3ο Τακτικό συνέδριο ΠΡΑΣΙΝΩΝ: ενδυνάμωση πράσινου χώρου, προετοιμασία για ευρωεκλογές, διερεύνηση πιθανών συνεργασιών

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ δημιουργήθηκαν μέσα στην πανδημία και το ιδρυτικό συνέδριο τους ήταν το πρώτο με διαδικτυακό τρόπο λόγω των περιορισμών που υπήρχαν το 2020.

Τώρα διοργανώνουν το 3ο Τακτικό Συνέδριο υβριδικά, δηλαδή και δια ζώσης και διαδικτυακά. Θα υπάρχει ταυτόχρονη φυσική παρουσία στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη για όσους και όσες θέλουν και μέσω διαδικτύου για τα υπόλοιπα μέλη.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑ ΖΩΣΗΣ
Οι χώροι που θα γίνει το Συνέδριο τις δύο πρώτες ημέρες είναι
α) ΑΘΗΝΑ, στην αίθουσα του Welcommon Hostel, Καποδιστρίου 4, ΤΚ 10682
β) ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, στην έδρα του κόμματος, Πτολεμαίων 29Α, ΤΚ 54631

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΑ
Θα γίνει με Zoom με σύνδεσμο που στέλνεται στα μέλη (παλιά και νέα – όποια ενδιαφέρονται μπορεί να εγγραφούν εδώ). Θα σταλεί λινκ αλλά θα γίνεται επαλήθευση των στοιχείων όσων συμμετέχουν. Οι ψηφοφορίες για την έγκριση των εισηγήσεων θα γίνονται ταυτόχρονα με ανάταση του χεριού στις δύο αίθουσες και και ψηφιακά για τα υπόλοιπα μέλη μέσω της εφαρμογής Zoom.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ ΚΟΜΜΑΤΩΝ 

Σχεδόν όλα τα κόμματα με υψηλή εκπροσώπηση απευθύνουν αυριο διαδικτυακά χαιρετισμό στο 3ο τακτικό συνέδριο των Πράσινων που ξεκινάει στις 10 το πρωι:

· η Νέα Δημοκρατία, με τη Γραμματέα της Μαρία Συρεγγέλα,
· ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με τον πρόεδρό του Στέφανο Κασσελάκη
· ο Νικόλας Φαραντούρης, Καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου και Δικαίου της Ενέργειας στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και Σύμβουλος Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ,
· το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής, με τον Γραμματέα του Τομέα Περιβάλλοντος, Παναγιώτη Δημόπουλο,
· το ΚΚΕ, με τον βουλευτή Θεσσαλονίκης Γιάννη Δελή,
· η Νέα Αριστερά, με τον Κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Νάσο Ηλιόπουλο,
· η Κίνηση πολιτών «Κόσμος», με τον ευρωβουλευτή Πέτρο Κόκκαλη,
· το ΜΕΡΑ 25, με τον υπεύθυνο του Τομέα Περιβάλλοντος Γιάννη Χαραλαμπάκη,
· το κόμμα ΟΙΚΟΛΟΓΙΑ, με τον Πρόεδρο της Προσωρ. Διοικούσας, Παύλο Μάρα.

ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ – Το πολιτικό στίγμα και τα σημαντικά θέματα που θα συζητηθούν

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ προσκαλούν ομάδες, κινήσεις, άτομα, υποψήφιους/ες στις αυτοδιοικητικές εκλογές με πράσινο πρόγραμμα, ακτιβιστές, ακαδημαϊκούς να συναντηθούμε σε μια κοινή πορεία για ένα ισχυρό πράσινο κόμμα που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής – κλιματική και οικολογική κρίση, κοινωνικές ανισότητες, υποβάθμιση δημοκρατίας, πόλεμοι- αλλά και θα απαντάει στο πολιτικό κενό που υπάρχει στην πραγματική εκπροσώπηση της κοινωνίας.

Οι ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου 2024 αποτελούν μια σημαντική μάχη για το Πράσινο κίνημα, τόσο πανευρωπαϊκά όσο και στη χώρα μας και μια ευκαιρία για μια ισχυρή πράσινη παρουσία στο Ευρωκοινοβούλιο, με εκπροσώπηση τόσο από την Ελλάδα όσο και από άλλες χώρες, που θα συσπειρώσει ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις και χώρους.

