Ζημιά που θα ξεπεράσει το 1,1 τρις δολάρια εξαιτίας του κοροναϊού στην οικονομία

Η δημοσιονομική κρίση του 2008 κόστισε στην οικονομία και την κοινωνία περίπου 1 τρις δολάρια. Υπάρχει φόβος ότι η κρίση του κοροναϊού θα προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη ζημιά στην οικονομία (ίσως πάνω και από 1,1 τρις δολάρια), αφού τώρα επηρεάζει ραγδαία σχεδόν όλους τους κλάδους: από τον τουρισμό, τις μεταφορές, την υγεία, τον πολιτισμό μέχρι την βιομηχανική παραγωγή και την ενέργεια.

Το ΔΝΤ ετοιμάζεται για δανειακά προγράμματα ύψους 1 τρις δολαρίων, ενώ ανακοίνωσε τα πρώτα μέτρα για δάνεια ύψους 50 δις, έχει ήδη 40 συμφωνίες ύψους 200 δις και εκκρεμούν ακόμα άλλα 20 αιτήματα. Η παραγωγή στην Κίνα και στη συνέχεια σε άλλες χώρες που επηρεάστηκαν από τον κοροναϊό πρώτες έπεσε δραματικά τον Φεβρουάριο, σε επίπεδα της κρίσης 2008, αλλά ο τομέας των προμηθειών έπεσε ακόμα πιο δραματικά, Όμως τον Μάρτιο η οικονομική κρίση εξαπλώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο,

Η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη αφορά σε αυτή τη φάση πρωτίστως την υγεία, αλλά υπάρχουν και πολλές άλλες διαστάσεις, όπως οι επιπτώσεις στην οικονομία, την απασχόληση, τις ευάλωτες ομάδες κλπ. Εκ των πραγμάτων εξελίσσεται σε άλλο ένα τεστ για την δυνατότητα να συνεργαστούμε ως πολίτες μεταξύ μας αλλά και οι ευρωπαϊκές χώρες μεταξύ τους και να έχουμε μια κοινή ευρωπαϊκή στάση απέναντι στην πανδημία αλλά και την οικονομία και την κοινωνική συνοχή.

Ένα ζωτικής σημασίας θέμα είναι τα εργαλεία που θα αποφασιστούν σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την οικονομική διάσταση της εξάπλωσης του κοροναϊού όχι μόνο σε σχέση με συστήματα υγείας και τις δαπάνες που επιφορτίζονται αλλά και σε σχέση με την πραγματική οικονομία που έχει εισέλθει σε μια πολύ μεγάλη κρίση, Περιμένουμε λοιπόν να δούμε αν τα μόνα μέσα που θα αποφασιστούν από το Συμβούλιο είναι οι “υπάρχοντες διαθέσιμοι πόροι” στα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά και Επενδυτικά Ταμεία (ΕΣΠΑ) ή αν θα υπάρξουν επιπλέον πόροι.

Ο Πρόεδρος και οι συντονιστές της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Eυρωκοινοβουλίου “χαιρετίζουν τις ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 13ης Μαρτίου, αλλά καταδικάζουν την απλή “επαναχρησιμοποίηση” των υφιστάμενων κεφαλαίων που έχουν δοθεί στα κράτη μέλη για άλλες ανάγκες και επιμένουν στη χρήση νέων, πρόσθετων χρηματοδοτικών μέσων για την αντιμετώπιση της κρίσης με τον κοροναϊό”. Με απλά λόγια ζητούν να προστεθούν νέοι επιπλέον πόροι για να αντιμετωπιστεί η πολλαπλή κρίση, να προστατευθεί η εργασία, οι επιχειρήσεις και η οικονομία.

Ελπίζουμε ότι οι κυβερνήσεις θα ακούσουν τις εκκλήσεις του Ευρωκοινοβουλίου, των επαγγελματικών φορέων και των πολιτών. Σωστά λαμβάνονται μέτρα και κλείνουν με κυβερνητικές αποφάσεις ή εκ των πραγμάτων οι περισσότερες επαγγελματικές δραστηριότητες, αλλά σε λίγες μέρες το πρόβλημα θα είναι μεγάλο για σημαντικό ποσοστό πολιτών και επιχειρήσεων.

Η μετάθεση πληρωμών για μερικές εβδομάδες αργότερα δεν είναι λύση με προοπτική για τους περισσότερους. Έρχεται η στιγμή που πολλοί ΔΕΝ θα έχουν χρήματα για να αγοράσουν τρόφιμα, προϊόντα, ενώ αργότερα θα υπάρξει γενικευμένη δυσκολία να πληρώσουν τους συσσωρευμένους λογαριασμούς τουλάχιστον αυτοί που δεν έχουν μισθοδοσία από το δημόσιο ή συντάξεις.

Τώρα πρέπει να παρθούν μέτρα περιορισμού της εξάπλωσης του ιού και στην υγεία και στην οικονομία, αργότερα η ζημιά θα είναι υπερβολικά μεγάλη και με τεράστιο δημοσιονομικό και κοινωνικό κόστος. Καλώς ή κακώς η κυβέρνηση πρέπει να έχει πολιτική και για τις δύο κρίσεις.

Posted on 17/03/2020 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top