01/07/2014: Ν. Χρυσόγελος: Ολοκλήρωση θητείας ως ευρωβουλευτής Πράσινων

Αθήνα, 1.7.2014

Ν. Χρυσόγελος: Ολοκλήρωση θητείας ως ευρωβουλευτής Πράσινων

Δείτε φωτογραφίες από εκδηλώσεις και παρεμβάσεις:

https://www.flickr.com/photos/chrysogelos/sets/72157642003343925

Καθώς και απολογιστικό βίντεο:

 

Στις 1 Ιουλίου 2014 ολοκληρώθηκε η θητεία μου ως ευρωβουλευτής των Πράσινων, με την συμπλήρωση παράλληλα περίπου 2.5 χρόνων παρουσίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον μόνο εκλεγμένο ευρωπαϊκό θεσμό, που αντανακλά τις διαθέσεις και εξελίξεις στις ευρωπαϊκές κοινωνίες. Το μόνο εκλεγμένο θεσμικό ευρωπαϊκό όργανο, το Ευρωκοινοβούλιο έχει πλέον πολύ σοβαρές αρμοδιότητες, συν-νομοθετεί και συναποφασίζει για πάνω από το 85% των ευρωπαϊκών υποθέσεων, δεν είναι μόνο ένα όργανο διαβούλευσης, άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου ή κατάθεσης ψηφισμάτων χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Θέλω να εκφράσω τις ευχαριστίες μου τόσο προς τους/τις συνεργάτες/τιδες που βοήθησαν να πραγματοποιηθεί ένα σημαντικό έργο αυτά τα 2,5 χρόνια [1] αλλά και προς όσες και όσους – από διάφορες περιοχές της χώρας αλλά και διάφορες χώρες – συμμετείχαν σε εκδηλώσεις, ημερίδες, συνέδρια, εργαστήρια, συναντήσεις, εκδόσεις, δημιουργικό διάλογο για να αναδείξουμε λύσεις και προτάσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων. Το Ευρωκοινοβούλιο, αν και λίγοι το γνωρίζουν, είναι ένας χώρος σημαντικού δημοκρατικού διαλόγου, όχι μόνο των ευρωβουλευτών μεταξύ τους αλλά και με την κοινωνία των πολιτών. Μακάρι η Ελληνική Βουλή και τα Περιφερειακά και Δημοτικά Συμβούλια να μπολιαστούν από την δημοκρατική κουλτούρα που κυριάρχησε στο Ευρωκοινοβούλιο τουλάχιστον όπως το γνώρισα εγώ. Μακάρι στο νέο Ευρωκοινοβούλιο να μην κυριαρχήσει ο απομονωτισμός και ένας λόγος καταστροφικός που θα οδηγήσει στην διάλυση της Ευρώπης, σε μια εποχή που χρειαζόμαστε περισσότερη, πιο κοινωνική, αλληλέγγυα και δημοκρατική Ευρώπη.

Οι Πράσινοι και η αλληλεγγύη προς την ελληνική κοινωνία

Όταν ανέλαβα στο Ευρωκοινοβούλιο στις 2/2/2012, η κρίση είχε προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις και η Ευρώπη είχε αλλάξει πολύ. Η Ομάδα των Πράσινων, στην οποία συμμετείχα ενεργά, είχε από την αρχή εκφράσει την αλληλεγγύη της στην Ελληνική κοινωνία και είχε ασκήσει σκληρή κριτική στην ισοπεδωτική λιτότητα. Η ύπαρξη Έλληνα πράσινου ευρωβουλευτή συνέβαλε σε αυτό. Η αλληλεγγύη εκφράστηκε έμπρακτα με παρεμβάσεις στο Ευρωκοινοβούλιο όχι μόνο από τους συμπροέδρους της Ομάδας μας και εμένα αλλά και από πολλούς πράσινους ευρωβουλευτές, με κάθε ευκαιρία. Αναδείχθηκε με διατύπωση 7 πολιτικών προτάσεων για αλλαγή της άδικης και καταστροφικής πολιτικής, με επισκέψεις του Ντάνυ Κον Μπεντίτ, της Ρεβέκκα Χαρμς αλλά και άλλων πράσινων ευρωβουλευτών στην Ελλάδα, με την υποχρέωση της τρόικα σε λογοδοσία στο Ευρωκοινοβούλιο, με εκθέσεις και δημόσιες τοποθετήσεις [2]. Από την αρχή της συμμετοχής μου στην Ομάδα των Πράσινων δουλέψαμε μαζί κι αποτελεσματικά για να προβάλλουμε ένα εναλλακτικό σχέδιο εξόδου της χώρας από την κρίση, σε στενή συνεργασία με την κοινωνία των πολιτών και τους επαγγελματικούς φορείς [3].

