Βιώσιμη ευημερία για όλους! Οι Πράσινοι -Οικολογία καταθέτουν προτάσεις για την εργασία

Οι Πράσινοι -Οικολογία στηρίζουν τη σημερινή Πανελλαδική Απεργία, γνωρίζοντας την άσχημη εργασιακή πραγματικότητα που βιώνει η μεγάλη μερίδα των εργαζομένων, ιδίως οι νέοι.  Εργασιακή απορρύθμιση, επισφάλεια, μαύρη εργασία, ημιαπασχόληση, σε συνδυασμό με το αυξανόμενο κόστος ζωής, συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό, για την αντιμετώπιση του οποίου καταθέτουν συγκεκριμένες προτάσεις. Αυτές περιλαμβάνουν: ριζική αλλαγή εργασιακού μοντέλου, σταμάτημα του Brain drain, συνθήκες αξιοπρεπούς εργασίας, στήριξη της γυναικείας απασχόλησης και των αλλοδαπών εργαζόμενων, δίκαιη φορολογία της εργασίας και καθιέρωση Καθολικού Εγγυημένου Εισοδήματος.
Πιο αναλυτικά και συγκεκριμένα, ενόψει και του συνεδρίου του νέου κόμματος στις 30 Νοεμβρίου και 1 Δεκεμβρίου 2024, οι Πράσινοι -Οικολογία δημοσιοποιούν τα εξής στοιχεία και προτάσεις για το εργασιακό, που τις θεωρούν αλληλένδετες με τις προτάσεις τους για μια Βιώσιμη Οικονομία:
  1. Αντιμετώπιση της ανεργίας
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τον Ιούνιο του 2024 το ποσοστό ανεργίας των νέων κάτω των 25 χρόνων στην Ελλάδα ήταν 23.8% έναντι ενός μέσου όρου 14.6% για την ΕΕ – 27[1]. Πρόσφατη έρευνα της Eurostat για το 2023 έδειξε πως το 72.3% αυτών που είχαν αποφοιτήσει τα τελευταία 1- 3 χρόνια στην Ελλάδα ηλικίας 20-34 βρήκαν δουλειά (ενώ ο αντίστοιχος μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 83.5%)[2]. Η συγκεκριμένη επίδοση αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη στην Ευρώπη μετά την Ιταλία όπου το 67.5% των νέων κατάφεραν να βρουν δουλειά εντός τριετίας από την ημερομηνία αποφοίτησής τους. Επιπλέον, το ποσοστό απασχόλησης στη χώρα μας (δηλαδή το ποσοστό του πληθυσμού που βρίσκεται σε εργάσιμη ηλικία και που απασχολείται) βρίσκεται σε ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα: το ποσοστό απασχόλησης για τα άτομα ηλικίας 20 έως 64 ετών στην Ελλάδα το 2023 ήταν 67.4%, αυξημένο μεν σε σχέση με τα μνημονιακά χρόνια, αλλά και πάλι το συγκεκριμένο ποσοστό αποτελεί τη δεύτερη χειρότερη στην ΕΕ (ο μέσος ευρωπαϊκός όρος είναι 75.3%)[3] και υπολείπεται του στόχου που είχε θέσει η ΕΕ για την επίτευξη ποσοστού απασχόλησης για τη συγκεκριμένη ηλικιακή κατηγορία 75% έως το 2020[4].
  1. Φρένο στο Brain drain
Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι όλων των ηλικιών, αλλά ιδιαίτερα τα άτομα που ανήκουν στην ηλικιακή κατηγορία 25-44, ψάχνουν να βρουν δουλειά εκτός των ελληνικών συνόρων.  Σύμφωνα με ανάλυση του Ινστιτούτου ΕΝΑ[5] από το 2010 μέχρι το 2022, έχουν εγκαταλείψει τη χώρα 1.079.992 άνθρωποι από τον οικονομικά ενεργό πληθυσμό εκ των οποίων οι 234.058 ήταν ηλικίας 15-24 ετών, οι 633.680 ηλικίας 25-44 ετών και οι 212.254 ηλικίας 45-64 ετών. Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση των μνημονίων και την επιστροφή της οικονομίας σε θετικό πρόσημο το κύμα εξόδου από τη χώρα συνεχίζεται. Σύμφωνα με τους συγγραφείς της συγκεκριμένης έρευνας «η αποχώρησή μερίδας του ενεργού πληθυσμού δεν στερεί μόνο πολύτιμο ανθρώπινο κεφάλαιο από την ελληνική οικονομία αλλά συνιστά άλλη μια απόδειξη ότι οι απώλειες που υπέστη η ελληνική οικονομία στη διάρκεια των μνημονίων είχαν μακροχρόνιες συνέπειες».
