Για τη γεωργία, το κλίμα, την ευημερία μας χρειαζόμαστε ευρωπαϊκό νόμο για αποκατάσταση της φύσης

Συνεχίζεται στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο η περιπέτεια του Κανονισμού για την Αποκατάσταση της Φύσης -Nature Restoration Law. Στο σχέδιο Κανονισμού που προτείνει η Κομισιόν και υποστηρίζουν οι Πράσινοι και ένας αριθμός ευρωβουλευτών από διαφορετικές πολιτικές ομάδες αντιτίθενται με πάρα πολλές τροπολογίες για να τον αχρηστεύσει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και οι ακροδεξιοί ευρωβουλευτές, μαζί με ευρωβουλευτές του RENEW (Φιλελεύθεροι) αν και ο πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος (επίσης μέλος της ομάδας RENEW) είναι υπέρμαχος της πρότασης.

Στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα απέτυχε να μπλοκάρει την διαδικασία, στην ψηφοφορία μιας τρίωρης συνεδρίασης το αποτέλεσμα ήταν 44 υπέρ του νόμου – 44 κατά. Η συζήτηση συνεχίστηκε στην Επιτροπή Περιβάλλοντος στις 27/6 λόγω των πολλών τροπολογιών και τώρα το θέμα πάει στην κρίσιμη ψηφοφορία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 7 Ιουλίου.

Τι είναι ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης

Το Σχέδιο Κανονισμού προβλέπει τη θέσπιση νομικά δεσμευτικών στόχων της ΕΕ για την αποκατάσταση ως το 2050 των κατεστραμμένων οικοσυστημάτων της Ευρώπης – από τα δάση και τις γεωργικές εκτάσεις έως τις αστικές περιοχές, τα ποτάμια και τους θαλάσσιους οικοτόπους.

Ο Κανονισμός για την Αποκατάσταση της Φύσης προτάθηκε από την Επιτροπή ως μέρος της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας. Εφόσον εγκριθεί θα θέσει νομικά δεσμευτικούς στόχους για τα κράτη μέλη της ΕΕ για την προστασία και την αποκατάσταση της φύσης.

Θα βοηθήσει στην

  • αποκατάσταση της φύσης και της βιοποικιλότητας της Ευρώπης,
  • προστασία από τις επιπτώσεις της ξηρασίας, των πλημμυρών και των πυρκαγιών που προκαλούνται από την κλιματική κρίση και
  • διατροφική ασφάλεια στην Ευρώπη.

Όμως ο Μάνφρεντ Βέμπερ και το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα θέλουν να σκοτώσουν αυτή τη σημαντική πρωτοβουλία! Στον ιδεολογικό τους αγώνα εναντίον της, δεν πτοούνται καν να χρησιμοποιήσουν παραπληροφόρηση και να αναζητήσουν αμφισβητούμενες συμμαχίες με ακροδεξιά κόμματα.

Ευτυχώς, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δεν τα έχει καταφέρει μέχρι στιγμής.

Η θέση των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Ο ευρωβουλευτής Bas Eickhout, Αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος των Πρασίνων/EFA, σχολιάζει: «Τώρα πρέπει να στρέψουμε την πλήρη προσοχή μας στην καθοριστική ψηφοφορία τον Ιούλιο. Η φύση είναι το κλειδί για την καταπολέμηση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής. Όλοι οι ευρωβουλευτές που θέλουν να υποστηρίξουν την επισιτιστική ασφάλεια, το περιβάλλον, καθώς και την πρόληψη της ξηρασίας, των πυρκαγιών και των πλημμυρών πρέπει να υποστηρίξουν την αποκατάσταση της φύσης. Το ΕΛΚ είναι διατεθειμένο να διακινδυνεύσει το συλλογικό μας μέλλον για χάρη μιας φθηνής εκλογικής εκστρατείας ενάντια στην Πράσινη Συμφωνία που στοχεύει στους ψήφους της ακροδεξιάς. Παρά την άνευ προηγουμένου και επιθετική εκστρατεία της Ομάδας του ΕΛΚ, πολλοί ηγέτες του ΕΛΚ ψήφισαν υπέρ του νόμου στο Συμβούλιο Κορυφής. Αυτό δίνει ελπίδα για πλειοψηφία στην ψηφοφορία τον Ιούλιο, καθώς κάθε ευρωβουλευτής μπορεί να ψηφίσει. Σε αντίθεση με το επίπεδο της επιτροπής, η ηγεσία του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) δεν μπορεί να αποσύρει τους υποστηρικτές του νόμου από τα έδρανα και να τους αντικαταστήσει με ευρωβουλευτές του ΕΛΚ που θέλουν να σκοτώσουν το νομοσχέδιο. “Αυτός ο νόμος είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση της φύσης στην Ευρώπη, η οποία βρίσκεται σε άθλια κατάσταση, τα επόμενα χρόνια. Οι επιχειρήσεις, οι πολίτες και οι επιστήμονες λένε ότι αυτό είναι απαραίτητο, αλλά οι κυβερνήσεις αποτυγχάνουν να το κάνουν. Μετά από εθελοντικές συμφωνίες, δεν μπορούμε να αποφύγουμε την ουσιαστική δράση”

Περισσότερα: Την περασμένη εβδομάδα, τα κράτη μέλη της ΕΕ ανέπτυξαν τις θέσεις τους σχετικά με τον Νόμο για την Αποκατάσταση της Φύσης, μια αποδυναμωμένη εκδοχή του νομοσχεδίου που πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρυσι. Η ολομέλεια του κοινοβουλίου θα ψηφίσει τώρα τον νόμο τον Ιούλιο.

Posted on 28/06/2023 in Άρθρα

Share the Story

Back to Top