Έρευνα γνώμης του WWF σε 5 Ασιατικές χώρες για τη σύνδεση της έξαρσης των πανδημιών με τη λειτουργία παράνομων αγορών άγριας ζωής

Ορισμένες έρευνες θεωρούν ότι η μετάδοση του κοροναϊού SARS-CoV-2 που προκαλεί την πανδημία COVID-19 από άγρια ζώα (στα οποία υπάρχει αλλά είναι ακίνδυνος) στον άνθρωπο  έγινε σε παράνομες αγορές άγριας ζωής μέσω της συνύπαρξης τους με κατοικίδια και κτηνοτροφικά είδη.

Το 79% των 5.000 ερωτηθέντων στο πλαίσιο έρευνας του WWF σε 5 Ασιατικές χώρες πιστεύει πως το κλείσιμο των παράνομων αγορών άγριας ζωής αποτελεί ένα αποτελεσματικό μέτρο πρόληψης ενδεχόμενων άλλων πανδημιών στο μέλλον, σύμφωνα με έρευνα γνώμης για τη σύνδεση της έξαρσης των πανδημιών με τη λειτουργία παράνομων αγορών άγριας ζωής.

 

Το WWF έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα μια έρευνα γνώμης, με τίτλο “Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) και το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής σε 5 Ασιατικές αγορές”. Η έρευνα που υλοποιήθηκε από τη διεθνή συμβουλευτική εταιρεία GlobeScan, για λογαριασμό του WWF, στόχευε να εξετάσει τη σύνδεση μεταξύ της λειτουργίας των παράνομων και μη ελεγχόμενων αγορών άγριας ζωής για κρέας με την αυξημένη πιθανότητα εμφάνισης και έξαρσης πανδημιών, όπως είναι ο κορωνοϊός. Στο πλαίσιο αυτό, η έρευνα εστίασε σε 5 συνολικά Ασιατικές αγορές (Χονγκ Κονγκ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ), καταγράφοντας και αναλύοντας τη γνώμη των κατοίκων των συγκεκριμένων χωρών για τη λειτουργία των παράνομων αγορών άγριας ζωής εν μέσω πανδημίας κορωνοϊού.

Σημειώνεται πως η έρευνα πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου (3-11 Μαρτίου 2020), οπότε τα πρώτα καταγεγραμμένα κρούσματα του κορωνοϊού είχαν κάνει μεν την εμφάνισή τους, όμως ακόμα δεν μιλούσαμε για παγκόσμιας κλίμακας πανδημία.

Η πρόσφατη έξαρση του κορωνοϊού έφερε στη δημόσια συζήτηση το κρίσιμο θέμα της σύνδεσης των ζωονόσων (δηλαδή των ασθενειών που μεταφέρονται από τα ζώα στον άνθρωπο), με το παράνομο εμπόριο άγριας ζωής και τις αντίστοιχες αγορές που λειτουργούν στη Νοτιοανατολική Ασία. Από τη δημοσκόπηση, στην οποία συμμετείχαν συνολικά 5.000 κάτοικοι σε Χονγκ Κογνκ, Ιαπωνία, Μιανμάρ, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ, προκύπτει πως το 82% είναι πολύ έως και πάρα πολύ ανήσυχο για την έξαρση του κορωνοϊού και τις συνέπειές του στην ανθρώπινη υγεία και την οικονομία, ενώ το 93% εξ αυτών στη Νοτιοανατολική Ασία και στο Χονγκ Κονγκ (δηλ. σε όλες τις χώρες της έρευνας πλην της Ιαπωνίας *) θα υποστήριζε κυβερνητικές προσπάθειες και δράσεις προκειμένου να κλείσουν οι παράνομες και οι μη ελεγχόμενες αγορές άγριας ζωής στις χώρες τους. Σημειώνεται πως τα άγρια ζώα που πωλούνται περισσότερο στις εν λόγω αγορές είναι τα ζωντανά πτηνά (46%), τα φίδια (34%), οι νυχτερίδες (23%), οι μοσχογαλές (20%), οι πανγκολίνοι (19%) και οι χελώνες (15%), ενώ πολύ συχνά ανάμεσά τους διακινούνται και απειλούμενα είδη.

