25 Μαρτίου: κλιματική απεργία για πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και ειρήνη στην Ουκρανία

Το κίνημα νεολαίας για το κλίμα – Fridays for Future ( FFF ) θα πραγματοποιήσει την επόμενη παγκόσμια κλιματική απεργία την Παρασκευή 25 Μαρτίου, καλώντας όχι μόνο για περισσότερη δράση για την πρόληψη της υπερθέρμανσης του πλανήτη αλλά και για την ειρήνη στην Ουκρανία. “Ως κίνημα, στεκόμαστε ενάντια στον πόλεμο, στην κατοχή και στον αποικιακό και ιμπεριαλιστικό χαρακτήρα του. Στεκόμαστε αλληλέγγυοι με τον λαό στην Ουκρανία.” (#StandWithUkraine}) αναφέρει στην ανακοίνωσή του για τις κινητοποιήσεις στις 25.3.2022.

Το γερμανικό παρακλάδι του κινήματος επικρίνει τη Γερμανία ότι έχει γίνει «πολιτικά εκβιάσιμη» λόγω της εξάρτησής της από το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Απαιτεί εμπάργκο άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου από τη Ρωσία. “Είμαστε εξαιρετικά θυμωμένοι! Βγαίνουμε στους δρόμους εδώ και 3 χρόνια και λέμε ότι χρειαζόμαστε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Έχουμε γελοιοποιηθεί γιατί δεν έγινε κατανοητό ότι ο εφησυχασμός με περισσότερους αγωγούς δεν μπορεί να ηρεμήσει τον Πούτιν. Είναι πολύ περίεργο ότι μετά τη Φουκουσίμα και ακόμη και μετά την προσάρτηση της Κριμαίας, η ενεργειακή μετάβαση στη Γερμανία επιβραδύνθηκε, στην λογική: Κύριε Πούτιν, δεν είστε τόσο ωραίος – αλλά εξακολουθούμε να χτίζουμε τον αγωγό σας και να καταστρέφουμε τη βιομηχανία ανανεώσιμων πηγών ενέργειας” λένε,

Ο Ilyess El Kortbi, ακτιβιστής για το κλίμα από το FfF Ουκρανίας, είπε σε συνέντευξη Τύπου: «Εσείς οι ηγέτες λέτε ότι στέκεστε με τη χώρα μου ενώ χρηματοδοτείτε έναν πόλεμο γεμάτο ορυκτά καύσιμα στη χώρα μου. Θέλω να κάνετε εμπάργκο για την ειρήνη και να στραφείτε στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας».

Image with flag of Ukraine in the background and text that reads #StandWithUkraine and stanwithukraine.live

Η παγκόσμια απεργία για το κλίμα στις 25.3.2022 θα είναι η πρώτη τέτοια εκδήλωση του 2022 καθώς οι τακτικές συγκεντρώσεις για το κλίμα αναβλήθηκαν λόγω της πανδημίας. Το γερμανικό Fridays for Future μιλούσε έντονα για την αλληλεγγύη του προς την Ουκρανία από την αρχή του πολέμου και νωρίτερα αυτό το μήνα πραγματοποίησε μια διαδήλωση μπροστά από το Ράιχσταγκ. Το κίνημα FffF έχει γίνει αναπόσπαστο μέρος του δημόσιου διαλόγου για την κλιματική αλλαγή στη Γερμανία από τότε που κινητοποίησε μάζες νέων ανθρώπων το 2018, βγάζοντας σε κάποια στιγμή έως και 1,4 εκατομμύρια στους δρόμους. Οι ακτιβιστές για το κλίμα πιέζουν τα πολιτικά κόμματα σε όλο το φάσμα να υποστηρίξουν τον περιορισμό της υπερθέρμανσης του πλανήτη  κάτω από τους +1,5°C που περιγράφεται στη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα .

Μια ευρεία συμμαχία της κοινωνίας των πολιτών με περισσότερες από 150 οργανώσεις και ενώσεις υποστηρίζει την παγκόσμια απεργία για το κλίμα και καλεί τον κόσμο να συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και τις δράσεις την Παρασκευή. “Μια επιστροφή στον άνθρακα ή την πυρηνική ενέργεια θα επιδείνωνε πάρα πολύ την κλιματική κρίση και θα τορπιλίσει την ενεργειακή μετάβαση“, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η συμμαχία. “Η δέσμευση για την προστασία του κλίματος δεν μπορεί να περιμένει ειρηνικούς καιρούς. Αντίθετα, η ολοένα και πιο δραματική επιτάχυνση της παγκόσμιας Η υπερθέρμανση απειλεί να επιδεινώσει τις συγκρούσεις παγκοσμίως».

Posted on 25/03/2022 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top