ΠΡΑΣΙΝΟΙ Χανίων: Γιατί αυξήθηκε η θερμοκρασία στα Χανιά; Τι πρέπει να κάνουμε;

Πρόσφατη έρευνα  ανέδειξε τα Χανιά ως το Δήμο με τη μεγαλύτερη άνοδο της θερμοκρασίας σε σχέση με το 1960 (+2,26 βαθμοί Κελσίου) ανάμεσα στις 20 μεγαλύτερες πόλεις της Ελλάδας. Αυτή η θλιβερή πρωτιά, που προαναγγέλλει πυρκαγιές, περισσότερους ακραίους καύσωνες αλλά και ραγδαίες βροχές, θα πρέπει να μελετηθεί και να αντιμετωπιστεί.

Τι άλλαξε από το 1960 κι οδηγηθήκαμε σε αυτή την άνοδο θερμοκρασίας στα Χανιά;
Σίγουρα υπάρχει η γενικότερη άνοδος θερμοκρασίας σε όλο τον πλανήτη που οφείλεται στην κλιματική κρίση η οποία προκαλείται από τη χρήση των ορυκτών καυσίμων. Αυτή η γενικότερη άνοδος της θερμοκρασίας στον πλανήτη, εκφράζεται διαφορετικά από περιοχή σε περιοχή.

Όμως στα Χανιά, έχουν αλλάξει και κάποια άλλα πράγματα σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, που σίγουρα συμβάλλουν στην άνοδο της θερμοκρασίας:
1. Μείωση των χώρων πρασίνου και τσιμεντοποίηση: Οι παλιότεροι θυμούνται την καταπράσινη συνοικία της Χαλέπας, η οποία σήμερα έχει πλέον ελάχιστο πράσινο. Τα διάφορα έργα «ανάπλασης» συνήθως σημαίνουν εξαφάνιση πρώτα απ’ όλα κάθε ίχνους πρασίνου και δέντρων. Δημιουργούνται πάρκα μόνο κατ’ ευφημισμόν, καθώς κυριαρχεί το τσιμέντο (Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας) και σχεδιάζεται η κοπή κι άλλων δέντρων ακόμη και στο Δημοτικό Κήπο! Η Πόλη των γιασεμιών, με ιδιαίτερη ποικιλία γιασεμιού, κατάντησε η πόλη του τσιμέντου και των φοινίκων που πεθαίνουν από το σκαθάρι
2. Πολλαπλασιασμός των ΙΧ: Τα ΙΧ έχουν πολλαπλασιαστεί στα Χανιά σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, ενώ σε αυτά προστίθενται και χιλιάδες επιπλέον ενοικιαζόμενα ΙΧ λόγω της τουριστικής κίνησης.
3. Παραγωγή ενέργειας από ορυκτά καύσιμα στο εργοστάσιο της Ξυλοκαμάρας: Το εργοστάσιο της ΔΕΗ στην Ξυλοκαμάρα των Χανίων δημιουργείται το 1967 κι ενισχύεται στη συνέχεια. Το εργοστάσιο αυτό καίει πετρέλαιο ντίζελ και καλύπτει τις ανάγκες ενέργειας όχι μόνο των Χανίων αλλά και άλλων νομών.

Συνεπώς, εάν θέλουμε να σταματήσουμε την άνοδο της θερμοκρασίας στα Χανιά και τις συνέπειές της, θα πρέπει:
Να προστατέψουμε τους υπάρχοντες χώρους πρασίνου και τα πάρκα και να τους αυξήσουμε.
Να μειώσουμε τη χρήση ΙΧ προωθώντας ποδηλατόδρομους, πεζόδρομους, ηλεκτρικά μέσα μαζικής μεταφοράς (μίνι λεωφορεία) και χώρους στάθμευσης στις εισόδους της πόλης.
Να προωθήσουμε δράσεις και τεχνολογίες εξοικονόμησης ενέργειας και παραγωγής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας χωρίς καταστροφή της φύσης, υπό τον έλεγχο και σε όφελος των τοπικών κοινωνιών, ξεκινώντας από τα δημόσια κτήρια, σχολεία, νοσοκομεία, αθλητικές εγκαταστάσεις κοκ.

ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΧΑΝΙΩΝ 

Posted on 11/08/2021 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top