του Νίκου Χρυσόγελου
Αντιδημάρχου Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας
π. ευρωβουλευτή των Πράσινων / ΕFA
Βλέπω να κυκλοφορούν πολλά fake news με στόχο τη νέα διοίκηση και προσωπικά τον Δήμαρχο Αθηναίων
Χάρης Δούκας . Είτε συμφωνεί κάποιος με την επιλογή του να θέσει υποψηφιότητα ως πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είτε όχι δεν είναι δυνατόν να επιτρέπονται ανήθικες επιθέσεις εναντίον του Δημάρχου αλλά και γενικά του έργου μας στον
Δήμος Αθηναίων που είναι συλλογικό!
Ιδού μια υπόθεση που παίζει συνεχώς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με προσβλητικές επιθέσεις εναντίον του Δημάρχου. Ανεβάζει κάποια μια φωτογραφία ενός πεσμένου δέντρου και γράφει ότι είναι έργο του Δημάρχου που υποτίθεται έδωσε εντολή να το κόψουν …αργά, μετά τα μεσάνυχτα (για να μην βλέπουν υποτίθεται οι πολίτες την …σφαγή του δέντρου). Απο κάτω αρχίζουν να σχολιάζουν όπως καταλαβαίνετε διάφορα άτομα (μερικά δεν έχουν καν δικές τους αναρτήσεις)…
Ποια είναι η πραγματικότητα:
1. Στο Δημοτικό Συμβούλιο εισήχθη και ψηφίστηκε ένας νέος Κανονισμός για το Πράσινο μετά από συστηματική διαβούλευση και με όλη την αντιπολίτευση που βάζει σαφείς κανόνες. Από τους καλύτερους κανονισμούς
2. Ο ίδιος ο Δήμαρχος κάνει καμπάνια για περισσότερο πράσινο, συμμετέχει σε δενδροφυτεύσεις, ξέρει γιατί χρειαζόμαστε περισσότερο πράσινο στην Αθήνα, το υποστήριζε και πριν ως καθηγητής, το υποστηρίζει και τώρα ως δήμαρχος. Μπορεί οποιωσδήποτε να δει που φυτεύονται δέντρα.
3. Για να κοπεί ένα δέντρο πρέπει πλέον να υπάρχει απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου. Πολλές αιτήσεις για κόψιμο δέντρων δεν φτάνουν στο ΔΣ, κόβονται πιο πριν από την υπηρεσία πρασίνου. Ναι, υπάρχουν αρκετές αιτήσεις από πολίτες για κόψιμο δέντρων, γιατί φοβούνται ότι θα ανέβει από αυτά κλέφτης ή τους εμποδίζει να παρκάρουν το αυτοκίνητο.. Προσωπικά πολύ δύσκολα ψηφίζω κόψιμο δέντρου αλλά έτσι κι αλλιώς οι περισσότερες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου απορρίπτουν την κοπή, σπάνια το νέο ΔΣ έχει ψηφίσει υπέρ κοπής δέντρου αλλά και σε αυτή την περίπτωση υπάρχει το λεγόμενο οικολογικό ισοζύγιο.
4. Γράφονται πολλά χωρίς να περνάνε από μια λογική επεξεργασία. Από που προκύπτει ότι υπάλληλοι του Δήμου έκοψαν το δέντρο; Επειδή κάποιος το έγραψε στο fb; Μην αναπαράγετε μια ανάρτηση παραπληροφόρησης αν δεν την ελέγξετε, ποιος/α την έγραψε, ποια είναι η προϊστορία του/της. Μπήτε στο προφίλ του /της πριν θεωρήσετε αξιόπιστη την πηγή κι αναπαράγετε την “πληροφορία”. Υπάρχουν πολλοί λογαρισμοί χωρίς άλλη δραστηριότητα που ασχολούνται να υβρίζουν τον δήμαρχο Χάρη Δούκα ή να διαδίδουν ψευδείς ειδήσεις, πχ ότι έχουμε εγκαταλείψει τους λόφους της Αθήνας και θα καούμε (δείτε την απάντησή μου στο προηγούμενο ΔΣ σε παρόμοιους ισχυρισμούς του π. δημάρχου Κ. Μπακογιάννη), ότι έχουμε αφήσει την πόλη βρώμικη (δημοσιεύοντας φωτο από την προηγούμενη δημοτική αρχή), ότι υπάλληλοι του δήμου κόβουν μέσα στα άγρια μεσάνυχτα δέντρα σε γειτονιές.
5. Αν ένα δέντρο έχει πέσει από αρρώστια ή άνεμο ή είναι έτοιμο να πέσει και να προκληθεί τραυματισμός, τότε παρεμβαίνει η πυροσβεστική και ζητάει από εμάς (συνήθως τηλ σε εμένα ως υπεύθυνο πολιτικής προστασίας) να το απομακρύνουμε από το πεζοδρόμιο ή τον δρόμο.
