Προσωπικότητες και σχήματα που υποστηρίζουν ξεκάθαρα ή κριτικά Χάρη Δούκα

ΠΡΑΣΙΝΟΙ

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ συμμετέχουν στον συνδυασμό Αθήνα Τώρα με υποψήφιο δήμαρχο τον Χάρη Δούκα που έχει προχωρημένο πράσινο κοινωνικό πρόγραμμα και όπου συμμετέχουν υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι στελέχη των Πράσινων

 Λένα Διβάνη

Μερικές φορές γίνεται κάτι και ξαναφυτρώνει μέσα σου η ελπίδα ότι μπορεί και να γίνουμε κάποτε πολίτες. Μερικές φορές καταφέρνει να βγει στον αφρό κάποιος ευγενής και χαμηλόφωνος άνθρωπος παρά τον μιντιακό πόλεμο, τις ναρκισσιστικές μπαρούφες που τον στοχοποιούν και τους πληρωμένους κονδυλοφόρους.

Αυτή τη φορά λέγεται ΧΑΡΗΣ ΔΟΥΚΑΣ, βγήκε δεύτερος στον Δήμο της Αθήνας.

Ψηφίστε τον

Ξενοφών Κοντιάδης:

Το ΚΚΕ συνεχίζει στη γραμμή τι Πλαστήρας τι Παπάγος, 70 χρόνια μετά. Κάλεσε τους ψηφοφόρους του να απόσχουν από τις δεύτερες αυτοδιοικητικές εκλογές όπου δεν υπάρχει δικός του υποψήφιος.

Χρειάζονται “γραμμή” οι ψηφοφόροι του, δεν έχουν επαρκή κρίση οι ίδιοι; Θα τους πείσει το ΚΚΕ ότι Μπακογιάννης και Δούκας είναι το ίδιο στην Αθήνα;

Σύντροφοι, πόσα ιστορικά λάθη πια και πόσες φορές, εμμέσως, θα βάλετε πλάτη στη συντηρητική παράταξη;

Οποιος δεν αντιλαμβάνεται τη διαφορά μεταξύ ενός αποτυχημένου δημάρχου και ενός νέου υποψήφιου, με αποδεδειγμενη γνώση, καθαρό πρόσωπο και εξαιρετικό πρόγραμμα, ας κάτσει σπίτι του. Λυπάμαι πολύ.

Δημήτρης Χριστόπουλος: 

ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΨΗΦΙΣΩ ΤΟΝ ΧΑΡΗ ΔΟΥΚΑ ΣΤΟ Β’ ΓΥΡΟ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Για δύο λόγους:

– ο πρώτος είναι η αποδοκιμασία που πρέπει να εισπράξει ο νυν και ελπίζω σύντομα απερχόμενος Δήμαρχος Αθηναίων. Η αποδοκιμασία αυτή ξεπερνά την αντίθεσή μου στον πολιτικό χώρο που εν γένει τον στηρίζει. Έχει να κάνει με τον απαράδεκτο τρόπο που άσκησε τα καθήκοντά του μια τετραετία. Η αποδοκιμασία αυτή πρέπει να είναι όσο γίνεται μεγαλύτερη. Αλλιώς, ο ούτως ή άλλως κακός δήμαρχος θα γίνει ακόμη χειρότερος, ασύδοτος και επικίνδυνος στη βουλημία, την επιπολαιότητα και την αλαζονεία του.

– Ο δεύτερος είναι ότι ο Χάρης Δούκας – Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων έδειξε ότι ένας άνθρωπος με μηδενική αναγνωρισιμότητα και μια στοιχειώδη σοβαρότητα, χωρίς να εμπνέει ιδιαιτέρως τα πλήθη (μάλλον τουναντίον) μπορεί να διεξάγει μια δύσκολη μάχη με έντιμο και αξιοπρεπή τρόπο. Πολλά κρίσιμα μαθήματα λαμβάνονται από αυτό.

Προσοχή: αν ο Δούκας δεν ήταν σοβαρός άνθρωπος, και μόνο ότι είναι καλύτερος του Μπακογιάννη δεν θα μου αρκούσε να τον ψηφίσω. Ή μάλλον θα τον ψήφιζα, αλλά δεν θα το δήλωνα δημοσίως.

Διότι καλύτερος του νυν και χειρότερου δημάρχου που γνώρισε η πόλη αυτή τα τελευταία 25 χρόνια, δεν μου φαίνεται πολύ ανταγωνιστικό.

Όμως τώρα νιώθω την ασφάλεια να δηλώσω την υποστήριξή μου χωρίς φυσικά να λέω ότι η υποψηφιότητα αυτή με συνεπαίρνει εξ ου και δεν την προτίμησα στον πρώτο γύρο, Κυρίως όμως γιατί δεν με εμπνέει διόλου το κόμμα που τον στήριξε.

