ΠΡΑΣΙΝΟ και ΜΩΒ σε Βόλο και Κεφαλονιά με τους ανθρώπους που δρουν για περιβάλλον, υγεία, ευημερία όλων

Στο Βόλο, με τους ανθρώπους που δρουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία

Την Παρασκευή 10 Μαρτίου βρέθηκε στο Βόλο αντιπροσωπεία της συμμαχίας Πράσινο & Μωβ, με τον συνεπικεφαλής Δομήνικο Χρυσίδη, τον Κώστα Βλαχόπουλο – υποψήφιο βουλευτή Ιωαννίνων, ο οποίος εργάζεται στο Βόλο, τον Δημήτρη Λιόλιο από τη Λάρισα και τον Χάρη Μουρκάκο, υποψήφιο βουλευτή Ανατολικής Αττικής.

Αφορμή για την επίσκεψη ήταν η συμμετοχή στην εκδήλωση που οργάνωσε η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, με τη συμμετοχή της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό» και Ελλήνων Ευρωβουλευτών. Ο συνεπικεφαλής του Πράσινο & Μωβ εξέφρασε τη συμπαράσταση των ανθρώπων της συμμαχίας στα σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη του Βόλου και η ευρύτερη περιοχή της Μαγνησίας, με δραματικές συνέπειες στη δημόσια υγεία λόγω της αέριας ρύπανσης και της καύσης σκουπιδιών από τη τσιμεντοβιομηχανία. Το “Πράσινο και Μωβ”, σε συνεργασία με την Ευρωομάδα των Πράσινων θα προσπαθήσει να δώσει συνέχεια στην εξέταση των αναφορών των φορέων της περιοχής στην ΕΕ, ώστε να υπάρξει πίεση προς την Ελληνική Κυβέρνηση για μέτρα αποτροπής της ρύπανσης από την τσιμεντοβιομηχανία. Θα αναδείξει επίσης το πρόβλημα των διώξεων πολιτών που αντιμετωπίζουν διώξεις για περιβαλλοντικές κινητοποιήσεις, όπως οι 3 πολίτες που δικάζονται στις 17/3 από την ΑΓΕΤ-LafargeHolcim στο Μονομελές Πλημμελειοδικείο Βόλου επειδή το 2019 εισήλθαν στο χώρο του εργοστασίου για να σταματήσουν την εκφόρτωση επίφοβου φορτίου.

Πριν την εκδήλωση, οι εκπρόσωποι του Πράσινο & Μωβ συναντήθηκαν με φορείς που δουλεύουν σε τομείς ανακύκλωσης αδρανών αποβλήτων και κατεδαφίσεων, σε επικοινωνία με το Παράρτημα Θεσσαλίας του ΣΣΕΔ της ΑΑΝΕΛ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων με την Επωνυμία Ανακύκλωση Αδρανών Νότιας Ελλάδας). Στις συναντήσεις αναδείχθηκαν η σημασία της στροφής προς μία κυκλική οικονομία με σεβασμό στο περιβάλλον, τον άνθρωπο και τη βιοποικιλότητα.

Συνάντηση έγινε ακόμη με εκπροσώπους της Συντονιστικής Επιτροπής της Πρωτοβουλίας Πολιτών «ΟΧΙ LNG στον Παγασητικό», για την ενημέρωση σχετικά με τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της σχεδιαζόμενης μονάδας στο κλειστό και ήδη επιβαρυμένο οικοσύστημα του Παγασητικού Κόλπου. Με βάση τη διεθνή εμπειρία υπάρχουν σοβαρές επιφυλάξεις αναφορικά με την ασφάλεια, και δη λόγω της εγγύτητας του σχεδιαζόμενου σταθμού σε οικιστικές ζώνες, την προστασία της θαλάσσιας ζωής, και το αβέβαιο οικονομικό αντίκτυπο μιας τέτοιας επένδυσης για την περιοχή.

Οι εκπρόσωποι του “Πράσινο και Μωβ” συναντήθηκαν ακόμη με φορείς υγείας και ψυχικής υγείας. Μέσα από τις συζητήσεις αναδείχθηκε η αξία της πρόληψης στον τομέα της υγείας, της πρόνοιας για συντήρηση και υποδομές, αλλά και της στελέχωσης των δημόσιων φορέων, σε μια περιοχή που ήδη η δημόσια υγεία αντιμετωπίζει σοβαρές απειλές.

