ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Με τη φύση και τους γεωργούς ή με τη μεγάλη αγροβιομηχανία;

Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αγωνίζονται για την προστασία της φύσης αλλά και για ένα βιώσιμο μοντέλο γεωργίας προς όφελος των γεωργών, των καταναλωτών και της φύσης. Δεν θα υπάρχει διατροφική ασφάλεια και μέλλον για τους γεωργούς αν καταστραφεί η φύση και υποβαθμιστούν οι υλικές βάσεις της γεωργικής δραστηριότητες. Μια βιώσιμη γεωργία μπορεί να υπάρξει αν στραφούμε σε αγροδιατροφικά μοντέλα που βοηθούν παράλληλα με την παραγωγή τροφίμων και την αποκατάσταση της φύσης. Σοφά τέτοια παραδείγματα έχουμε και από το παρελθόν. Μια γεωργία που καταστρέφει τη φύση δεν είναι προς όφελος ούτε των γεωργών ούτε των καταναλωτών, μπορεί να αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη στις μεγάλες αγρο-βιομηχανίες (καλλιέργειας και αγροχημικών) αλλά στην πραγματικότητα οδηγεί σε πολλαπλές κρίσεις.  

Σε μια εποχή που ο κίνδυνος της αγροδιατροφικής κρίσης είναι ορατός – και εξαιτίας της κλιματικής κρίσης, της συρρίκνωσης των οικοσυστημάτων και της εγκατάλειψης της γεωργικής δραστηριότητας από μεγάλο ποσοστό των μικρών και μεσαίων γεωργών – χρειάζεται μια γενναία προσπάθεια αναβάθμισης του ρόλου της γεωργίας για την αναγέννηση του εδάφους, της φύσης και των κοινωνιών της υπαίθρου. Οι Πράσινοι στο Ευρωπαϊκό Κοινβούλιο πρωτοστατούν σε μια παρόμοια προσπάθεια, αλλά βρίσκουν εμπόδια από δυνάμεις του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των ακροδεξιών και των φιλελευθέρων. Η αντίδρασή τους στην προσπάθεια αποκατάστησης της φύσης είναι μεγάλη. Δείτε λοιπόν την καμπάνια των Πράσινων για συγκέντρωση χιλιάδων υπογραφών υποστήριξης του σχεδίου αποκατάστασης της φύσης, που παρουσιάζει η πράσινη ευρωβουλευτής Jutta Paulus και υπογράψτε.

Φιλελεύθεροι και συντηρητικοί πολιτικοί συνεργάζονται με την ακροδεξιά για να προσπαθήσουν να εμποδίσουν έναν νέο νόμο της ΕΕ που θα επαναφέρει τη φύση. Χρειαζόμαστε τη βοήθειά σας για να τους σταματήσουμε.

Τις επόμενες εβδομάδες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα ψηφίσει για το νόμο για την αποκατάσταση της φύσης. Αυτός ο νόμος θα υποχρεώσει τις κυβερνήσεις μας να αποκαταστήσουν τα υποβαθμισμένα οικοσυστήματα και να προστατεύσουν τα υγιή. Θα βοηθούσε στην προστασία μας από τις συνέπειες της κλιματικής κρίσης και θα εξασφαλίσει ένα μέλλον για τους γεωργούς και τις γεωργικές κοινότητες στην Ευρώπη. Αυτή θα μπορούσε να είναι η τελευταία μας ευκαιρία να αποκαταστήσουμε τη φύση.

Αλλά δεν είναι όλοι ευχαριστημένοι με το νόμο. Κάποιοι ισχυρίζονται ακόμη ότι πρέπει να πατήσουμε το κουμπί παύσης για την προστασία της φύσης. Όλοι γνωρίζουμε ότι πρέπει να κινηθούμε πιο γρήγορα, όχι να επιβραδύνουμε. Πρέπει να δράσουμε τώρα.

Ελάτε μαζί μας και δείξτε ότι χωρίς φύση δεν υπάρχει τροφή. Θέλουμε να υπογράψετε τη δήλωσή μας τώρα. Όσο περισσότεροι υπογράφουν, τόσο πιο δυνατή θα ακούγεται η φωνή μας στις Βρυξέλλες και στις πρωτεύουσες της Ευρώπης.

Ευχαριστώ. Με την υποστήριξή σας, μπορούμε να σώσουμε τη φύση μας.

Jutta Paulus
Πράσινοι/EFA Μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Posted on 31/05/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top