Αντίστοιχα, 8 στους 10 συμμετέχοντες και στις πέντε χώρες δήλωσαν πως ανησυχούν πολύ έως πάρα πολύ για την εμφάνιση μελλοντικών εξάρσεων σε περίπτωση που δεν ληφθούν μέτρα για την παύση της λειτουργίας αυτών των αγορών, ενώ στην ερώτηση σχετικά με το πώς θα υποστήριζαν πρωτοβουλίες για το κλείσιμο των αγορών,

  • το 55% απάντησε πως θα σταματούσε να καταναλώνει άγρια ζώα,
  • το 53% θα προσπαθούσε να πείσει και άλλους να μην αγοράζουν/ καταναλώνουν τέτοια είδη,
  • το 50% θα υποστήριζε σχετικές δράσεις επικοινωνίας για το κλείσιμο των αγορών και
  • το 49% θα βοηθούσε στη διάδοση πληροφοριών σχετικά με την αναγκαία προστασία των ζώων.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι η σημερινή πανδημία COVID-19, μαζί με τουλάχιστον το 61% όλων των ανθρώπινων παθογενειών, προέρχονται από ζωονόσους. Σε αυτό το πλαίσιο, επιβεβαιώνεται πως το παράνομο και ανεξέλεγκτο εμπόριο άγριων ζώων, με το στοίβαγμα ειδών και τις ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, αυξάνει κατακόρυφα τον κίνδυνο εμφάνισης και στη συνέχεια εξάπλωσης των ζωονόσων. Ταυτόχρονα, η διαπίστωση αυτή αναδεικνύει το παράνομο εμπόριο άγριων ζωών ως τη δεύτερη μεγαλύτερη άμεση απειλή για τη βιοποικιλότητα παγκοσμίως, μετά την καταστροφή των οικοτόπων.

“Τα ερωτήματα σχετικά με την ακριβή πηγή προέλευσης του νέου κορωνοϊού δεν έχουν απαντηθεί ακόμα και οι σχετικές επιστημονικές έρευνες είναι ακόμα σε εξέλιξη. Ωστόσο, είναι σαφές, πως ο άνθρωπος αλληλοεπιδρά με τη φύση όλο και πιο επιθετικά με τρόπο που, όπως τραγικά μας επιβεβαιώνει και η πανδημία COVID-19, θέτει σε άμεσο κίνδυνο όχι μόνο την περιβαλλοντική ισορροπία και βιωσιμότητα, αλλά και την ανθρώπινη υγεία», σχολιάζει ο Δημήτρης Καραβέλλας, γενικός διευθυντής του WWF Ελλάς.

Η πλήρης έρευνα είναι διαθέσιμη εδώ.

Φωτογραφίες και σχετικά infographics μπορείτε να κατεβάσετε από το link: https://we.tl/t-89INeAIc8N

Σημειώσεις:

  • Στην Ιαπωνία το 59% των ερωτηθέντων απάντησε πως δεν υπάρχουν παράνομες και μη ελεγχόμενες αγορές άγριας ζωής στη χώρα τους. Στην Ιαπωνία οι ανοιχτές αγορές άγριων ζώων για κρέας δεν είναι διαδεδομένες. Αυτό εξηγεί γιατί μόλις το 54% των συμμετεχόντων απάντησε πως θα υποστήριζε κυβερνητικές για την παύση λειτουργίας τέτοιων αγορών.
  • Η Κινεζική Κυβέρνηση στις 24 Φεβρουαρίου ανακοίνωσε την απαγόρευση κατανάλωσης ζώων άγριας ζωής και σύμφωνα με την πρώτη αυτή δημοσκόπηση κοινής γνώμης του WWF σχετικά με τη σύνδεση του Covid 19 και το εμπόριο άγριας ζωής στην Ασία, η πλειοψηφία των κατοίκων της Νοτιοανατολικής Ασίας θα υποστήριζαν μία αντίστοιχη απαγόρευση από τις κυβερνήσεις των χωρών τους.
  • Οι ανοιχτές αγορές (wet market) στη Νοτιοανατολική Ασία διαθέτουν προς πώληση διάφορα είδη άγριας ζωής, ζωντανά και νεκρά, καλύπτοντας την ανάγκη κατανάλωσης άγριου και εξωτικού κρέατος. Αυτές οι αγορές πωλούν επίσης εκτρεφόμενα είδη, πουλερικά και θαλασσινά και η μίξη αυτών στις αγορές γίνεται κάτω από ανθυγιεινές συνθήκες. Όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός ζώων άγριας ζωής και αλληλεπιδρούν με τον άνθρωπο, τόσο περισσότερο αυξάνεται ο κίνδυνος για μετάδοση γνωστών αλλά και άγνωστων παθογόνων βακτηρίων που φιλοξενούνται στα άγρια ζώα.

Posted on 21/04/2020 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top