Δείτε το μήνυμα του συνεπικεφαλής Δομήνικου Χρυσίδη, από το Βόλο για τη στήριξη στις κινητοποιήσεις των κατοίκων του σχετικά με την ατμοσφαιρική ρύπανση και τη δημόσια υγεία.

Το Πράσινο & Μωβ στην Κεφαλονιά

Με το βλέμμα στραμμένο στο Ιόνιο

Στην Κεφαλονιά βρέθηκαν 5 και 6  Μαρτίου 2023, ο συνεπικεφαλής της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ”, κ. Δομήνικος Χρυσίδης και τα μέλη της συμμαχίας στο νησί, κ. Βασιλική Λεβεντάκου και κ. Ιωάννης Κοσμάτος.

Οι εκπρόσωποι της συμμαχίας “Πράσινο και Μωβ” συναντήθηκαν με φορείς, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς και με μέλη και φίλους των κομμάτων της συμμαχίας στο νησί, ενώ επίκεινται διαδικτυακές συναντήσεις με φορείς και μέλη και στα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Στις συζητήσεις αναδείχθηκαν οι προκλήσεις του αντιμετωπίζει το νησί και σχετίζονται με τη δημόσια υγεία, τις έρευνες εξορύξεων και την ενεργειακή μετάβαση, τον τουρισμό και την προστασία της βιοποικιλότητας.

Πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις με τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Τραυλό, τον Δήμαρχο Αργοστολίου κ. Μιχαλάτο, εκπροσώπους του Εθνικού Δρυμού Αίνου με επικεφαλής τον κ. Ξανθάκη, τη Δ/νση Περιβάλλοντος του Νομού με τον κ. Κωνσταντάκη, τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης και εκπρόσωπο της παράταξης «Κεφαλονιά νησί για όλους» κ. Παντελιό, ενώ επίσης πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο Καταφύγιο Αδέσποτων Ζώων DORIS-ARK με τις υπεύθυνες Marina-Maria Machado και Joyce Broekman.

  • Τα κύρια θέματα που συζητήθηκαν και αναπτύχθηκαν αφορούν  πρωτίστως την υγεία και τα προβλήματα που εμφανίζει η υποστελέχωση του Νοσοκομείου Αργοστολίου σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, λόγω έλλειψης επαρκών κινήτρων για τη στελέχωσή του. Καταλυτικό ρόλο σε αυτό ενδέχεται να διαδραματίσουν  οι τοπικές αυτοδιοικήσεις, όμως τίποτα δεν μπορεί να διορθωθεί, εάν η κεντρική πολιτική του Ε.Σ.Υ. δεν έχει όραμα και επαρκή χρηματοδότηση.
  • Με όλους τους φορείς συζητήθηκε η ανάγκη ισχυρότερης προστασίας της βιοποικιλότητας με συνεργασίες τοπικών και περιφερειακών υπηρεσιών για την επίλυση θεμάτων όπως, η διευθέτηση επιβίωσης των  ελεύθερων ιπποειδών του Εθνικού Δρυμού του Αίνου, η  διαχείριση φροντίδας των πτηνών στη λιμνοθάλασσα του Κουτάβου, αλλά και η σωστή λειτουργία και μέριμνα του Καταφυγίου Αδέσποτων Ζώων Doris-ARK που υπάγεται στο Δήμο Αργοστολίου.
  • Από τις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν προέκυψε επίσης έκδηλη ανησυχία για τις έρευνες εξορύξεων λόγω, της οικολογικής επικινδυνότητας προσβολής της Ελληνικής Τάφρου, επεκτεινόμενη από το Ιόνιο μέχρι το Λυβικό πέλαγος, αλλά και ειδικά λόγω της μεγάλης σεισμικής δραστηριότητας της περιοχής. Το Πράσινο & Μωβ προτείνει ένα σχέδιο απεξάρτησης από ορυκτά καύσιμα με ενεργειακή μετάβαση χωρίς εξορύξεις.

Δείτε εδώ το μήνυμα του συνεπικεφαλής Δομήνικου Χρυσίδη, πριν την αναχώρησή του από την Κεφαλονιά, για τη στήριξη του “Πράσινου και Μωβ”, στο αίτημα κινημάτων και πολιτών να ανακηρυχθεί θαλάσσια προστατευόμενη περιοχή όλη η Ελληνική Τάφρος.

Posted on 14/03/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top