Περιφερειακή ανάπτυξη και κοινωνική συνοχή

Ως Ευρωβουλευτής των Πράσινων αλλά και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειακής Ανάπτυξης επικέντρωσα την δουλειά μου τόσο μέσα στο ευρωκοινοβούλιο όσο και εκτός ευρωκοινοβουλίου στα θέματα περιφερειακής ανάπτυξης και κοινωνικής συνοχής [4], με ιδιαίτερη έμφαση στις νησιωτικές και ορεινές περιοχές, την μακροχρόνια χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας και τη στροφή της προς πράσινη κατεύθυνση καθώς και στην άρση των ανισοτήτων μεταξύ των περιφερειών και στην ενίσχυση του ρόλου της αυτοδιοίκησης στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου περιφερειακής ανάπτυξης και συμμετοχικής δημοκρατίας.
Εργάστηκα συστηματικά, μαζί με τους άλλους πράσινους ευρωβουλευτές, για το πρασίνισμα των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Ως εισηγητής εκ μέρους των Πράσινων στα θέματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Συνοχής καθώς και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης συνέβαλα με εισηγήσεις, διάλογο με φορείς κι ευρωβουλευτές, κατάθεση τροπολογιών, τεκμηρίωση, σε σημαντικές αλλαγές στους νέους κανονισμούς τους [5]. Όλη η Ομάδα των Πράσινων πετύχαμε να κάνουμε περισσότερο κοινωνικά και οικολογικά τα κυριότερα ευρωπαϊκά Ταμεία [6] με στόχο την βελτίωση της ζωής των πολιτών και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, ιδιαίτερα σε πράσινους και κοινωνικούς τομείς.

Περιβάλλον, βιοποικιλότητα, απασχόληση, οικολογική καινοτομία

Ως Ευρωβουλευτής των Πράσινων αλλά κι αναπληρωματικό μέλος της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων συνεργάστηκα με επιστημονικούς, περιβαλλοντικούς και κοινωνικούς φορείς για την προστασία του περιβάλλοντος και την ποιότητα ζωής των πολιτών [7]. Προσπάθησα να συμβάλλω σε μια πολιτική και σε ευρωπαϊκή στήριξη της υπεύθυνης αλιείας και μιας υπεύθυνης θαλάσσιας στρατηγικής [8]. ‘Ήμουν συντάκτης έκθεσης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Θάλασσας κι Αλιείας, καθώς και υπεύθυνος εκ μέρους των Πράσινων σε θέματα Θαλάσσιου Χωροταξικού Σχεδιασμού, βιο-οικονομίας, Οικολογικής καινοτομίας. Πήρα μαζί με άλλους πράσινους ευρωβουλευτές και φορείς πρωτοβουλίες για τις μέλισσες , την αποτροπή των Γενετικά Τροποποιημένων Οργανισμών, την ανάπτυξη στρατηγικής για μηδενικά απόβλητα, συμπεριλαμβανομένης της μείωσης των πλαστικών μιας χρήσης [9], την αποτελεσματική χρήση των πρώτων υλών [10] την βιώσιμη διαχείριση και προστασία των υδατικών πόρων [11]. Αγωνίστηκα μαζί με εκατομμύρια πολίτες για την προστασία του κλίματος, την στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας με τρόπο που να στηρίζουν τοπική οικονομία και απασχόλησή [12]. Κεντρική επιλογή μου ήταν η ανάδειξη της σημασίας της προστασίας του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, όχι μόνο ως προϋπόθεση για την επιβίωση των κοινωνιών αλλά και ως εργαλείο για αλλαγή της οικονομίας και δημιουργία χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας [13], για την σημασία της οικολογικής καινοτομίας και της «βιομηχανικής συμβίωσης» ως εργαλεία ανανέωσης της οικονομίας και εξόδου από την κρίση, όχι μόνο αντιμετώπισης των αυξανόμενων περιβαλλοντικών προβλημάτων ( σπατάλη φυσικών πόρων, αύξηση του όγκου των αποβλήτων, έντασης των συγκρούσεων γύρω από τους φυσικούς κι ενεργειακούς πόρους, κλιματική αλλαγή κα).

