Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ ευχόμαστε οι συνομιλίες που θα ξεκινήσουν στις αρχές Ιανουαρίου 2016 μετά την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρήνη στη Συρία να οδηγήσουν αρχικά σε επαληθεύσιμη και επιτηρούμενη κατάπαυση του πυρός αλλά και σε μια οριστική αντιμετώπιση της κρίσης με σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημοκρατική προοπτική για τη χώρα.
Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε ομόφωνα στις 18 Δεκεμβρίου το ψήφισμα «UN Security Council Resolution on Syria No. 2254», το οποίο προβλέπει οδικό χάρτη με στόχο την επίτευξη ειρήνης στη Συρία. Οι συγκρούσεις στη χώρα έχουν κοστίσει τη ζωή σε πάνω από 250.000 ανθρώπους, ενώ έχουν εξαναγκάσει 10.000.000 Σύριους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και να καταφύγουν είτε σε άλλες περιοχές μέσα στη Συρία είτε εκτός Συρίας. Μεγάλες περιοχές έχουν ισοπεδωθεί ή έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές, ενώ πάνω από 180.000 είναι εξαφανισμένοι ή κρατούνται κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες σε φυλακές του καθεστώτος, όπως έχει καταγγείλει η Διεθνής Αμνηστία. Σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, πάνω από το 60% των Σύριων που εισήλθαν στην Ελλάδα εγκατέλειψαν τη Συρία το 2015.
Το ψήφισμα δεν δίνει λύσει στο θέμα του Bashar al-Assad και του μέλλοντος της Συρίας, με δεδομένες τις αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στα 15 μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για την επόμενη μέρα. Μια γενική διατύπωση ότι «ο λαός της Συρίας θα αποφασίσει για την τύχη της χώρας του» προσφέρει προσωρινά μια συμβιβαστική λύση. Είναι γνωστό, όμως, ότι Ρωσία και Κίνα επιδιώκουν την παραμονή του Άσσαντ, ενώ ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία καλούν για απομάκρυνσή του. Προβλέπεται κατάπαυση του πυρός και έναρξη διαλόγου για «πολιτική μετάβαση», μια «αξιόπιστη, περιεκτική και όχι-σεχταριστική κυβέρνηση» μέσα σε 6 μήνες κι ελεύθερες και δίκαιες εκλογές υπό την επίβλεψη των Ηνωμένων Εθνών μέσα σε 18 μήνες. Δεν έχει διευκρινιστεί ποιες δυνάμεις της αντιπολίτευσης θα συμμετάσχουν στις συνομιλίες με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαδικασίας, το μόνο που αναφέρεται είναι ότι αποκλείονται το Ισλαμικό Κράτος και οι αντάρτες του al-Nusra Front.
Στο θέμα των Σύριων κι άλλων προσφύγων δοκιμάζονται οι αξίες της Ευρώπης, μιας ηπείρου που δοκιμάστηκε από την προσφυγιά αλλά κι αποτελεί προορισμό μικρού μόνο ποσοστού προσφύγων από το σύνολο των 60.000.000 προσφύγων παγκοσμίως σήμερα. Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ επισημαίνουμε ότι η συμμετοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις συνομιλίες πρέπει να συνοδεύεται και από μια αποτελεσματική πολιτική για την φιλοξενία Σύριων προσφύγων από τις 28 χώρες μέλη. Η απουσία προοπτικής αλλά και πρόσβασης σε σίτιση, εκπαίδευση κι αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης των 4.500.000 προσφύγων που βρίσκονται σε καταυλισμούς ή φιλοξενούνται σε γειτονικές προς τη Συρία χώρες οδηγεί περισσότερους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τους καταυλισμούς και να αναζητήσουν την ελπίδα στην Ευρώπη. Τα κράτη μέλη πρέπει, επίσης, να συνεισφέρουν αναλογικά και με υπευθυνότητα στο πρόγραμμα κάλυψης των επειγουσών αναγκών τους, υπό την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. Η ανοικοδόμηση της Συρίας θα απαιτήσει, επίσης, σοβαρούς πόρους με δεδομένη την έκταση των καταστροφών, ώστε να μπορέσει να επιστρέψει στη χώρα ένα σημαντικό ποσοστό των προσφύγων.