Συζητήθηκε στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Χαλκίδας υπόθεση σοβαρής βλάβης της υγείας νεογέννητου εξαιτίας κακής ποιότητας νερού

Συζητήθηκε την Τετάρτη 7.6.2023 ενώπιον του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Χαλκίδας η υπόθεση της σοβαρής βλάβης της υγείας νεογέννητου παιδιού εξαιτίας της κακής ποιότητας του νερού του δικτύου ύδρευσης του χωριού Άγιος Γεώργιος Λιχάδας. Κατέθεσα ένα τεράστιο όγκο εγγράφων με σοβαρή τεκμηρίωση ως δικηγόρος των γονέων. Αναμένεται η απόφαση” σημειώνει ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δικηγόρος της οικογένειας.
“Οι γονείς του παιδιού έχουν στραφεί με αγωγή κατά του Δήμου Ιστιαίας – Αιδηψού Εύβοιας επειδή η ποιότητα του νερού, το οποίο ο Δήμος επί χρόνια διοχετεύει στο δίκτυο ύδρευσης του χωριού, είναι υποβαθμισμένη, διότι και το δίκτυο είναι παλαιό, διάτρητο και ακατάλληλο αλλά και το ίδιο το νερό είναι υφάλμυρο, προερχόμενο από αμφίβολης ποιότητας πηγές και γεωτρήσεις, με περιστασιακή χλωρίωση, που δεν αντιμετωπίζει το μικροβιακό φορτίο από μαντριά, βόθρους κτλ. Οι κάτοικοι είναι αναγκασμένοι ακόμη να προμηθεύονται πόσιμο νερό από ένα εξωτερικό δίκτυο δημόσιων βρυσών.
Το 23 ημερών νεογνό προσκομίστηκε με υψηλό πυρετό, σπασμούς κτλ στα επείγοντα του Νοσοκομείου παίδων «Η Αγία Σοφία», όπου διαπιστώθηκε μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και υδροκεφαλία από το μη τοξινογόνο βακτήριο βίμπριο χολέρα.
Εκεί νοσηλεύτηκε για 71 ημέρες, υποβλήθηκε σε αλλεπάλληλες χειρουργικές επεμβάσεις και του εγκατέστησαν βαλβίδες παροχέτευσης στον εγκέφαλό του, όπου θα παραμείνουν ισοβίως. Το παιδί επέζησε αλλά έχουν καταστραφεί κέντρα του εγκεφάλου του, με προβλήματα στον λόγο και την κίνηση.
Το μη τοξινογόνο δονάκιο της χολέρας προκαλεί λοιμώξεις, με αποκορύφωμα στο τέλος του καλοκαιριού, έχοντας ως φυσικές δεξαμενές τη θάλασσα και τα υφάλμυρα νερά αλλά και τα τρεχούμενα νερά. Στα περισσότερα περιστατικά διεθνώς, που εκδήλωσαν σηψαιμία και μηνιγγίτιδα, αναφέρεται ως πηγή μετάδοσης η μόλυνση του δικτύου ύδρευσης ή η μετάδοση από τα τρόφιμα, τα θαλασσινά κ.α. Μόνο στις ΗΠΑ εμφανίζονται κάθε χρόνο περισσότερα από 17.000 περιστατικά.
Τους γονείς εκπροσωπεί ως δικηγόρος ο πρώην ευρωβουλευτής των Πράσινων Μιχάλης Τρεμόπουλος.

Posted on 07/06/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top