Η νεανική και οπαδική βία αποτελούν σοβαρά αντικοινωνικά φαινόμενα

Φτάνει πια ο στρουθοκαμηλισμός του πολιτικού συστήματος!

Άμεσα και επείγοντα μέτρα προτείνουν οι Πράσινοι – Οικολογία, στη βάση της μη-βίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης

Είναι κοινή παραδοχή πλέον ότι τα περιστατικά της νεανικής και οπαδικής βίας έχουν αυξηθεί δραματικά. Πολλοί είναι οι λόγοι που έχουν αναφερθεί. Παρωχημένα πατριαρχικά πρότυπα, παραμέληση λόγω υπερφόρτωσης εργασίας των γονέων, παραδείγματα φυσικής και λεκτικής βίας που προωθούν κινηματογραφικές ταινίες δράσης, βιντεοπαιχνίδια, τηλεοπτικά κανάλια, ακόμα και μέσω των δελτίων ειδήσεων, ανεξέλεγκτη εισχώρηση ναρκωτικών ουσιών ακόμα και μέσα από τα σχολεία πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.

Στα σχολεία οι φιλότιμες προσπάθειες αντιμετώπισης του σχολικού εκφοβισμού (bulling) και της νεανικής βίας από πολλούς εκπαιδευτικούς, είναι δυστυχώς διάσπαρτες, που επαφίενται στη φιλοτιμία των καθηγητών, χωρίς να υπάρχει μια επεξεργασμένη συνολική στρατηγική από το αρμόδιο Υπουργείο. Θετικά στοιχεία που οικοδομούνται στο σχολείο και στην οικογένεια και παρά τα “καλά παραδείγματα” και τα ισχνά φοβισμένα κυβερνητικά μέτρα είναι φανερό εκ του αποτελέσματος ότι δεν επαρκούν.

Μαθήματα που προωθούν την σκέψη, τις πανανθρώπινες αξίες, το συναίσθημα, την αλληλεγγύη, το ταλέντο του κάθε μαθητή όπως φιλοσοφία, καλές τέχνες (ωδική, ζωγραφική κ.ά.), περιβαλλοντική εκπαίδευση (φροντίδα για τα δέντρα και τα ζώα), φαίνεται πως έχουν μπει σε δεύτερη μοίρα από ένα εκπαιδευτικό σύστημα που προωθεί την αριστεία και τις ανταγωνιστικές αξίες, διότι δήθεν προετοιμάζουν τα παιδιά και τους νέους για να “πετύχουν” στη ζωή τους. Όμως ποια είναι αυτή η επιτυχία; Που βλέπουν τους γονείς τους να λείπουν συνεχώς δουλεύοντας μέσα σε μια αγχωτική και συνήθως μίζερη ατμόσφαιρα; Μήπως για αυτούς τους νέους είναι η εικόνα της κατανάλωσης προϊόντων και καταστάσεων “της μόδας” συνήθως πανάκριβων, που οι περισσότεροι γονείς δεν είναι σε θέση να εκπληρώσουν;

Δεδομένου ότι στην εφηβεία ανέκαθεν τα συναισθήματα ήταν και είναι λόγω ηλικίας επαναστατικά, ανατρεπτικά και ακραία, σε συνάρτηση με τις καθημερινές προσλαμβάνουσες πολέμων, βίαιων επεισοδίων και άκριτης υπερπληροφόρησης, όπωςκαι η βία που επικρατεί σε πολλούς συνδέσμους οπαδών αθλητικών ομάδων, συμβάλλουν σε αντικοινωνικές συμπεριφορές και δημιουργούν επιθετικά πρότυπα. Αυτό το θολό κοινωνικό πεδίο φαίνεται ότι εκμεταλλεύονται εγκληματικές συμμορίεςκαι ακροδεξιές οργανώσεις για να στρατολογήσουν νέα μέλη-οπαδούς.

Για τους «Πράσινους- Οικολογία» το θέμα άπτεται πρωταρχικά από τους τρόπους που επικοινωνούμε και είναι ενδεικτικό της κοινωνικής κατάρρευσης και της μεγάλης οικονομικής ανισότητας που εφαρμόζεται χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η κοινωνική διάσταση. Τα παρακάτω μέτρα που προτείνουμε ενδεικτικά, βασίζονται στις αρχές της μη-βίας, της δημοκρατικής έκφρασης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του σεβασμού των βασικών ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που αποτελούν και τις βασικές ιδεολογικές μας κατευθύνσεις:

  • Ενίσχυση προγραμμάτων αντιμετώπισης του εκφοβισμού και της νεανικής βίας στα σχολεία, και ένταξή τους σε ένα συνολικό δημοκρατικότερο και ανεκτικότερο πλαίσιο στρατηγικής, που προωθεί την συνεργασία μεταξύ των μαθητών και όχι τον ανταγωνισμό.
  • Δημιουργία «συμβουλευτικών μαθημάτων για τους γονείς και κηδεμόνες».
  • Συνεργασία με φορείς κοινωνιολόγων και ψυχολόγων και την επαναφορά των αντίστοιχων μαθημάτων στο ωρολόγιο πρόγραμμα Γυμνασίων και Λυκείων με πλήρη στελέχωση όλων των σχολείων.
  • Τη νομοθετική πρόβλεψη για την εφαρμογή προγραμμάτων διαχείρισης οργής, έκφρασης συναισθημάτων, επικοινωνίας, κοινωνικότητας και ομαδικής ψυχοθεραπείας σε Συνδέσμους Φιλάθλων, όπως προβλέπεται για άτομα με εξαρτήσεις, ακόμη και με την επίβλεψη εισαγγελικών αρχών.
  • Χρήση δοκιμασμένων τεχνικών της κοινωνικής ανθρωπιστικής ψυχολογίας που έχουν εφαρμοστεί ακόμη και σε εμπόλεμες ζώνες, όπως η Μη-Βίαιη Επικοινωνία και η Μη-Κατευθυντική Παρέμβαση (NDI).

Posted on 09/04/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top