Ανταπόκριση από τη Ρίγα: Το νέο κόμμα των Πράσινων στο 35ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων στη Λετονία

Το νέο κόμμα των Ελλήνων ΠΡΑΣΙΝΩΝ συμμετείχε με επίσημη πρόσκληση στο 35ο Συμβούλιο των Ευρωπαίων Πράσινων, που έγινε στις 2-5 Ιουνίου στη Ρίγα της Λετονίας. Το νέο κόμμα ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκπροσώπησαν η Βασιλική Γραμματικογιάννη, συνεκπρόσωπος του κόμματος και ο Νίκος Χρυσόγελος, πρώην ευρωβουλευτής και μέλος του Συμβουλίου. Κεντρικά θέματα τη συνόδου του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ήταν η στρατηγική των Ευρωπαίων Πράσινων για την ασφάλεια, τη δίκαιη μετάβαση, την ενέργεια, η εκλογή της νέας Επιτροπής που θα οδηγήσει το Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα (και) στις εκλογές του Μαίου 2024 κ.ά. Διαβάστε αναλυτικά την ανταπόκριση από τη Ρίγα της Λετονίας.

Μετά την κρίση του COVID-19 και τα ανησυχητικά νέα για την κλιματική κρίση φέτος, τώρα αντιμετωπίζουμε έναν πόλεμο στην ευρωπαϊκή ήπειρο και μια άνευ προηγουμένου ενεργειακή κρίση. Καθώς η Ευρώπη εισέρχεται σε μια νέα φάση, οι πολίτες εμπιστεύονται ολοένα και περισσότερο τους Πράσινους, την πιο συνεκτική πολιτική οικογένεια, για να οδηγήσουν προς ένα καλύτερο μέλλον. Χρειαζόμαστε ενίσχυση της ελευθερίας, της ειρήνης και της δημοκρατίας στην Ευρώπη. Χρειαζόμαστε ενεργειακή ανεξαρτησία, διατηρώντας παράλληλα τον μακροπρόθεσμο στόχο μας να εξασφαλίσουμε μια δίκαιη και βιώσιμη μετάβαση που θα βάζει τους ανθρώπους σε προτεραιότητα και θα αντιμετωπίζει την κλιματική κρίση.

Building a Green Future: A Just Transition in a Time of Crisis | Plenary Session at EGP35

Στις εργασίες του Συμβουλίου συμμετείχαν πάνω από 450 άτομα, εκπρόσωποι πράσινων κομμάτων αλλά και άλλων φορέων, πολύ μεγάλο ποσοστό των οποίων ήταν γυναίκες αλλά και  νέοι άνθρωποι, αλλά και εμβληματικές προσωπικότητες, πράσινοι ευρωβουλευτές, εκλεγμένοι αυτοδιοικητικοί – μεταξύ των άλλων ομιλητών ήταν και ο Dritan Abazović, ο νέος Πράσινος πρωθυπουργός του Μαυροβουνίου, η Anna Lührmann, Πράσινη Υπουργός Επικρατείας για την Ευρώπη και το Κλίμα, του Υπουργείου Εξωτερικών της Γερμανίας, ενώ κεντρική ομιλία είχε και ο Virginijus Sinkevičius, Ευρωπαίος Επίτροπος Περιβάλλοντος, Ωκεανών και Αλιείας. Ιδιαίτερη αίσθηση έκανε και η ομιλία του προέδρου των Ουκρανών Πράσινων.

Keynote speech by Dritan Abazović at the Council #EGP35

Virginijus Sinkevičius Keynote Speech at EGP35 Anna Lührmann Keynote Speech at EGP35

Λέξεις κλειδιά των συζητήσεων στο ιστορικό αυτό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος ήταν έννοιες όπως κοινωνική δικαιοσύνη, κλιματική δικαιοσύνη, ενεργειακή μετάβαση, δημοκρατία, ανθρώπινα δικαιώματα, ειρήνη και ασφάλεια, εξάλειψη ενεργειακής φτώχειας, επανασυμφιλίωση διχασμένων κοινωνιών κ.ά.

Συζητήθηκαν επίσης τα συμπεράσματα από τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης καθώς και θέση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πανευρωπαϊκές εκλογικές λίστες των πολιτικών κομμάτων – ομάδων, στις ευρωεκλογές 2024, από τις οποίες θα εκλεγούν 28 ευρωβουλευτές, μετά από κοινή ψηφοφορία σε όλες τις χώρες.

