Η λιτότητα δεν είναι η απάντηση στα σοβαρά προβλήματα που είχε η χώρα και την οδήγησαν στην χρεοκοπία. Είναι η ώρα των βαθιών αλλαγών σε επίπεδο πολιτικής και κυβέρνησης, προς μια νέα προοδευτική κατεύθυνση που θα βασίζεται στον κοινωνικό και πολιτικό διάλογο, στην οικολογική και κοινωνική καινοτομία, με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών συμμαχιών και εργαλείων. Μαζί μπορούμε καλύτερα. ΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ επιδιώκουμε αλλαγή πολιτικών και κυβέρνησης αλλά αλλαγή που μας οδηγεί στο μέλλον και όχι στο παρελθόν.
Το παράδειγμα της υγείας είναι χαρακτηριστικό. Το σύστημα υγείας στη χώρα μας καταρρέει και αυτό είναι εις βάρος όλων μας. Η οργάνωση και παροχή υπηρεσιών υγείας έχει καταστεί σχεδόν αδύνατη. Η λύση για τη μεταρρύθμιση του συστήματος δεν είναι οι περικοπές. Άλλωστε, η υποβάθμιση των υπηρεσιών επιδεινώνει την δημόσια υγεία και τελικά αυξάνει το συνολικό κόστος του συστήματος της υγείας. Η κρίση αλλά και οι κυβερνητικές επιλογές οδήγησαν σε αύξηση της δημόσιας νοσοκομειακής περίθαλψης σε ποσοστό 30%, ενώ οι δαπάνες για την υγεία μειώθηκαν κατά 20% ή περισσότερο. Καταγράφονται σημαντικές ελλείψεις και περικοπές σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, ιδιαίτερα στον νησιωτικό χώρο. Ένα μεγάλο κομμάτι της κοινωνίας, εξαιτίας της ανεργίας και των περιοριστικών πολιτικών, μένει πλήρως εκτός συστήματος υγείας ακριβώς τη στιγμή που η πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας είναι πλέον θέμα επιβίωσης. Ηλικιωμένοι άνθρωποι που δεν διαθέτουν επαρκές εισόδημα για να επιβιώσουν υποχρεώνονται εδώ και μήνες να πληρώνουν οι ίδιοι τους γιατρούς και τα φάρμακά τους.
Ο τομέας της υγείας… ασθενεί και χρειάζεται επειγόντως μεταρρύθμιση, αλλά όχι με τον βίαιο, άδικο κι ανορθολογικό τρόπο που επιχειρείται.
Το σύστημα υγείας στην Ελλάδα αντιμετώπιζε παθογένειες και προβλήματα ακόμα και πριν την κρίση. Ήταν ένα σύστημα αρκετά γραφειοκρατικό και δεν είχε προσανατολισμό προς την εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών. Επομένως, η μεταρρύθμιση του συστήματος είναι κάτι παραπάνω από αναγκαία. Είναι επιτακτική.
Μοναδική προτεραιότητα της προωθούμενης πολιτικής είναι βασικά οι περικοπές. Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία σε άλλες χώρες, όπως η Φιλανδία και η Γερμανία, προέκυψαν ως αποτέλεσμα αξιολογήσεων και διαλόγου με τους πολίτες. Στην Ελλάδα, η συμμετοχή των πολιτών και των ασθενών στην αξιολόγηση και μεταρρύθμιση του συστήματος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη, αν και αυτό είναι εντελώς απαραίτητο για να αναδιοργανωθεί το σύστημα υγείας με στόχο να είναι αποτελεσματικό, φιλικό και δίκαιο για τον χρήστη. Αν υπήρχε ένας ουσιαστικός διάλογος με τους πολίτες, τους ασθενείς και τις κοινωνικές οργανώσεις οι αποφάσεις που λαμβάνονται θα ήταν διαφορετικές. Δεν είναι τυχαίο ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο επισημαίνεται ο ρόλος της συμμετοχής πολιτών και ασθενών στην διαμόρφωση των πολιτικών και στον τομέα της υγείας.
Μεγάλο μέρος των πολιτών έχει μείνει χωρίς πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας επειδή έχουν χάσει την ασφάλισή τους και είναι άνεργοι. Αυτό είναι παράλογο για μία ευρωπαϊκή χώρα, αν αναλογιστεί κανείς ότι πρόκειται για ανθρώπους που οι περισσότεροι πλήρωναν επί χρόνια τις εισφορές τους στα ασφαλιστικά ταμεία.
Στόχος της μεταρρύθμισης του συστήματος υγείας πρέπει να είναι η αύξηση της αποτελεσματικότητας του συστήματος με κεντρικούς άξονες τον προσανατολισμό του στις ανάγκες των πολιτών, στην πρόληψη, στην πρωτοβάθμια φροντίδα και περίθαλψη, στην καινοτομία, στην αξιοποίηση εμπειριών οργάνωσης κοινοτικών συστημάτων υγείας, σε εφαρμογές τηλε-ιατρικής ιδιαίτερα σε νησιωτικές κι απομακρυσμένες περιοχές, στην πρόσβαση σε ασφαλή, χαμηλότερου κόστους γενόσημα φάρμακα αλλά κι σε εναλλακτικές στρατηγικές πρόληψης κι αντιμετώπισης των ασθενειών.
Ειμαστε Εδώ!