου, οι οποίοι υπεραμύνθηκαν της θέσης, ότι πρέπει να αναδειχθεί ο τεράστιος αρχαιολογικός πλούτος της Πρέβεζας, όπως τα κάστρα και η Νικόπολη, η όποια πρέπει να ενταχθεί -άμεσα- στα προστατευόμενα μνημεία της UNESCO, αφού είναι ο μεγαλύτερος σε έκταση καταγεγραμμένες αρχαιολογικός χώρος στην Ελλάδα. Ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στο οποίο αναφέρθηκαν είναι η ρύπανση του Αμβρακικού από τις κτηνοτροφικές μονάδες που μολύνουν τον ποταμό Λούρο και κατόπιν τη θάλασσα και πρέπει να παρθούν μέτρα, για την αντιμετώπιση της.
Με τον Δήμαρχο Πρέβεζας Νίκο Γεωργάκο η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξορύξεις για τις οποίες δεν έχει πάρει ακόμα θέση το Δημοτικό Συμβούλιο ενώ προγραμματίζεται μια ημερίδα όπου θα κατατεθούν όλες οι απόψεις. Ο κ. Γεωργάκος μας ενημέρωσε ότι από την εξορυκτική εταιρεία του είπαν πως οι σύγχρονες μέθοδοι εξόρυξης δεν δημιουργούν περιβαλλοντικά προβλήματα. Για τις ΑΠΕ είπε ότι πρέπει να γίνονται με σωστό σχεδιασμό και σεβασμό στο περιβάλλον. Μας ανέφερε επίσης ότι θα υπάρξει χρηματοδότηση για την αποχέτευση των οικισμών κάτω από 2500 κατοίκους.
Στην Πάργα έγινε συζήτηση με ενεργούς πολίτες και στελέχη της αυτοδιοίκησης. Συμφωνούν στις θέσεις μας κατά των εξορύξεων στην Ήπειρο και γενικότερα, διαπιστώνοντας παράλληλα ότι όλη η Ήπειρος είναι «γαζωμένη» με ανεμογεννήτριες όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης θεωρούν ότι υπάρχει ενδεχόμενο να ξεφύγει ο έλεγχος της κατάστασης και με τα φωτοβολταϊκά πάρκα, διότι ήδη έχουν δεσμευθεί τεράστιες εκτάσεις για τέτοια χρήση και χρειάζεται μεγάλη προσοχή ο σχεδιασμός τους.
Ο Αντιδήμαρχος Πάργας κ. Σπύρος Πιτσαρός, δήλωσε ότι είναι σαφέστατα ενάντια στις εξορύξεις, ότι συμφωνεί μαζί μας αλλά παράλληλα διαπιστώνει ότι το κίνημα έχει μετακινηθεί και η προσοχή έχει επικεντρωθεί στα Γιάννενα και η συζήτηση στις ανεμογεννήτριες. Ο Πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου της Πάργας, κ. Τάσος Παπανικολάου, με ενασχόληση στην εκπαίδευση δυτών, μας είπε ότι οι πίνες βρίσκονται υπό εξαφάνιση και ότι παρατηρείται αύξηση της θερμοκρασίας του νερού της θάλασσας. Αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα της υπεραλίευσης, ενώ μετά τη συμφωνία Ελλάδας – Ιταλίας για την ΑΟΖ θα μπορούν και οι Ιταλοί πλέον να ψαρεύουν την κόκκινη γαρίδα.
Ο Δήμαρχος Πάργας κ. Νικόλαος Ζαχαριάς μας δέχθηκε εγκάρδια και τον ενημερώσαμε αναλυτικά για τις θέσεις των Πράσινων, τόσο κατά των εξορύξεων, για τις οποίες δεν έχει πάρει θέση το Δημοτικό Συμβούλιο όσο και για άλλα θέματα. Παρακολουθεί, όπως μας δήλωσε, την εξέλιξη των αγώνων στα οικολογικά ζητήματα και ενδιαφέρεται να μείνει αλώβητος ο τουρισμός και οι παραγωγικές δραστηριότητες, γιατί είναι ξεκάθαρο ότι η τοπική οικονομία στηρίζεται στον τουρισμό και διαθέτει ένα εξαιρετικό περιβάλλον που θα ήταν κρίμα να καταστραφεί.
Συνάντηση με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων
Συνέντευξή του Βαγγέλη Αστυρακάκη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ιωαννίνων για την εκστρατεία μας στην Ήπειρο.