ΠΡΑΣΙΝΟΙ: Μπροστά στην κλιματική κρίση μια άλλη αντίληψη για την οικονομία

Από την διακήρυξη των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – του νέου πράσινου  κόμματος – για τη βιώσιμη ευημερία

Για το πράσινο κίνημα, η οικονομία είναι άρρηκτα δεμένη με την κοινωνία και το περιβάλλον. Οφείλει να υπηρετεί την ευημερία όλης της κοινωνίας και να διατηρεί τους φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα που τη στηρίζουν. Διαφορετικά, όσο και να αναπτύσσεται σε επίπεδο αριθμών, πριονίζει απλώς το κλαδί όπου κάθεται.

Ειδικά σήμερα, η ελληνική οικονομία βρίσκεται μπροστά στην πιο επείγουσα πρόκληση: απέναντι στην κλιματική κρίση, έχουμε μόλις 5-10 χρόνια για να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε την απαραίτητη ριζική στροφή, μόλις 2-3 δεκαετίες για να την υλοποιήσουμε και να την ολοκληρώσουμε. Αν πετύχουμε, θα έχουμε κερδίσει το ζωτικότερο στοίχημα για το μέλλον μας. Αν αποτύχουμε, τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος λένε ότι, μόνο το οικονομικό κόστος, θα είναι διπλάσιο από το σύνολο του σημερινού δυσβάστακτου δημόσιου χρέους.

Την ίδια στιγμή, όμως, βγαίνουμε από μια δεκαετία οδυνηρής οικονομικής κρίσης, με ανοικτές όλες τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές πληγές. Επιπλέον, οι δεσμεύσεις απέναντι στους δανειστές, ενθαρρύνουν το κυνήγι μιας κοντόφθαλμης ανάπτυξης παλαιού τύπου, που αναπαράγει τα παλιά αδιέξοδα σε μια εποχή που αποτελούν επικίνδυνη «πολυτέλεια».

Ως ΠΡΑΣΙΝΟΙ, λοιπόν, είμαστε υποχρεωμένοι να συζητήσουμε και να καταθέσουμε μια άλλη αντίληψη για την οικονομία:

  • Θέλουμε μια οικονομία συμφιλιωμένη με το περιβάλλον και τη ζωή. Μια τέτοια οικονομία υπηρετεί τη βιώσιμη ευημερία των ανθρώπων, που διαχωρίζεται από την ευημερία των αριθμών και των οικονομικών δεικτών που προβάλλεται συνήθως ως ανάπτυξη.
  • Βιώσιμη ευημερία σημαίνει για μας ότι ανθρώπινες συνθήκες ζωής δικαιούνται όλοι και όλες, ανεξάρτητα από αγοραστική δύναμη. Τη θετικότερη σχέση με το φυσικό περιβάλλον έχουν, άλλωστε, κυρίως κοινωνίες με περιορισμένες ανισότητες και ισχυρή κοινωνική συνοχή.
  • Μάχη κατά της οικονομικής και κοινωνικής ανισότητας δεν σημαίνει μόνο αναδιανεμητικές πολιτικές, αλλά και αναβάθμιση των συλλογικών αγαθών όπως η κοινωνική στέγαση, η δημόσια συγκοινωνία, η δημόσια υγεία και παιδεία, οι ελκυστικοί δημόσιοι χώροι και η επιστροφή της φύσης στην πόλη.
  • Αποσυνδέουμε την κοινωνική ευημερία από την οικονομική μεγέθυνση. Ως πρώτο βήμα, δημοσιεύονται σε επίσημες εκθέσεις οι επιδόσεις της χώρας και στους εναλλακτικούς Δείκτες Ευημερίας που αναγνωρίζουν οι διεθνείς οργανισμοί. Ανοίγουμε διάλογο και με το διεθνές ρεύμα της αποανάπτυξης, για να εμπνευστούμε νέες προτάσεις ευημερίας χωρίς ιδεολογικές εμμονές και αγκυλώσεις.
  • Επένδυση θεωρούμε μόνο ό,τι αφήνει πραγματικό καθαρό όφελος για την κοινωνία και τις επόμενες γενιές, συνυπολογίζοντας και το συνολικό κοινωνικό και περιβαλλοντικό του κόστος.
  • Στηρίζουμε μια αποκεντρωμένη οικονομία, που σέβεται τους φυσικούς πόρους και τα οικοσυστήματα και ελέγχεται με δημοκρατικές διαδικασίες από ώριμες και υπεύθυνες τοπικές κοινωνίες.
  • Απαιτούμε ριζική μεταρρύθμιση των κανόνων του διεθνούς εμπορίου, που σήμερα αναγορεύουν σε εμπορικό πλεονέκτημα την υποβάθμιση της κοινωνικής και περιβαλλοντικής προστασίας.
  • Αναγνωρίζουμε, τέλος, και τη σημασία των μη εμπορευματικών αγαθών, που μπορούν να καλύπτουν ανάγκες μας χωρίς προσφυγή στους μηχανισμούς της οικονομίας. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν αγαθά όπως η ερασιτεχνική πολιτιστική δημιουργία, οι αστικές καλλιέργειες, οι μετακινήσεις με τα πόδια ή η συνεργασία για τη φύλαξη παιδιών.

Από τις προγραμματικές θέσεις των ΠΡΑΣΙΝΩΝ 

Posted on 27/11/2021 in Δελτία Τύπου, Διάλογος-απόψεις

Share the Story

Back to Top