Κατά τα λοιπά, έχει σημασία την Κυριακή η συμμετοχή.

Όσες κι όσοι περισσότεροι ψηφίσουμε, τόσο η κρούστα της αδράνειας αποσταθεροποιείται.

Και αυτό είναι εναντίον των καθεστώτων Μπακογιάννη και λοιπών.

Καλή ψήφο λοιπόν και για τα εν γένει διδάγματα των αυτοδιοικητικών από Δευτέρα πάλι.

Κωστής Παπαιωάννου:

Την Κυριακή αυτονόητη η ψήφος στον Χάρης Δούκας – Υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων
Δεν είναι μόνο αποδοκιμασία ενός κακού, σπάταλου, αλαζονικού, αδιαφανούς κληρονομικού άρχοντα. Είναι και υπερψήφιση ενός αξιοπρεπούς υποψηφίου δημάρχου, παρά τις ισχυρές επιφυλάξεις που μπορεί να διατηρεί κανείς για τον πολιτικό του φορέα. Είναι κυρίως στοιχειώδης δημοκρατική υποχρέωση.

Αυτή την υποχρέωση δεν αισθάνεται το ΚΚΕ. Να είμαστε σαφείς. Το ΚΚΕ δεν προτείνει μια σικέ ουδετερότητα. Στηρίζει Μπακογιάννη και Αγοραστό. Τον δήμαρχο της βιτρίνας και τον περιφερειάρχη της λάσπης.

Λευτέρης Παπαγιάννης:

Το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής στο δήμο Αθηναίων αφήνει ανοιχτή την πιθανότητα αλλαγής στην διοίκηση.

Επειδή στην πολιτική η αλλαγή έχει νόημα ειδικά όταν είναι απαραίτητη θα ψηφίσω Χάρη Δούκα στο δεύτερο γύρο.

Επειδή η επικοινωνία δεν μπορεί να κρύβει την πραγματικότητα.

Επειδή είναι μια ευκαιρία που δεν μπορούμε να την αφήσουμε ανεκμετάλλευτη και όλοι οι προοδευτικοί πολίτες της Αθήνας έχουν την δυνατότητα να συμβάλλουν.

Προφανώς έπρεπε να γίνουν διαφορετικά τα πράγματα πολύ νωρίτερα, αλλά πλέον είμαστε εδώ που είμαστε. Η συμμετοχή μας μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή.

Μετά θα είμαστε εδώ για να πιέσουμε να ελέγξουμε και να απαιτήσουμε.

Κώστας Παπαδάκης – Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα ήταν η ευχάριστη έκπληξη των δημοτικών εκλογών. Η δυναμική του εγχειρήματός μας δείχνει ότι μπορούμε να χτίσουμε ένα νέο κίνημα για την Αθήνα, πλουραλιστικό, αντιφασιστικό, μαζικό και ελπιδοφόρο.

Στον πρώτο γύρο, αναδείξαμε την ανάγκη για μια άλλη δημοτική αρχή από τη διοίκηση Μπακογιάννη. Αναδείξαμε όμως και την ανάγκη για μια άλλη αντιπολίτευση, πέραν από τις συναινετικές αντιπολιτεύσεις των παρατάξεων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Κάθε διεκδίκηση στην πόλη περνάει για εμάς μέσα από τη σύγκρουση με τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, της Ε.Ε. και των χρηματοδοτικών της προγραμμάτων, της μνημονιακής νομοθεσίας, των ιδιωτικοποιήσεων και των εργολαβιών, της καταστροφής του πρασίνου και των δημόσιων χώρων, της υποβάθμισης των δημοτικών υπηρεσιών, των έργων βιτρίνας και της καταστολής των κοινωνικών αντιστάσεων.

Γνωρίζω καλά και συμμερίζομαι τους προβληματισμούς που αναπτύσσονται σε όσες και όσους υποστήριξαν την Ανατρεπτική Συμμαχία όσον αφορά τον δεύτερο γύρο: Ο ένας προβληματισμός θέτει επιτακτικά την ανάγκη καταψήφισης και καταδίκης της δημοτικής αρχής Μπακογιάννη και καταλήγει σε κριτική στήριξη Δούκα. Ο άλλος αναδεικνύει ότι ο συνδυασμός Δούκα συναινεί στις κρίσιμες πτυχές της πολιτικής της απερχόμενης αρχής και καταλήγει σε λευκό, άκυρο, αποχή. Οι προβληματισμοί αυτοί αντανακλώνται και στο εσωτερικό της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα. Παλιό άλλωστε το πρόβλημα στην αριστερά, όσο και η ιστορία της. Και γνωστό ότι «η βάση» δεν ακούει πάντα τις κατευθύνσεις της ηγεσίας.

Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα δεν θα εκδόσει ενιαία ανακοίνωση κατεύθυνσης για τον δεύτερο γύρο. Και κάθε κίνηση από αυτές που την συγκρότησαν θα υποστηρίξει με δικά της μέσα την επιχειρηματολογία της άποψής της.

Προσωπικά θεωρώ ότι το εκλογικό σώμα έχει τα δικά του ώριμα κριτήρια για να αποφασίσει ανάμεσα στις παραπάνω επιλογές, που είναι και οι δύο σεβαστές και σε καμία περίπτωση δεν καταπατούν θέσεις αρχής.

Οσο για μένα, θεωρώ ότι καθήκον μου στη φάση αυτή είναι η διαφύλαξη της ενότητας της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, την οποία ενώνουν πολύ σημαντικότεροι στόχοι.

Ετοιμαζόμαστε όλοι για τον… τρίτο γύρο που είναι ο γύρος των αγώνων για την ανατροπή της κυβερνητικής πολιτικής, των κυρίαρχων δημοτικών πολιτικών, την υπεράσπιση των δημόσιων χώρων, τη διεκδίκηση χώρων πρασίνου, αντιπλημμυρικών και έργων υποδομής στην Αθήνα και μέτρων αντιμετώπισης της στεγαστικής κρίσης, ανάπλασης της Αθήνας προς όφελος των κατοίκων και εργαζομένων και όσα άλλα υποστηρίζουμε στη διακήρυξή μας.

Εκεί θα κριθούμε όλοι.

Κώστας Παπαδάκης, 11/10/2023.

Ανταρσία στις γειτονιές της Αθήνας: κριτική ψήφος σε Δούκα κατά Μπακογιάννη

εκλογική αναμέτρηση του β’ γύρου στον Δήμο Αθηναίων κάνει η δημοτική παράταξη Ανταρσία στις Γειτονιές της Αθήνας με κριτήριο να πέσει «μαύρο» στον Κώστα Μπακογιάννη στην κάλπη της ερχόμενης Κυριακής.

«Ο Μπακογιάννης, παρά τον καλπονοθευτικό νόμο του Βορίδη, απέτυχε να φτάσει το 43% και να αρπάξει τη Δημαρχία, σε μια πόλη όπου μόνο μια μειοψηφία του 30% ψήφισε.

Η οργή για τις καταστροφές και τις αποτυχίες της ΝΔ φτάνει να οδηγεί σε αποστασιοποίηση και αποχή ψηφοφόρους της δεξιάς. Ταυτόχρονα, η λευκή πετσέτα αντί για αντιπολίτευση με την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ να βαθαίνει και μετά την εκλογή Κασσελάκη στέλνει κόσμο απογοητευμένο επίσης στην αποχή Τροφοδοτεί όμως και την άνοδο σε άλλα τμήματα της αριστεράς, όπως την Λαϊκή Συσπείρωση και την ριζοσπαστική-αντικαπιταλιστική αριστερά, που συμμετείχε με το ενωτικό σχήμα της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα και υποψήφιο Δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη. Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα στο 6,1% με υποψήφιο δήμαρχο τον Κώστα Παπαδάκη έσπασε το όριο του 3% του κόφτη, που επέβαλε ο Βορίδης καταφέρνοντας να εκφράσει την οργή για τα εγκλήματα της ΝΔ αλλά και την ελπίδα ενός κόσμου της αριστεράς που αναζητά εναλλακτική λύση στη κρίση του ΣΥΡΙΖΑ.

Το 2019 ο Μπακογιάννης είχε πάρει 88.921 ψήφους στον πρώτο γύρο. Η ΝΔ στην Α’ Αθήνας πήρε 94.811 τον Ιούνη και τώρα ο Μπακογιάννης πήρε 57.799. Πτώση κατά 35%! Αν προσθέσουμε και τις ψήφους των συνοδοιπόρων της δεξιάς που συμμετείχαν στο ψηφοδέλτιο του, δηλ. του Βουλγαράκη και του Καπερνάρου, οι απώλειες είναι ακόμη μεγαλύτερες. Πίσω από τους πραγματικούς αριθμούς των αποτελεσμάτων σε όλη τη χώρα, καταγράφεται η οργή και για την προκλητική θητεία δημάρχων σαν τον Μπακογιάννη με τον «Μεγάλο Περίδρομο», αλλά και για την κυβέρνηση, που έσπειρε τη μεγαλύτερη καταστροφή μέσα σε τρεις μήνες του καλοκαιριού με φωτιές και πλημμύρες. Η σκανδαλώδης διαχείριση της πολυκρίσης του συστήματος που υπηρετεί η ΝΔ προκαλεί τεράστια αγανάκτηση.