Στο πρόγραμμα της συνόδου περιλαμβάνονταν η ανάδειξη και του δικαίωματος στη στέγαση, που συνοδεύτηκε και με δράση στο δρόμο, με σύνθημα “Σπίτια για τους ανθρώπους, όχι για τα κέρδη“.

ΟΙ σύνεδροι συμμετείχαν και στην καμπάνια συγκέντρωσης πόρων για κοινωνικά προγράμματα, όπως για παράδειγμα με την κλήρωση με βραβεία πράσινα, κοινωνικά ελκυστικά που παράγονται στη Λετονία, από την «Τυφλή Τέχνη», που παρέχει ευκαιρίες εργασίας σε τυφλούς και άτομα με προβλήματα όρασης, στην OWA Fashion της οποίας η αποστολή είναι να παρακινεί γυναίκες με αναπηρίες ή σε δύσκολες καταστάσεις να μάθουν νέες και χρήσιμες δεξιότητες ή τη Madara, τον κατασκευαστή βιολογικών καλλυντικών που χρησιμοποιεί φυσικά συστατικά.

Μπορεί να είναι εικόνα 6 άτομα και εσωτερικός χώρος

Επιπλέον, μετά την έγκριση του ψηφίσματος «Trans Rights Here! Τρανς Δικαιώματα Τώρα!», οι Ευρωπαίοι Πράσινοι έχουν δεσμευτεί να ενισχύσουν τις τρανς φωνές στην πολιτική και τη νομοθεσία, και στο πλαίσιο αυτό οργάνωσαν συζήτηση και πάρτι με σύνθημα “o πράσινος φεμινισμός είναι και trans inclusive”.

Ενδιαφέρουσα ήταν και η προβολή της ταινίας “My Favorite War (Λετονία, 2020)” και η συζήτηση που ακολούθησε “Προωθώντας μια ειρήνη που αντέχει – Πώς οι χώρες διαχειρίζονται τα ιστορικά τους τραύματα

Debate: Creating lasting peace: How countries cope with historical traumaμε τη συμμετοχή των

  • Ilze Burkovska Jacobsen, Director και Scriptwriter της ταινίας “My Favorite War
  • Laura López Domínguez, ισπανίδα βουλευτής
  • Kaspars Vanags, μέλος των Progresīvie. Λετονία και κριτικός τέχνης
  • Μar Garcia, Γενική Γραμματέας των Ευρωπαίων Πράσινων

Τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν από το 35ο Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "FIRODEAN 35TH YNCENS COUNCIL Stop Russia's war of aggression against Ukraine UTI Conclusions of the Conference on the Future of Europe: Time has come to deliver and build Europe better Offensive cyber warfare must be banned The Care of Older Persons Stop the Akkuyu Nuclear Power Plant 35th Council 3-5 June 2022 Riga European Greens #EGP35"

Τα ψηφίσματα που υιοθετήθηκαν είναι:

Στο πλαίσιο του Συμβουλίου πραγματοποιούνται και συναντήσεις των επιμέρους δικτύων, όπως το Μεσογειακό Δίκτυο, το Βαλκανικό Δίκτυο, το Δίκτυο ΑΜΕΑ, το Δίκτυο εκλεγμένων αυτοδιοικητικών κ.ά.

Μπορεί να είναι εικόνα 9 άτομα και άτομα που στέκονται

Φωτο: συμμετέχοντες/ουσες στο 35ο Συμβούλιο από τα Βαλκανικά πράσινα κόμματα 

Η εκλογή της νέας Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Οι εργασιες του 35ου Συμβουλίου #egp35 του Ευρωπαικου Πρασινου Κόμματος (ΕΠΚ) έληξαν με την εκλογή της νέας Επιτροπής (Committee) που θα είναι αυτή που στην ουσία θα οδηγήσει το ΕΠΚ στις εκλογές, αφού η θητεία της είναι μέχρι το φθινόπωρο 2024. 

Σε αυτήν συμμετέχει εκ νέου η Βούλα Τσέτση, που κατέχει εδώ και πολλά χρόνια την πολύ σημαντική πολιτική θέση της Γενικής Γραμματέας της Ομάδας των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η Βούλα έχει από την προηγούμενη Επιτροπή ειδική αποστολή να στηρίξει την ανάπτυξη των πράσινων κομμάτων του νότου, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη ισορροπία και ευρύτερη εκπροσώπηση των πράσινων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ στις ευρωεκλογές 2024. 

