Το “Πράσινο και Μωβ” τιμά τους αγώνες της Γυναίκας

Ημέρα αφιερωμένη στους αγώνες των γυναικών και τις διεκδικήσεις για ισότητα και κοινωνική δικαιοσύνη, ενάντια στην έμφυλη καταπίεση, εργασιακή εκμετάλλευση, και εκμετάλλευση κάθε μορφής.

Το 2022 έφυγε χωρίς να βελτιωθούν οι έμφυλες ανισότητες. Αντίθετα είδαμε την έμφυλη βία να επιμένει και να υποδαυλίζεται από νομοθετικές ρυθμίσεις, όπως η πρόσφατη παρέμβαση στο Οικογενειακό Δίκαιο.

Είμαστε όμως και μια βδομάδα μετά το σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη, που ανέδειξε τις χρόνιες αλλά και τις πρόσφατες τραγικές ελλείψεις και ευθύνες της ελληνικής διοίκησης σε ένα κρίσιμο τομέα για τη βιώσιμη και ασφαλή κινητικότητα αλλά και πρέπει να αλλάξει τα πάντα. Η λογική “πάμε και όπου βγει” μας ρίχνει συνεχώς πάνω στα βράχια. Έχουμε κάνει πολλες φορές πίσω, έχουμε ανεχθεί ως κοινωνία τον ευτελισμό της ανθρώπινης ζωής και των δικαιωμάτων της νέας γενιάς.

Η ένταση της κλιματική κρίση, η οποία πλήττει όλους και όλες αυξάνει τα προβλήματα και των γυναικών μέσω και της επιδείνωσης των συνθηκών ζωής και των υποχρεώσεων φροντίδας των παιδιών που συνήθως πέφτει σχεδόν αποκλειστικά στους ώμους τους.

Το Πράσινο και Μωβ υποστηρίζει ότι τα δικαιώματα των γυναικών και των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων απέχουν πολύ από το να γίνονται σεβαστά. Η βία κατά των γυναικών, η ενδοοικογενειακή βία, οι βιασμοί, οι γυναικοκτονίες, η κακοποίηση και η έκθεση παιδιών σε σεξουαλική κακοποίηση και σεξουαλική εκμετάλλευση χρειάζεται να καταπολεμηθούν με θεσμικές αλλαγές αλλά και με αλλαγή κουλτούρας των ανδρών ήδη από την παιδική ηλικία. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τους αγώνες για τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη ζωή, την ελευθερία, την ασφάλεια, τη σωματική ακεραιότητα, την ενσωμάτωση του φύλου σε κάθε πολιτική, για την αξιοπρέπεια όλων, ανεξάρτητα από κοινωνική-οικονομική κατάσταση, φυλή, ταυτότητα φύλου, ερωτικό προσανατολισμό, κ.ά.

Το ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ ζητάει να υπάρξουν:

  • “προϋπολογισμός ισότητας και ένταξης για τη γυναίκα και τα παιδιά”, δηλαδή να εξετάζουμε με συγκεκριμένους δείκτες και στοιχεία / δεδομένα τι επιπτώσεις έχει στα θέματα ισότητας, άρσης των διακρίσεων και βιώσιμης ευημερίας των γυναικών και των παιδιών κάθε έργο και κάθε πολιτική που προωθεί κάθε φορά η εκάστοτε κυβέρνηση, δημοτική και περιφερειακή αρχή.

  • “κλιματικός προϋπολογισμός” δηλαδή να υπολογίζουμε συνεχώς πόσο ακόμα μπορούμε να ξοδέψουμε σε εκπομπές αερίων που αλλάζουν το κλίμα, με δεδομένο ότι μέχρι το 2040 πρέπει να έχουμε πετύχει μια οικονομία κλιματικά ουδέτερη και οι ποσότητες αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπονται θα πρέπει να είναι όσες ακριβώς οι ποσότητες των αερίων αυτών που απορροφώνται από τη φύση (μηδενικό ισοζύγιο εκπομπών).

  •  εστιασμένες προσπάθειες ιδιαίτερα για αύξηση της απασχόλησης των γυναικών και των νέων ατόμων αλλά και για κατάλληλες και επαρκείς κοινωνικές υποδομές. Προωθούμε θέσεις εργασίας για τις γυναίκες με ίσες ευκαιρίες και απολαβές, μέσω θετικών δράσεων και φορολογικών κινήτρων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνουμε για τη στήριξη του συνδυασμού της φροντίδας των παιδιών με την εργασία, τόσο τη μισθωτή όσο και αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών. Δίνουμε έμφαση στις δομές υποστήριξης της γονεϊκότητας και σε στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση.

Αυτή την 8η Μάρτη αξίζει να κινητοποιηθούμε περισσότερο από ποτέ συμμετέχοντας και με τα δικά μας αιτήματα και προτάσεις σε συγκεντρώσεις και πορείες που οργανώνονται, παράλληλα με τη γενική απεργία που έχει εξαγγελθεί για την τραγωδία στα Τέμπη. Σας καλούμε όλες και όλους να συμμετέχετε ενεργά.

Posted on 08/03/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top