Οι πράσινες προτάσεις γίνονται ιδιαίτερα επίκαιρες και απαιτούν επείγουσες δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, του εθνικισμού, της ακροδεξιάς και για τη δίκαιη πράσινη μετάβαση, την αλληλεγγύη, το πρασίνισμα των πόλεων. Και οι Πράσινοι γίνονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες ένα σημείο αναφοράς και αναδιάταξης των πολιτικών δυνάμεων.

Μετά και από τις μάχες και τα αποτελέσματα των αυτοδιοικητικών εκλογών, οι Πράσινοι στην Ελλάδα θεωρούμε αναγκαίο να ξεκινήσει άμεσα η προετοιμασία και η οργάνωση μιας πράσινης κοινής εκστρατείας, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος, που θα έρθει σε επαφή με την κοινωνία και θα απλωθεί πανελλαδικά. Και η καμπάνια αυτή οφείλει να ξεκινήσει από το Γενάρη 2024.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ εκτιμούν πώς μπορούν να συμβαδίσουν ευρύτερες πράσινες δυνάμεις με ενωτικό τρόπο, “στα πλαίσιο της επιθυμίας μας για ενοποίηση του πράσινου χώρου, διασφαλίζοντας ένα κλίμα συνεργασίας και αμοιβαίας εμπιστοσύνης” και για αυτό έχουν απευθύνει πρόσκληση συνεργασίας σε όσες αξιόπιστες δυνάμεις μιλούν στο όνομα της οικολογίας και του πράσινου χώρου.

Όπως αναφέρουμε και στο εισηγητικό κείμενο προς τους συνέδρους, “προσβλέπουμε σε μια ενιαία, αυτόνομη, αποτελεσματική Πράσινη παρουσία μέσα από ένα σχήμα συνεργασίας για τις ευρωεκλογές, που θα εργαστεί από κοινού για την εκλογική επιτυχία. Επιθυμούμε τη συγκρότηση ενιαίου πολιτικού κόμματος, ως καθοριστικού πράσινου πόλου. Γι’ αυτό, τη δεύτερη μέρα του συνεδρίου, την Κυριακή 10.12, μπορούμε να εμβαθύνουμε και να ολοκληρώσουμε τις διαβουλεύσεις στον πράσινο χώρο, ώστε να συμμετέχουν στα όργανα και στην εκπροσώπηση ευρύτερες δυνάμεις, να διαμορφώσουμε το πολιτικό πλαίσιο και το σχήμα, που θα παραμείνει ανοιχτό και για άλλες συμμετοχές μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου 2024“.

Οι συμμετέχοντες/ουσες θα πρέπει να δεσμευτούν ότι, ενόψει των ευρωεκλογών, το σχήμα που θα συμμετάσχει στις ευρωεκλογές:

  • συμμετέχει με το δικό του πρόγραμμα-διακήρυξη αλλά και υιοθετώντας το κοινό εκλογικό πρόγραμμα των Ευρωπαίων Πράσινων,
  • επιδιώκει άμεση ένταξη στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα και συμμετέχει στο συνέδριο του ΕΠΚ στις 2-4 Φεβρουαρίου 2024, στη Λυών,
  • οι ευρωβουλευτές που θα εκλεγούν, θα συμμετάσχουν στην Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και θα εκπροσωπούν συνολικά το σχήμα,
  • στόχος είναι να συγκεντρωθούν οικονομικοί πόροι από τους πολλούς/ες

Ενδυνάμωση του Πράσινου χώρου αλλά και διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας με ευρύτερα σχήματα με κοινή λίστα στις ευρωεκλογές

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχει μια κινητικότητα σήμερα στο πολιτικό σκηνικό που δεν μπορούμε να αγνοήσουμε. Παράλληλα λοιπόν με την ενδυνάμωση του πράσινου χώρου, το Συνέδριο διερευνά την πιθανότητα συνεργασίας με άλλα πολιτικά σχήματα. Ήδη η εισήγηση του Συμβουλίου προς το Συνέδριο αναφέρεται στο πώς βλέπουν οι Πράσινοι μια πιθανή συνεργασία με ευρύτερα πολιτικά σχήματα στο πλαίσιο μιας κοινής εκλογής λίστας που το κάθε σχήμα θα είναι διακριτό αλλά με κοινό πρόγραμμα, κοινή καμπάνια και κοινούς υποψηφίους, μέσα από μια dream team. Πραγματοποιούνται ήδη διερευνητικές συναντήσεις.