Σε αυτή την εικόνα, η ήττα των φασιστών δεν κρύβεται επίσης. Ο ανοιχτά νεοναζί Κασιδιάρης είχε πάρει 21.963 ψήφους το 2019 και τώρα πήρε 11.643, σχεδόν τους μισούς. Όλοι μαζί οι ακροδεξιοί συνδυασμοί τον Ιούνη πήραν 21.748 στην Α’ Αθήνας και τώρα στον πρώτο γύρο στην Αθήνα αθροίζουν 16.953. Η κλιμάκωση της αντιφασιστικής και αντιρατσιστικής δράση μετά το έγκλημα της Πύλου αλλά και τις προκλήσεις των φασιστών, με τις δολοφονίες των Μιχάλη Κατσουρή και Σιζάρ Σαφτάρ, την εμφάνιση των κεφαλοκηνυγών στο Έβρο, η μαζική κινητοποίηση στα 10 χρόνια από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα έβαλε τη σφραγίδα της στην απομόνωση των φασιστών. Η Ανατρεπτική Συμμαχία για την Αθήνα είχε προτεραιότητα στην σύγκρουση με τους ναζί και αυτό την έκανε πόλο έλξης των αντιφασιστών/στριών και των αλληλέγγυων.

Χαιρετίζουμε τις χιλιάδες αγωνιστές/ριες που έστειλαν ηχηρό μήνυμα αισιοδοξίας στηρίζοντας υποψηφιότητες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, πανελλαδικά, σε Περιφέρειες και Δήμους οδηγώντας σε ανάκαμψη της δύναμης της από τα πεσμένα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών του Ιούνη. Σε πολλούς Δήμους, όχι μόνο στην Αθήνα, εκεί όπου ανοίχτηκε στον αριστερό κόσμο που ψάχνει εναλλακτική, καταγράφει ελπιδοφόρα αποτελέσματα. Η συνέχεια δεν θα κριθεί στις κάλπες, αλλά στους δρόμους και τη συγκρότηση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης για την ανατροπή της κυβέρνησης, για να τσακίσουμε τις επιθέσεις τους στους Δήμους και τις γειτονιές μας», αναφέρει η δημοτική παράταξη κάνοντας μια αποτίμηση του α’ γύρου των εκλογών στην Αθήνα και πανελλαδικά..

Επιπρόσθετα, εξηγεί τη λογική της για τη στήριξη του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ, Χάρη Δούκα, στις δεύτερες εκλογές, στις 15 Οκτωβρίου: «Είναι στις πλάτες της αντικαπιταλιστικής αριστεράς, της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα, την οποία στηρίξαμε σε αυτή την εκλογική μάχη, να μπει μπροστά για να βοηθήσει όλο αυτό το αριστερό δυναμικό να συγκροτήσει τις μάχες ενάντια στις επιθέσεις της κυβέρνησης και των Δημάρχων στους Δήμους.

Αυτές οι επιλογές δεν σημαίνουν ότι είμαστε αδιάφοροι για τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των εκλογών. Αντίθετα, καταλαβαίνουμε πολύ καλά πόσο θα επιδεινωθεί η κυβερνητική κρίση αν ο Μπακογιάννης χάσει το Δήμο της Αθήνας.

Δεν έχουμε καμιά αυταπάτη ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτή στο πρόσωπο του Χάρη Δούκα στην Αθήνα, μπορεί να δώσει κάτι διαφορετικό από μια δεξιά σοσιαλδημοκρατία, αλλά δεν απέχουμε στο δεύτερο γύρο. Δεν συμμεριζόμαστε τις «άκυρες» επιλογές της ηγεσίας του ΚΚΕ, αντίθετα, δίνουμε μάχη για να νικήσουν οι υποψήφιοι της Λαϊκής Συσπείρωσης όπου πέρασαν στο δεύτερο γύρο.

Παλεύουμε ενωτικά με τον κόσμο της Αριστεράς, χωρίς εκπτώσεις στην προοπτική μας, την αντικαπιταλιστική εναλλακτική λύση, τον αγώνα για να μπουν οι ανάγκες μας πάνω από τα κέρδη τους που σκοτώνουν.

Η επιτυχία της Ανατρεπτικής Συμμαχίας για την Αθήνα άνοιξε μια χαραμάδα ελπίδας για το κόσμο της αριστεράς που γεύτηκε ήττες, για το κόσμο που συνεχίζει να πρωτοστατεί στις μάχες με απούσα την κοινοβουλευτική αντιπολίτευση. Με την ενωτική δράση της εργατικής τάξης και της νεολαίας έχουμε τη δύναμη να πετύχουμε νίκες που θα ξηλώσουν τα σχέδια της ΝΔ και των δημάρχων της».

Posted on 13/10/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top