Κοινωνική, αλληλέγγυα, συνεργατική οικονομία

Δεν ήταν τυχαία επιλογή μου να στηρίξω πολύπλευρα την ανάπτυξη της κοινωνικής, συνεργατικής κι αλληλέγγυας οικονομίας [14], εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης αλλά και ανάπτυξη του συνεταιριστικού τραπεζικού τομέα και του ελέγχου του τραπεζικού συστήματος. Δεν μπορούμε να μεταφέρουμε τα βάρη – οικονομικά,, δημοσιονομικά, περιβαλλοντικά και κλιματικά – στους νέους, γι αυτό συνειδητά επικέντρωσα σε πολιτικές για νέους, αλλά μαζί με τους νέους [12].

Συνεχίζουμε…

Ο χρόνος κύλησε πολύ γρήγορα, ιδιαίτερα αν δουλεύεις με τους ρυθμούς που απαιτεί το κοινοβούλιο. Η εμπειρία στο ευρωκοινοβούλιο δεν πρόκειται να χαθεί, παρά το γεγονός ότι οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία δεν εκλέξαμε ευρωβουλευτή. Η στενή συνεργασία με την Ομάδα των Πράσινων θα συνεχιστεί γιατί στηρίζεται στην αλληλοεκτίμηση αλλά και στην δέσμευση σε αξίες, ιδιαίτερα σε θέματα δημοκρατίας, δικαιωμάτων, κοινωνικής αλληλεγγύης, κοινωνικής συνοχής, περιφερειακής ανάπτυξης, κοινωνικής οικονομίας [16].
Η υπεράσπιση αξιών ήταν ο λόγος που με ανάγκασε να εγκαταλείψω τους Οικολόγους Πράσινους όταν πλέον εξελίχθηκαν – δυστυχώς και παρά τις προσπάθειες πολλών μελών να αποτραπεί κάτι τέτοιο- σε έναν κομματικό μηχανισμό σαν όλους τους άλλους, με ίντριγκες, εσωστρέφεια, αγώνα για την καρέκλα, απουσία από τις πραγματικές κοινωνικές και πολιτικές παρεμβάσεις. Σε αυτή την εποχή κρίσης δοκιμάζονται και οι προσωπικοί κανόνες δεοντολογίας και πολιτικής ηθικής, που μπορεί να συμβάλουν στην αναζωογόνηση της δημοκρατίας. Επιδιώκοντας να είμαι συνεπής σε όσα υποστηρίζω πολιτικά, απέφευγα προνόμια που δεν είχαν σχέση με το ρόλο του ευρωβουλευτή, δεν πήρα κοινοβουλευτικό αυτοκίνητο ή οδηγό, που παραχωρεί στους ευρωβουλευτές η ελληνική Βουλή, είχα επιλέξει να ταξιδεύω πάντα με τα πιο οικονομικά εισιτήρια, και επιδίωξα από το 50% του μισθού μου να ενισχύονται, σε αυτή τη δύσκολη εποχή, πρωτοβουλίες κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.
Προσωπικές μεταγραφές για να συνεχίσω να έχω μια καριέρα με κάθε αντίτιμο ούτε επιδίωξα ούτε με ενδιαφέρουν. Με ενδιαφέρουν πολιτικές που βοηθούν στη λύση των προβλημάτων των πολιτών, όχι πολιτικές που συγκροτούνται μόνο στη βάση της καταγγελίας ή επικοινωνιακών κινήσεων. Θα συνεχίσω να είμαι κοινωνικά ενεργός πολίτης, αλλά και πολιτικά δραστήριος, στη βάση αξιών και με στόχο την υπεράσπιση του δημόσιου συμφέροντος, της δημοκρατίας, των δικαιωμάτων [17] και θα συμμετέχω ατομικά και συλλογικά – μέσα από τους ΠΡΑΣΙΝΟΥΣ. Αλληλεγγύη. Δημιουργία. Οικολογία σε πολιτικό και προγραμματικό διάλογο με δυνάμεις και χώρους που μπορεί να συνεισφέρουν σε λύσεις.