  1. Ριζική αλλαγή εργασιακού μοντέλου
Για να βελτιωθεί η πραγματικότητα που βιώνουν οι εργαζόμενοι στην Ελλάδα και να αντιστραφεί, η τουλάχιστον να ανακοπεί το μεγάλο κύμα φυγής εργαζομένων από τη χώρα είναι απαραίτητος ένας ριζικός επαναπροσανατολισμός της οικονομίας ώστε να είναι παραγωγικός, να δημιουργεί νέες θέσεις εργασίας και παράλληλα να αντέχει σε έκτακτες καταστάσεις, να υπηρετεί την κοινωνία και να διασφαλίζει βιώσιμη ευημερία για όλες και για όλους.
Προϋπόθεση για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας είναι μια βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη, ιδιαίτερα σε καινοτόμους, υποσχόμενους τομείς. Όπως αναφέρεται και σε έκθεση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής «είναι σημαντικό να αναπτυχθούν πρωτοβουλίες που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των τομέων με το υψηλότερο δυναμικό απασχόλησης, συμπεριλαμβανομένων της οικονομίας χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και υψηλής ενεργειακής απόδοσης («πράσινες θέσεις εργασίας»), του τομέα της υγείας και του κοινωνικού τομέα («λευκές θέσεις εργασίας») και της ψηφιακής οικονομίας… Οι προβλεπόμενες δράσεις θα πρέπει να αναληφθούν σε ευρωπαϊκό, εθνικό και περιφερειακό επίπεδο και να εκτείνονται τόσο στις εμπορικές και τις μη εμπορικές επιχειρήσεις όσο και στις επιχειρήσεις της κοινωνικής οικονομίας»[6] .
  1. Αξιοπρεπής εργασία
Είναι ανάγκη να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας που να προσφέρουν αξιοπρεπή εργασία, με δίκαιους όρους αμοιβής, αλλά και παράλληλη προστασία του ελεύθερου χρόνου κάθε ατόμου. Σημαντική είναι η ανάγκη βελτίωσης των εργασιακών και περιβαλλοντικών όρων εργασίας, αλλά και η διαμόρφωση κινήτρων και αντικινήτρων για την τήρηση τους και την αποφυγή της παραοικονομίας, ιδιαίτερα από τις μεγάλες και  τις πολύ μικρές επιχειρήσεις: οι δυνατότητες παράκαμψης των κανόνων, δρουν και ως αντικίνητρο στην καινοτομία και στη βελτίωση της αποδοτικότητάς τους.
  1. Στήριξη της γυναικείας απασχόλησης 
Οι Πράσινοι-Οικολογία εστιάζουμε ιδιαίτερα στην αύξηση της απασχόλησης των γυναικών. Προωθούμε θέσεις εργασίας για τις γυναίκες με ίσες ευκαιρίες και απολαβές, μέσω θετικών δράσεων και φορολογικών κινήτρων. Ιδιαίτερη μέριμνα δίνουμε για τη στήριξη του συνδυασμού της φροντίδας των παιδιών με την εργασία, τόσο τη μισθωτή όσο και αυτή των ελεύθερων επαγγελματιών. Δίνουμε έμφαση στις δομές υποστήριξης της γονεϊκότητας και σε στοχευμένη φορολογική ελάφρυνση.
  1. Στήριξη των αλλοδαπών εργαζόμενων
Δεδομένης της σημαντικής θέσης που παίζουν οι μετανάστες στην ελληνική οικονομία είναι απαραίτητη η βελτίωση των συνθηκών εργασίας τους. Φαινόμενα όπως επιθέσεις εις βάρος εργαζομένων σε φυτείες φράουλας στη Μανωλάδα (που πέρασαν στο απυρόβλητο από την ελληνική δικαιοσύνη παρά την καταδίκη τους από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου στις 30 Μαρτίου 2017)[7] είναι καταδικαστέα. Σε δημοκρατικές κοινωνίες δεν υπάρχει χώρος για εγκλήματα που καταπατούν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Στα μέρη όπου εργάζονται αλλοδαποί εργαζόμενοι και μετανάστες είναι απαραίτητο να λειτουργούν γραφεία σωματείων που να ενημερώνουν τους εργαζόμενους για τα δικαιώματά τους και το ελάχιστο ύψος των απολαβών που δικαιούνται. Η εργασία ακόμη και των παράτυπων μεταναστών παραμένει προσφορά εργασίας και θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με τα ίδια δικαιώματα τα οποία απολαμβάνει ένας νόμιμος εργαζόμενος[8].