Βασικά σημεία της εισήγησης του Συμβουλίου (πλειοψηφούσα απόφαση) προς το συνέδριο:

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ αναδιοργανωνόμαστε, οργανωνόμαστε καλύτερα, κοιτάμε αυτοκριτικά την πορεία μας με στόχο να έχουμε διακριτή αυτόνομη πολιτική παρουσία αλλά και να προωθήσουμε αλλαγές με ευρύτερη σημασία μέσα από συμμαχίες. Σε αυτή την στρατηγική προσκαλούμε φίλους/ες και ενδιαφερόμενους/ες, κοντινά σχήματα να συμμετέχουν και να δυναμώσουμε όλοι/ες μαζί ως κοινό κόμμα, συμμετέχοντας και στα πολιτικά όργανα. Απευθυνόμαστε ιδιαίτερα σε υποψήφιους/ες με τους Πράσινους στις διάφορες εκλογές που δεν ήταν μέλη μας, σε ακαδημαϊκούς, ακτιβιστές και άλλους να γίνουν μέλη σε ένα πράσινο κόμμα που θα έχει επιρροή και δυνατότητα να προκαλέσει αλλαγές που αφορούν τους/τις πολλούς/ες, την κοινωνία, το περιβάλλον, την οικονομία.

Οι Πράσινοι οφείλουν -ενόψει των ευρωεκλογών- να συμβάλλουν καθοριστικά στη συσπείρωση όλων όσων προσανατολιζονται και επιθυμούν την ένταξη και στενή συνεργασία με τους Ευρωπαίους Πράσινους και την ομάδα ΠΡΑΣΙΝΟΙ/EFA στο ευρωκοινοβούλιο. Αυτός είναι και ο βασικός ιδρυτικός στόχος των Πράσινων και παραμένει επίκαιρος μετά τη συνειδητοποίηση από μεγάλο μέρος των πολιτών της οικολογικής και κλιματικής κρίσης. Στην προσπάθεια αυτή θα συνεκτιμηθουν και η μέχρι τώρα στάση και η αξιοπιστία όσων συμφωνούν με τον στόχο αυτό.

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ διερευνούμε επίσης, την πιθανότητα συνεργασίας στις ευρωεκλογές με άλλα πολιτικά σχήματα με στόχο κοινή λίστα υποψηφιοτήτων, με ισότιμους/ες επικεφαλής (1 άτομο από κάθε πολιτικό σχήμα) και κοινό πρόγραμμα στη βάση των εξής προϋποθέσεων από την πλευρά των Πράσινων:

– Οριστικοποίηση των διαδικασιών πολιτικής απόφασης/προγράμματος και επιλογής των 3 συνεπικεφαλής (dream team ένα άτομο από κάθε ένα από τα συμμετέχοντα σχήματα) μέχρι 21/1/2024 και σε κάθε περίπτωση πριν από το εκλογικό συνέδριο των Ευρωπαίων Πράσινων αρχές Φλεβάρη. H υπόλοιπη λίστα συμπληρώνεται αναλογικά. Τα άτομα συνεπικεφαλής έχουν την ευθύνη συντονισμού της κοινής καμπάνιας και συναπόφασης για κρίσιμα θέματα.
– Κοινό πρόγραμμα με βάση τους άξονες που έχουμε διαμορφώσει για ευρωπαϊκά θέματα και ευρωπαϊκή ομοσπονδία, κλιματική και κοινωνική δικαιοσύνη, εναλλακτική πρόταση για την πράσινη στροφή της χώρας μας, εγκατάλειψη προγραμμάτων εξόρυξης και νέων υποδομών για ορυκτά καύσιμα – καθώς και επιδοτήσεων προς ορυκτά καύσιμα, εξάλειψη χρήσης ορυκτών καυσίμων μέχρι το 2040 σε όλη την ΕΕ, ενίσχυση του κοινωνικού πυλώνα και της κοινωνικής πολιτικής, ένα Πράσινο Κοινωνικό Σχέδιο Ειρήνης και Βιωσιμότητας στην Αν Μεσόγειο, ενίσχυση των πολιτικών συμπερίληψης και ισότητας, ενδυνάμωσης της δημοκρατίας, της διαφάνειας και της λογοδοσίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι Πράσινοι θα υιοθετήσουν και το κοινό ευρωπαϊκό πράσινο πρόγραμμα και καλούν και τις άλλες δυνάμεις να κάνουν το ίδιο.
– Στον τελικό τίτλο της εκλογικής λίστας, όποιος και να είναι, θα υπάρχει και το “ΠΡΑΣΙΝΟΙ”
– Δημιουργία κοινής εκλογικής επιτροπής που θα τρέξει την καμπάνια για το κοινό σχήμα και όχι ξεχωριστές καμπάνιες

