Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στο πλευρό των Σύριων προσφύγων: Διασφάλιση δικαιωμάτων που προβλέπουν διεθνείς συμβάσεις

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» στο πλευρό των Σύριων προσφύγων

Διασφάλιση δικαιωμάτων που προβλέπουν διεθνείς συμβάσεις

30/11/2014

Οι «ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ» ζητάμε από την κυβέρνηση, την Περιφέρεια Αττικής και τον Δήμο Αθηναίων να συνεργαστούν για να διασφαλιστούν άμεσα τα δικαιώματα των Σύριων προσφύγων, συμπεριλαμβανομένης της αξιοπρεπούς στέγασης και της παροχής ασύλου/προστασίας. Η ποιότητα των θεσμών μιας χώρας και μιας κοινωνίας κρίνεται από τον βαθμό ικανότητάς τους να επιλύουν με γρήγορο, αποτελεσματικό κι ολοκληρωμένο τρόπο τα όποια προβλήματα.

Αντιπροσωπεία των «ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», αποτελούμενη από τον Νίκο Χρυσόγελο, την Όλγα Θεοδωρικάκου και τον Θανάση Καρυάμη, μέλη του προεδρείου, καθώς και τον Ριζγκάρ Καντίρ, υπεύθυνο για θέματα προσφύγων, επισκέφθηκε δύο φορές, το Σάββατο 29/11, τους Σύριους πρόσφυγες στο Σύνταγμα. Συζήτησαν μαζί τους αναλυτικά τόσο το θέμα ασύλου και προστασίας που δικαιούνται όσο και πρακτικές λύσεις στα οξυμμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

«Είναι άνθρωποι που διέφυγαν από τον θάνατο, τον πόλεμο και τη βία, δεν είναι φονιάδες ή εγκληματίες. Είναι κανονικοί, απλοί άνθρωποι που θέλουν να προστατέψουν τη ζωή τη δικιά τους και των παιδιών τους. Μεταξύ τους βρίσκονται παιδιά, έγκυοι, νεαροί και κάποιοι μεγαλύτεροι σε ηλικία. Δεν είναι φοβερά αυτά που ζητάνε, είναι απολύτως μέσα στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που έχει μια ευρωπαϊκή χώρα: να υπάρξει μια αποτελεσματική διαδικασία παροχής ασύλου ή προστασίας – με όσα σημαίνει αυτό», δήλωσε ο Ριζγκάρ Καντίρ.

«Θα μάθουμε να επιλύουμε προβλήματα, αντί να τα κρύβουμε κάτω από το χαλί; Δεν μπορεί να λυθεί ένα σχετικά μικρό πρόβλημα, όπως αυτό της φιλοξενίας μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν ξεφύγει από τον πόλεμο; Ως μέλος του διεθνούς συστήματος προστασίας, η Ελλάδα έχει υποχρέωση να παράσχει αυτά τα δικαιώματα, μεταξύ άλλων να βρεθεί αξιοπρεπής λύση για τη στέγαση μερικών εκατοντάδων ανθρώπων που έχουν αφήσει πίσω τα πάντα για να σωθούν. Συζητήσαμε με αντιπροσωπεία τους το θέμα της διασφαλισμένης διαμονής τους σε ανθρώπινους χώρους και υποβολή των αιτημάτων για παροχή ασύλου και προστασίας. Διαβεβαίωσαν ότι είναι πρόθυμοι να αυτο-οργανώσουν την διαμονή τους. Αλλά πρέπει να γνωρίζουν για πόσο διάστημα μπορούν να έχουν στέγη, δεν εμπιστεύονται την ελληνική πολιτεία αφού δεν τους ενημερώνει για κάτι συγκεκριμένο και ξεκάθαρο», επισήμανε ο Νίκος Χρυσόγελος.

«Υπάρχουν απλές, ορθολογικές λύσεις για στέγαση των Σύριων προσφύγων, που μπορεί να ανοίξουν το δρόμο και σε παρόμοιες πρακτικές για άνεργους, μονογονεϊκές οικογένειες και κοινωνικά ευάλωτες ομάδες. Όπως, για παράδειγμα, η διαμονή τους, για έναν τουλάχιστον χρόνο, σε κλειστά, σήμερα, ξενοδοχεία ή πολυκατοικίες, μέσα από μια συμφωνία Κυβέρνησης, περιφέρειας και Δήμου Αθηναίων. Υπάρχουν ευρωπαϊκοί πόροι για κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα έχει υποχρέωση να παρουσιάσει εθνικό σχέδιο για τη φιλοξενία Σύριων προσφύγων, στην ειδική συνδιάσκεψη της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ στη Γενεύη στις 9 Δεκεμβρίου», επισήμανε η ‘Όλγα Θεοδωρικάκου.

«Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καταθέτουμε προτάσεις και προσπαθούμε να βρούμε λειτουργικές λύσεις. Προσπαθούμε να βοηθήσουμε πολιτικά (θα παρέμβουμε τις επόμενες μέρες σε Υπουργείο, Περιφέρεια και Δήμο) αλλά και πρακτικά (να έχουν σόμπες και νερό, να ξεφύγουν τα παιδιά από τις εικόνες του πολέμου αλλά και να συνεχίσουν την εκπαίδευσή τους). Δεν βοηθάμε απλώς τους Σύριους πρόσφυγες, υπενθυμίζουμε στην ελληνική κοινωνία ότι θα βγούμε από την κρίση μόνο με αλληλεγγύη και συνεργασία», συμπλήρωσε ο Θανάσης Καρυάμης.

Posted on 30/11/2014 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top