Προβληματική θεωρεί το νέο κόμμα των Πράσινων την εξαγγελία για άμεση εγκατάσταση, σε τέσσερα από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια της χώρας, ειδικών μηχανημάτων που θα επιτρέπουν την είσοδο μόνο με ειδική μαγνητική κάρτα. Ερωτηματικά προκαλεί και η πληροφορία ότι η κυβέρνηση, για να χρηματοδοτήσει την εγκατάστασή τους, επέλεξε να αναζητήσει ιδιωτική δωρεά.
Η ελεγχόμενη πρόσβαση δεν λύνει φυσικά τα προβλήματα της Ανώτατης Εκπαίδευσης, που αφέθηκε στον “αυτόματο πιλότο του Zoom” τον καιρό της πανδημίας, ούτε κάνει τα πανεπιστήμια πραγματικά ασφαλέστερα. Σε συνδυασμό όμως με τη θεσμοθέτηση μόνιμης παρουσίας σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας στα Α.Ε.Ι., από την ίδια κυβέρνηση, δίνει σαφές μήνυμα αυταρχισμού: θα έχει η ΕΛ.ΑΣ πρόσβαση και στα στοιχεία για την καθημερινή προσέλευση και αποχώρηση φοιτητών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων;
Ελεγχόμενη πρόσβαση σημαίνει ότι η πρόσκληση ενός φίλου νέου επιστήμονα σε παρουσίαση φοιτητικής εργασίας θα πρέπει να δηλώνεται από πριν στις «αρμόδιες αρχές», ενώ θα καταγράφονται ονομαστικά όλοι όσοι θελήσουν να παρακολουθήσουν μια δημόσια συζήτηση ή διάλεξη ευρύτερου ενδιαφέροντος: πρακτικά οι φοιτητές θα μπορούν να οσμώνονται με την υπόλοιπη κοινωνία μόνο εκτός πανεπιστημίων, ενώ θα ανατραπεί και η παράδοση δεκαετιών που θέλει τους πανεπιστημιακούς χώρους φιλόξενους για πολιτικές εκδηλώσεις, ιδιαίτερα από πρωτοβουλίες χωρίς άφθονο χρήμα.
Με δεδομένο ότι η ΕΛΑΣ φαίνεται να καταγράφει ήδη αυθαίρετα συμμετοχές πολιτών σε κοινωνικοπολιτικές δραστηριότητες και ότι
η κυβέρνηση έχει διαβιβάσει τέτοια ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα σε βουλευτές της ως υλικό προετοιμασίας για παρεμβάσεις τους σε ΜΜΕ, η κυβερνητική προτεραιότητα στην ελεγχόμενη πρόσβαση δείχνει μάλλον μικροκομματικές σκοπιμότητες και μηνύματα τύπου «νόμος και τάξη», παρά ουσιαστικό ενδιαφέρον για την ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι ίσως τυχαίο ότι
εκθέσεις διεθνών ινστιτούτων αναφέρουν την Ελλάδα ανάμεσα στις χώρες όπου οι ελευθερίες υποχωρούν την περίοδο της πανδημίας.
Ως Πράσινοι στεκόμαστε ενάντια σε κάθε είδους αποκλεισμό, καθώς ο περιορισμός της πρόσβασης χτυπά στη βάση της την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, των πολιτικών και κοινωνικών απόψεων και αποκόπτει ακόμη περισσότερο περαιτέρω τα Ιδρύματα από την υπόλοιπη κοινωνία. Ειδικά απέναντι στις προκλήσεις της κλιματικής κρίσης, όπου η πράσινη καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας και τα πανεπιστήμια έχουν ρόλο – κλειδί σε αυτή, είναι σημαντική η όσμωσή τους και με την υπόλοιπη κοινωνία ώστε ο σχεδιασμός κάθε καινοτομίας να παίρνει από την αρχή υπόψη όλες τις κοινωνικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους και να μην καταλήγει να οδηγεί σε νέα προβλήματα.
Αγωνιζόμαστε λοιπόν για Πανεπιστήμια ελεύθερα, ανοιχτά σε όλες και όλους, πυρήνες πράσινης έρευνας και καινοτομίας, πυλώνες βιωσιμότητας στις τοπικές τους κοινωνίες. Καλούμε τη Νεολαία να συστρατευθεί μαζί μας στη δημιουργική αυτή μάχη!