  1. Δίκαιη φορολογία της εργασίας
Οι Πράσινοι-Οικολογία προτείνουμε μια φορολογική μεταρρύθμιση με:
  • Μείωση της φορο-ασφαλιστικής επιβάρυνσης της μισθωτής εργασίας, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Κοινοί συντελεστές φορολόγησης για όλες τις κατηγορίες εισοδημάτων από εργασία.
  • Ειδικά φορολογικά κίνητρα και χρηματοοικονομικά εργαλεία για επιχειρήσεις νέων για την πρώτη 3ετία, καθώς και για νέους αγρότες.
  • Εισοδηματικά ουδέτεροι περιβαλλοντικοί φόροι (π.χ. ο φόρος άνθρακα), με τα έσοδα να επιστρέφουν στην κοινωνία με δράσεις όπως επενδύσεις για ενεργειακή μετάβαση και κλιματική προσαρμογή, και Ταμείο Διαγενεακής Αλληλεγγύης.
  • Στη φορολογία κερδών των επιχειρήσεων, αφορολόγητο ποσό ανά θέση εργασίας για τις πρώτες 10-15 θέσεις κάθε επιχείρησης, με στόχο την προστασία θέσεων εργασίας και τη δημιουργία νέων.
  • Προτείνουμε 20% μείωση των εργοδοτικών εισφορών για νέες θέσεις εργασίας αλλά και για τους άνω των 60 ετών. Μερική συνταξιοδότηση για όσους επιθυμούν να δουλεύουν και μετά τη συμπλήρωση του ορίου συνταξιοδότησης. Ανάλογα εργαλεία θεωρούμε ως απαραίτητα και για την ανεργία των νέων.
  • Προωθούμε άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού, και νομοθετική ρύθμιση για αυτόματη αναπροσαρμογή του κάθε 6 μήνες με βάση την εξέλιξη διάμεσου εισοδήματος.
  1. Καθολικό Εγγυημένο Εισόδημα
Υποστηρίζουμε τη θεσμοθέτηση Καθολικού Εγγυημένου Εισοδήματος (ΚΕΕ) στο 50% του κατώτατου μισθού, αρχικά για όσους/ες δεν εργάζονται σε πλήρη απασχόληση, και δεν έχουν άλλα εισοδήματα: σε περίπτωση μερικής ή σποραδικής απασχόλησης, θα μειώνεται αναλογικά χωρίς να καταργείται – θα δρα ως επίδομα εργασίας. Σε αυτό ενσωματώνονται και τα ήδη υπάρχοντα επιδόματα. Σταδιακή επέκτασή του στο σύνολο του πληθυσμού, χωρίς περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια. Επιδιώκουμε τη χρηματοδότησή του πανευρωπαϊκά, από την ΕΕ.
Οι προτάσεις αυτές των Πράσινων -Οικολογία έρχονται να συνδυαστούν με ένα εναλλακτικό και οικολογικό μοντέλο ευημερίας για όλους και όλες, που σημαίνει αντιμετώπιση των ανισοτήτων -πέρα από την επιδοματική πολιτική που εφαρμόζεται- με τη φορολόγηση του πλούτου, την αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας, την αλλαγή παραγωγικού και καταναλωτικού μοντέλου, την προστασία των συλλογικών αγαθών και του δημόσιου συμφέροντος, την εξασφάλιση δίκαιης βιώσιμης ευημερίας και της ποιότητας ζωής όλων, την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος και της πολιτιστικής κληρονομιάς, τη βελτίωση των κοινωνικών παροχών και υποδομών, τη στήριξη των συλλογικών μέσων μεταφοράς, την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας και εκπαίδευσης, τη στήριξη της ενεργειακής αυτάρκειας και των πράσινων πρακτικών. Γι’ αυτό και θεωρούμε το εργασιακό αλληλένδετο με τις προτάσεις μας για Βιώσιμη Οικονομία.
Επικοινωνία: 6976448442

[8] «Συνθήκες δουλεμπορίου πίσω από την τουριστική βιτρίνα: οι σκλάβοι του Αιγαίου», Ελευθεροτυπία (Ιός), 7/10/2007.

Posted on 28/11/2024 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top