Η νεολαία κινητοποιείται για το κλίμα – το κίνημα #Youthforclimate

Ένα νεανικό κίνημα #youthforclimate έχει γεννηθεί και κατακλύζει τους δρόμους ευρωπαϊκών πόλεων σε τακτική βάση. Ξεκίνησε ένα κίνημα για το κλίμα με μαζικές κινητοποιήσεις στις ΗΠΑ όπου εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες διαδήλωσαν για τη λήψη μέτρων για την προστασία του κλίματος αλλά και πιέζουν φορείς και παίρνουν πρωτοβουλίες για να αποσυρθούν τα χρήματα και τα κεφάλαια από επιχειρήσεις και δραστηριότητες που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα (divest), στέλνουμε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρίες στα δικαστήρια, εμποδίζουν μεγάλες επενδύσεις (αγωγοί πετρελαίου και φυσικού αερίου, νέες άδειες εξόρυξης) κα.

Το κίνημα αυτό απλώθηκε και σε ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Βρετανία, Σκανδιναβικές). Ρίζωσε στη Γαλλία όπου οι διαδηλώσεις για το κλίμα είχαν μεγαλύτερη συμμετοχή ακόμα κι από αυτές των “κίτρινων γιλέκων” (ασχέτως αν στην Ελλάδα δεν έγιναν καν αναφορές για αυτές).

 

Αυτό που εντυπωσιάζει, όμως, τώρα είναι ότι κάθε Πέμπτη χιλιάδες νέοι και νέες από ολόκληρο το Βέλγιο πλημμυρίζουν τους δρόμους των Βρυξελλών απαιτώντας από τους πολιτικούς να λάβουν μέτρα για την προστασία του κλίματος. Πρόσφατα έγινε η τρίτη τέτοια διαδήλωση με χιλιάδες νέους και νέες να συμμετέχουν σε μια πολύχρωμη, ειρηνικά και ενθουσιώδη πορεία.

Στην πρώτη “πορεία της Πέμπτης για το κλίμα” στις Βρυξέλλες συμμετείχαν 14.000 νέοι και νέες, μαθητές/τριες και φοιτητές / φοιτήτριες. Στην δεύτερη πορεία ενώθηκαν νέοι και νέες από το Βέλγιο με συνομήλικους/ες που ήρθαν για αυτό το σκοπό από την Γαλλία σχηματίζοντας μια πορεία 35.000 νέων. 70.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις Βρυξέλλες άλλη μια φορά στις 27.1 με αιτήματα να επιταχύνουν οι πολιτικοί την λήψη των μέτρων που απαιτούνται για την προστασία του κλίματος και να κάνουν πράξη την δέσμευσή τους στο πλαίσιο της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα. Οι πορείες για το κλίμα από τους νέους και τις νέες επεκτάθηκαν και σε άλλες πόλεις του Βελγίου. Οι νέοι και οι νέες αγωνίζονται για το μέλλον τους αλλά όχι μόνο για πάρτι τους!

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ευχόμαστε “και στα δικά μας” και εργαζόμαστε για κάτι τέτοιο.

Οι κινητοποιήσεις στην Ήπειρο εναντίον της έρευνας και των σχεδίων εξόρυξης πετρελαίου καθώς και η πρωτοβουλία των 34 φορέων της κοινωνίας των πολιτών “1,5 βαθμοί Κελσίου” που συγκεντρώνει οργανώσεις που κινητοποιούνται για το περιβάλλον, τα κοινωνικά θέματα, την κοινωνική δικαιοσύνη, τη βιωσιμότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την υγεία, την μετανάστευση, αποδεικνύει ότι η υπόθεση της προστασίας του κλίματος μας αφορά όλους κι όλες, δεν είναι ένα περιβαλλοντικό θέμα.

Η κινητοποίησή μας για την προστασία του κλίματος και την προώθηση των αλλαγών που απαιτούνται πρέπει να ενδυναμώσει, στο τοπικό, εθνικό, ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ έχουμε θέσει αυτό το θέμα στο κέντρο της πολιτικής μας, είναι για εμάς προτεραιότητα όσον αφορά την καθημερινή παρέμβαση αλλά και τις εκλογικές παρεμβάσεις σε τοπικό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Εκεί είναι οι προοδευτικές ή οπισθοδρομικές συμμαχίες που συγκροτούνται με βάση τα σημερινά προβλήματα αλλά και τις σύγχρονες αντιλήψεις.

#youthforclimate #youth #climateAction

Posted on 02/02/2019 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top