Καταγγέλλουμε το κλίμα τρομοκρατίας και βίας εναντίον πολιτών που αντιτίθενται στην εξόρυξη πετρελαίου

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταγγέλλουμε με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο το κλίμα τρομοκρατίας και τις βίες επιθέσεις, αλά Σκουριές, σε ενεργούς πολίτες που αντιδρούν στις εξορύξεις υδρογονανθράκων στη Λευκάδα. Η αστυνομία έκανε –φανταζόμαστε με εντολή της πολιτικής ηγεσίας (;)- προσαγωγές πολιτών στη Λευκάδα που συμμετέχουν σε πρωτοβουλίες ενάντια στην εξόρυξη πετρελαίου,  προπηλάκισε μετά από πορεία διαμαρτυρίας στην κεντρική πλατεία της Λευκάδας τον αγωνιστή και πρώτο αντιρρησία συνείδησης Μιχάλη Μαραγκάκη (που ήδη είχε προσαχθεί στην ασφάλεια το ίδιο πρωϊ), κι απαγόρευσε την είσοδο πολιτών στην πόλη λόγω της παρουσίας του πρωθυπουργού. Προσαγωγές έχουν γίνει και στα Ιωάννινα.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ στεκόμαστε αλληλέγγυοι στο πλευρό του αγωνιστή Μιχάλη Μαραγκάκη –μοιραζόμαστε εξάλλου τις ίδιες αξίες – , όσο και αν μας λυπεί και μας χωρίζει η υποστήριξή του σε έναν πολιτικό χώρο, των Οικολόγων Πράσινων, που παρέδωσε αμαχητί το χώρο της πολιτικής οικολογίας για να γίνει παρακολούθημα και καρικατούρα της οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ.

Αυτή η αντίφαση είναι φανερή και σε αυτή την περίπτωση, από τη μία οι Οικολόγοι Πράσινοι συμμετέχουν στην κυβέρνηση και φέρουν είτε το θέλουν είτε όχι το βάρος πολλών απαράδεκτων αποφάσεων της κυβέρνησης, ενώ από την άλλη μέλη τους δέχονται και καταγγέλλουν την κυβέρνηση για αυταρχισμό και αντιδημοκρατική συμπεριφορά. Η αφαίρεση του ηθικού πλεονεκτήματος και η ρετσινιά του “και εσείς ίδιοι είσαστε” που κόλλησαν στο χώρο της πολιτικής οικολογίας είναι ένα πολιτικό έγκλημα θα το κουβαλάνε ακέραια  για όσο καιρό χαριεντίζονται προσφέρουν το οικολογικό άλλοθι στην “αριστερή αναπτυξιολαγνεία” των υδρογονανθράκων και την υποχώρηση του σύριζα απέναντι στα σχέδια των κολοσσών του πετρελαίου για εξορυκτική δραστηριότητα στην ήπειρο και τη θάλασσα του Ιονίου.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ δεν κάνουμε διαχωρισμούς και στεκόμαστε στο πλευρό όσων αγωνίζονται εναντίον των εξορύξεων και του ελέγχου από τις πετρελαϊκές εταιρίες 75.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων ξηράς και θάλασσας, είτε είναι απλοί πολίτες, είτε μέλη των κυβερνητικών κομμάτων. Είμαστε στο πλευρό λοιπόν των μελών των Οικολόγων Πράσινων που προπηλακίστηκαν, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ξεχνάμε ότι ως κόμμα συμμετέχουν και με υπουργική θέση στην κυβέρνηση που επιδεικνύει τον αυταρχισμό αυτό.

Συμπαραστεκόμαστε ολόψυχα και του στέλνουμε το σεβασμό και τη συμπάθειά μας, στο γέροντα που βασανίστηκε άγρια από τα ΜΑΤ για να παραμείνει η Χαλκιδική με τον δικό της χρυσό: τους ανθρώπους, τη θάλασσα τα βουνά και τα δάση της, μακριά από τυχοδιώκτες χρυσοθήρες.

Η κυβέρνηση (με την συμμετοχή της Προοδευτικής Συμπαράταξης, των Οικολόγων Πράσινων και διάφορων άλλων μικρότερων κομμάτων) προωθεί ένα γιγαντιαίο πρόγραμμα έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων σε μια εποχή που θα έπρεπε να οργανώσει την μετάβαση της οικονομίας στην μετά το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο εποχή. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταγγέλλουμε τον προκλητικό τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση  επιτρέπει στις πετρελαϊκές εταιρίες να κόβουν ακόμα και δάση, κατά την κρίση τους και σύμφωνα με «τις ανάγκες τους», χωρίς να τηρούνται καν οι στοιχειώδεις διαδικασίες που οφείλει να τηρεί οποιοσδήποτε άλλος πολίτης ή φορέας, δείχνοντας τι ακριβώς πρόκειται να ακολουθήσει αν προχωρήσουν οι έρευνες και οι εξορύξεις.

Καλούμε τους Οικολόγους Πράσινους να απομακρυνθούν παραιτούμενοι από τις θέσεις τους καταγγέλλοντας την κυβέρνηση στην οποία συμμετέχουν όσο πιο γρήγορα γίνεται πριν τις ευρωεκλογές. Και πολύ περισσότερο να συμμετάσχουν στην αυτόνομη συγκρότηση ενός πράσινου κόμματος που προσπαθούμε να προωθήσουμε οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ με το άνοιγμα στην κοινωνία και την πολιτική αξιών που θέλουμε να φέρουμε στο κέντρο της πολιτικής. Η κοινωνία δεν νοιάζεται για το ποιος κρατάει μια σφραγίδα αλλά ποια είναι η πολιτική του παρουσία.

Posted on 17/05/2019 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top