Στόχος μας να εκλέξουμε 2-3 ευρωβουλευτές που θα επιλέξουν σε ποια πολιτική ομάδα θα συμμετέχουν στο Ευρωκοινοβούλιο. Το/α άτομο/α που θα εκλεγεί από τους Πράσινους θα συμμετέχει στη δική μας πολιτική ομάδα, την Ομάδα των Πράσινων Ευρωβουλευτών. Αν εκλεγεί ένα μόνο άτομο θα συμμετέχει στην Ομάδα των Πράσινων

Για την ενίσχυση της συνεργασίας, προετοιμάζουμε από κοινού και δημοσιοποιείται αυτό νομοθετικές παρεμβάσεις στο Ελληνικό Κοινοβούλιο και πρωτοβουλίες κοινοβουλευτικού ελέγχου για κλιματικά περιβαλλοντικά, κοινωνικά θέματα. Αντιστοίχως συνεργαζόμαστε για από κοινού δουλειά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε συντονισμό και με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αναζητούμε τρόπους ώστε να υπάρχει αλληλοτροφοδότηση και δομημένη συνεργασία από κοινού με την Ομάδα των Πράσινων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Εγγραφή μέλους / συμμετοχή στο συνέδριο

Όσοι επιθυμούν να γίνουν μέλη και να συμμετάσχουν στο συνέδριο μπορεί να εγγραφούν εδώ και θα λάβουν πρόσκληση συμμετοχής

Το Πρόγραμμα του υβριδικού συνεδρίου

Σάββατο 9 Δεκεμβρίου 2023 (Από 10:00 έως 15:00)

10.00 Υποδοχή των συμμετεχόντων
10:30 Έναρξη του Συνεδρίου, Καλωσόρισμα από μέλος της Γραμματείας
10:40 Χαιρετισμοί κομμάτων

11:10 Τροποποιήσεις Καταστατικού και Κανονισμού Λειτουργίας Συμβουλίου. Εισήγηση: Μιχάλης Τρεμόπουλος, τοποθετήσεις και ψηφοφορία.
11:40 Παρουσίαση ψηφοδελτίου για Γραμματεία και Συμβούλιο, Οδηγίες ψηφοφορίας.
12:00 Εκκίνηση ψηφοφορίας.
12:00 Απολογισμός. Εισήγηση: …

12:15 Πολιτική Συγκυρία. Εισήγηση: Τρεμόπουλος Μιχάλης. Τοποθετήσεις, Πολιτική Απόφαση.
13:15 Στρατηγική για τις Ευρωεκλογές του 2024. Εισήγηση: Νίκος Χρυσόγελος. Τοποθετήσεις, Πολιτική Απόφαση.
15:00 Λήξη ψηφοφορίας, ανάδειξη νέων οργάνων
15.10 Λήξη συνεδρίας. Συνεδρίαση νέου Συμβουλίου

Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023 (Από 11:00 έως 14:30)
11:00 Υποδοχή των συμμετεχόντων
11:30 Έναρξη

Ειδική συνεδρίαση με τη συμμετοχή προσκεκλημένων σχημάτων: Υπάρχει δυνατότητα για ισχυρή παρουσία των πράσινου χώρου στις ευρωεκλογές με διακριτό τρόπο; Διερεύνηση δυνατότητας ευρύτερων συνεργασιών με κοινή λίστα, κοινό πρόγραμμα, κοινές υποψηφιότητες 

11:30 Εισήγηση εκ μέρους των Πράσινων
12:00 Εισηγήσεις φιλοξενούμενων
13:00 Τοποθετήσεις
14:30 Έγκριση πολιτικού ψηφίσματος, Λήξη συνεδρίας.

 

Posted on 07/12/2023 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top