Εκστρατεία Vouliwatch για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι»

Εκστρατεία Vouliwatch για το πώς διατέθηκαν τα χρήματα του «Μένουμε Σπίτι». Απάντηση από το Υπ. Οικονομικών. Εκκρεμεί από τον Υφυπουργό, κο Πέτσα

Το Υπ. Οικονομικών απαντά στο Vouliwatch με τη λίστα των ΜΜΕ που έλαβαν χρήματα για την καμπάνια ενημέρωσης «Μένουμε Σπίτι». Σχετικά με τα κριτήρια, δηλώνει αναρμόδιο.

Θυμίζουμε ότι το Vouliwatch υπέβαλε επίσημο αίτημα κατάθεσης εγγράφων, ζητώντας τα αναλυτικά ποσά που έλαβαν τα ΜΜΕ (αλλά και τα κριτήρια) για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» και κάλεσε τους πολίτες να ασκήσουν το νόμιμο δικαίωμά τους για διαφάνεια και ενημέρωση.

Σε συνέχεια της επιτυχημένης εκστρατείας του Vouliwatch, στην οποία συμμετείχαν εκατοντάδες πολίτες υποβάλλοντας μαζί της αίτημα κατάθεσης εγγράφων, αλλά και της δημοσιότητας που έλαβε η πρωτοβουλία της κινητοποιώντας ακόμα και εφημερίδες (βλ. ΕΦΣΥΝ) να ασκήσουν με τη σειρά τους το νόμιμο αυτό δικαίωμα, έλαβε επίσημη απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών για το θέμα (βλ. αναλυτικά την απάντηση παρακάτω). Επίσης, όπως μας ενημερώνουν από το Vouliwatch, την ίδια απάντηση έχουν λάβει και αρκετοί πολίτες που κατέθεσαν το αίτημα σε συνέχεια της εκστρατείας. Είναι η πρώτη, μαζική κατάθεση αιτημάτων κατάθεσης εγγράφων προς το Ελληνικό Δημόσιο και στέφθηκε με επιτυχία, εν μέρει…

Δυστυχώς, η απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών είναι μερική, καθώς δεν καλύπτει όλα τα ερωτήματα που περιλάμβανε η αίτηση, και – κυρίως- το θέμα των κριτηρίων με τα οποία επιλέχθηκαν τα ΜΜΕ και τα ποσά που έλαβε το καθένα για την καμπάνια ενημέρωσης. Ο Υφυπουργός Οικονομικών, κος Θόδωρος Σκυλακάκης, κοινοποίησε την (ήδη) δημοσιευμένη λίστα (excel) με τα αναλυτικά ποσά που έλαβε το κάθε μέσο (απαντώντας στα ερωτήματα 1, 2 και 4), ωστόσο, σε σχέση με τα υπόλοιπα ερωτήματά μας (3 και 5) δηλώνει αναρμοδιότητα, παραπέμποντας έτσι (σιωπηρά) στον κο Στέλιο Πέτσα που αποφάσισε την ανάθεση.

Αναμένουμε, λοιπόν, όλοι κι όλες με μεγάλο ενδιαφέρον κατά πόσον ο κος Στ. Πέτσας θα ανταποκριθεί στο νόμιμο αίτημα των πολιτών και θα παράσχει τα αιτούμενα δεδομένα (βλ. 3 και 5 ερωτήματα):

Θυμίζουμε ότι το έγκυρο και αναγνωρισμένο Διεθνές Ινστιτούτο για τον Τύπο (International Press Insitute) έχει επίσης αναδείξει το θέμα ασκώντας κριτική στον τρόπο διαχείρισης και διανομής των χρημάτων στα ΜΜΕ, αναφερόμενο σε σχετική επιστολή που απηύθυνε το μέλος του δικτύου, Media Freedom Rapid Response (MFRR). Το MFRR παρακολουθεί και καταγράφει παραβιάσεις της ελευθερίας του τύπου στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και απηύθυνε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό, εκφράζοντας ανησυχία για τον «οριακό αποκλεισμό» μέσων ενημέρωσης που είναι επικριτικά της κυβέρνησης από την αποζημίωση για την καμπάνια «Μένουμε Σπίτι» καθώς -όπως αναφέρει- «τα ποσά που τους διατέθηκαν ήταν δυσανάλογα χαμηλά σε σχέση με αντίστοιχα φιλοκυβερνητικά μέσα».

Η διάθεση δημοσίου χρήματος οφείλει να επενδύεται με απόλυτη και αδιαμφισβήτητη διαφάνεια και λογοδοσία και κάθε προσπάθεια απόκρυψης ή μερικής ενημέρωσης των πολιτών να στηλιτεύεται σφοδρά, προκειμένου να ασκείται πολιτική πίεση προς τις αρμόδιες ηγεσίες να πράττουν ορθά και τιμώντας τις δημοκρατικές αξίες.

Δείτε την απάντηση του Υφυπουργού Οικονομικών, κ. Θόδωρου Σκυλακάκηεδώ:

Posted on 16/07/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top