Η νέα Επιτροπή έχει ανανέωση, αφού άλλαξαν τόσο η συμπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος Evelyne Huytebroeck όσο και η προηγούμενη Γεν Γραμματέας Mar Garcia, και οι δύο με εξαιρετική πολιτική και οργανωτική δουλειά όλο αυτό το διάστημα, αλλά και συνέχεια

Μπορεί να είναι εικόνα 1 άτομο και κείμενο που λέει "A GREENS: CONGRESS 2017 A MOVEMENT, GLOBAL VISION UNITED S 05 GLOBAL GREENS &EUROPEAN GREENS ONGRESS 2017 #GREENS" Peut être une image de 1 personne et texte qui dit ’THANK YOU MAR M FOR 7.5 YEARS OF LEADING THE GREEN FAMILY AS European GLOBAL GREENS OUR SECRETARY GENERAL’

Η νέα Επιτροπή κυριαρχείται από γυναίκες – έτσι κι αλλιώς η ενεργή συμμετοχή τους στους πράσινους, όπως και των νέων, είναι ευδιάκριτη.

Συμπρόεδροι εκλέχθηκαν η Melanie Vogel (Γαλλίδα, γερουσιαστής των Πράσινων) και ο Τhomas Waitz, (Αυστρία, ευρωβουλευτής, βιοκαλλιεργητής).

Γενική Γραμματέας εκλέχτηκε η Benedetta De Marte (Ιταλία, μέλος των Πράσινων στο Ευρωκοινοβούλιο, υπεύθυνη για σύνδεση με τα Εθνικά Κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις)

Ταμίας η Ute Michel

Μέλη:  Vula Tsetsi, Sibylle Steffan, Małgorzata Tracz, Rasmus Nordqvist, and Mina Jack Tolu. 

Είναι δεδομένο το ενδιαφέρον όλων στην πράσινη οικογένεια για να ενισχυθεί η αυτόνομη παρουσία και πολιτική παρέμβαση των Πράσινων σε ολόκληρη την Ευρώπη και να κλείσει το άνοιγμα μεταξύ κομμάτων που συγκεντρώνουν πλέον σημαντικά εκλογικά ποσοστά και εκείνων που έχουν διακυμάνσεις.
Εδώ στη Ρίγα υπήρχε διάχυτη η βεβαιότητα ότι έρχεται ένα νέο κύμα πράσινων επιτυχιών παντού, και στο βορρά και στο νότο της Ευρώπης, για την προώθηση της αλληλεγγύης, της κοινωνικής δικαιοσύνης, της αλλαγής της οικονομίας, της προστασίαςτου κλίματος, της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, μιας Ευρώπης που περιλαμβάνει όλους κι όλες

Ένταξη νέων μελών στο Ευρωπαϊκό Πράσινο κόμμα

Δύο νέα κόμματα εντάχθηκαν στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα,

  • το PROGRESĪVIE / Progressives (Λετονία) που ξεκίνησε ως κίνημα πολιτών και μη κυβερνητική οργάνωση, εξελίχθηκε σε δημοτική κίνηση και μετατράπηκε σε κόμμα. Είναι η πρώτη σε δύναμη δημοτική παράταξη στην πρωτεύουσα Ρίγα, με 15 εκλεγμένους συμβούλους. Έχει θέσει ως στόχο να συγκεντρώσει το 10% στις εθνικές εκλογές που θα γίνουν μέσα στο 2022.
  • Hållbart initiativ (Πρωτοβουλία Βιωσιμότητας) που συμμετέχει στην κυβέρνηση στο σύμπλεγμα νησιών Åland, μεταξύ Σουηδίας και Φινλανδίας

Μπορεί να είναι εικόνα κείμενο που λέει "FLRODUNCL GREENS .WELCOME HALLBART PROGRESIVIE INITIATIV PROGRESSIVES LATVIA THE SUSTAINABLE INITIATIVE ALAND ISLANDS TO THE GREEN FAMILY 35th Council 3-5 June 2022 Riga S e European Greens #EGP35"

Το 6ο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος

Το 6ο Συνέδριο του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος θα γίνει 2-4 Δεκεμβρίου 2022 στην Κοπεγχάγη.

Μπορεί να είναι εικόνα 2 άτομα, εξωτερικοί χώροι και κείμενο που λέει "88። 出 THANK YOU NEE SEE 6th Congress 2-4 2022 Copenhagen byth European Greens"

Posted on 07/06/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top