6. Πιστευετε αλήθεια ότι δουλεύουν υπάλληλοι του δήμου για να κόβουν συνεχώς δέντρα μέσα στη νύχτα; Παράλογο και μόνο που το σκέφτονται κάποιοι. Εκτός αν έχει πέσει το δέντρο και πρέπει να τεμαχιστεί για να απομακρυνθεί. Συμβαίνει αυτό, αν και σπάνια. Μετά από τηλεφώνημα σε εμένα – αναφέρονται σε εμένα ως αντιδήμαρχο που έχει την ευθύνη της πολιτικής προστασίας θα υπάρξει ενημέρωση και κινητοποίηση της διεύθυνσης πρασίνου. Ξέρω λοιπόν ακριβώς πότε συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και δεν είναι πολλά αυτά τα περιστατικά μέχρι τώρα. Βέβαια στην κακοκαιρία του 2021 έσπασαν κάπου 1200 δέντρα.
7. Κυκλοφορούν πολλά fake news σκοπίμως. Δεν έχουν χωνέψει ότι ο ανιψιός έχασε την δημαρχία. Μην αναπαράγετε λοιπόν άκριτα διάφορα. Κοιτάξτε την εικόνα. ΣΥΧΝΑ η εικόνα μιλάει ότι πχ ένα δέντρο είναι σπασμένο, όχι κομμένο
8. Το 2017 καταγράφηκαν σε εξελ περίπου 90.000 δέντρα στο Δήμο Αθηναίων από ένα σύνολο 150.000 (μαζί με αυτά σε λόφους κι άλση). Τώρα με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου μέσα σε 5 μήνες καταγράφηκαν, με την δουλειά 3 μεταπτυχιακών και πέρασαν σε μια γεωβάση που δίνει πολύ χρήσιμες πληροφορίες, 90.000 δέντρα. Παρουσιάστηκε η δουλειά αυτή δημόσια σε εκδήλωση της υπηρεσίας πρασίνου προσφάτως. Και συζητήσαμε πώς θα μπορούσε να εμπλουτιστεί και να αναβαθμιστεί ώστε να ψηφιοποιηθεί η εικόνα των δέντρων της Αθήνας αλλά και πώς θα ενισχυθεί η δουλειά της διεύθυνσης πρασίνου.
9. Το πράσινο και η καθημερινή διαχείρισή του είνσι στην αρμοδιότητα του αντιδημάρχου Γιώργου Αποστολόπουλου. Όμως εμπλέκομαι κι εγώ στο πλαίσιο της πολιτικής προστασίας και μιας σειράς πρωτοβουλιών για την κλιματική ουδετερότητα και την ανθεκτικότητα της πόλης ως Αντιδημαρχία Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας. Συνομιλώ, λοιπόν, για να συμμετάσχουμε σε ένα πιλοτικό πρόγραμμα της ΕΕ για φιλοξενία και εμπλουτισμό της γεωβάσης δέντρων του Δήμου Αθηναίων σε ένα cloud και κυρίως να εκπαιδευτούμε και να χρησιμοποιήσουμε κατάλληλα εργαλεία open source για big data, να καταγράφουμε στη γεωβάση όλα τα δέντρα, να έχουμε πλήρη εικόνα κάθε δέντρου χωριστά, της κατάστασής του, των απειλών του, πότε κλαδεύτηκε, που υπάρχουν κενοί χώροι για φύτευση, να συγκεντρώνουμε φωτογραφίες του δέντρου σε διάφορες εποχές. Δεν είμαστε ανόητοι λοιπόν να θέλουμε να κατακρεουργήσουμε τα δέντρα όπως προσπαθούν να πείσουν κάποιοι /ες κυρίως μέσα από ανώνυμα profile στα σόσιαλ μίντια.
10. Οργανωθείτε λοιπόν και ελάτε να φυτέψουμε μαζικά δέντρα από το φθινόπωρο, να κάνουμε πράσινους τους κοινόχρηστους χώρους, τα μπαλκόνια, μαζέψτε υπογραφές για να μετατραπούν δρόμοι σε πράσινους διαδρόμους.
11. Δουλεύουμε για λύσεις που βασίζονται στη φύση για πολλές περιοχές προωθώντας πράσινες και γαλάζιες (νερό) υποδομές.
Είναι, λοιπόν, δυνατόν να γράφουν κάποιοι/ες ότι υπάλληλοι του Δήμου παίρνουν εντολές από τον …δήμαρχο η αντιδημάρχους να κόβουν δέντρα βραδιάτικα;