Με αξίες, πολιτικές προτάσεις, κοινωνικές παρεμβάσεις

Η βαθιά κρίση της χώρας δεν είναι τόσο οικονομική ή δημοσιονομική αλλά κυρίως αξιακή και πολιτική – κοινωνική. Πολύ συχνά δεν τολμάμε ως κοινωνία και πολιτικό σύστημα να δούμε τα λάθη και τα προβλήματα που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία για να τα αλλάξουμε, προτιμάμε να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί, όπως τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες 1974-2012 που οδήγησαν όχι μόνο σε τεράστια σπατάλη πόρων αλλά και σε μεγάλη διαφθορά [18] ή να μοιράζουμε υποσχέσεις που ξέρουμε ότι δεν θα τηρηθούν. Κι όμως περισσότερο από ποτέ είναι η δέσμευση σε προγράμματα και λύσεις. Δεν είναι λοιπόν σημαντικό μόνο το ποιος θα κατέχει την διακυβέρνηση της χώρας ή ποιος είναι στην αντιπολίτευση αλλά και ποιες είναι οι προτάσεις και οι αξίες που εκπροσωπούνται από κάθε πολιτική δύναμη. Και δυστυχώς η χώρα είναι αλλού, με ευθύνη του πολιτικού συστήματος, παλιού και νέου, των κυκλωμάτων εξουσίας και των περισσότερων ΜΜΕ. Κι όμως, όποιος μπορεί να σκεφτεί με λογικό τρόπο και βλέπει γύρω του, καταλαβαίνει ότι θα μπορούσαμε να έχουμε κάνει πολλά για να βγούμε από την κρίση με ενισχυμένη τη δημοκρατία και την κοινωνική συνοχή, με μια καινοτόμα, βιώσιμη και υπεύθυνη οικονομία, με μια αναζωογονημένη κι αποτελεσματική διοίκηση, με ένα ορθολογικό, ανανεωμένο δημιουργικό πολιτικό σύστημα, με πολίτες που θα ζουν καλά ακόμα και αν έχουν μικρότερο εισόδημα. Υπάρχει, πάντα η ελπίδα, και αυτή γεννιέται μέσα στην κοινωνία, αν και συχνά δεν εκφράζεται πολιτικά και περισσότερο εκλογικά.

Παραπομπές

[1] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekdoseis/item/3664-our-stocktaking-for-the-two-and-a-half-years-in-the-european-parliament
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3683-activities-outside-the-european-parliament
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3689-parliamentary-questions-submitted-by-nikos-chrysogelos-in-the-european-commission-during-the-period-2012-2014
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3688-european-and-global-issues
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/paremvaseis
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekstrateies/item/3529-health-and-social-security
[2] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3680-social-and-economic-effects
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3681-health-and-social-policies
[3] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/economy%20GE.pdf
[4] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3665-regional-policies-and-social-cohesion
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3666-insular-and-disadvantaged-areas
[5] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/greening%20GE.pdf
[6] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2012-01-26-17-13-36-593/ekdoseis/item/3736-dynatotites-koinotikis-xrimatodotisis
[7] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/employment%20GE.pdf
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3669-natural-environment-green-jobs-and-funding-tools
[8] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3668-fisheries-and-maritime
[9] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3671-waste-management
[10] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3676-mining-another-model-of-sustainable-development-is-possible
[11] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3670-water-water-resources-water-framework-directive
[12] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/energy%20GE.pdf
και http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3678-energy-saving-and-climate-change
[13] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3672-employment-labour
[14] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3673-social-economy
και http://www.socialcooperatives.gr/
[15] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3677-youth-policies
και http://www.youth-employment.gr/
[16] http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/review%20GE.pdf
[17] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3682-respect-rights
http://www.chrysogelos.gr/images/files/Docs/migration%20GE.pdf
[18] http://www.chrysogelos.gr/index.php/2013-11-08-13-32-37/ektheseis/item/3679-armaments-expenditure

Posted on 01/07/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top