Η ρύθμιση για το Σύμφωνο Συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών βήμα προς σωστή κατεύθυνση

Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ χαιρετίζουμε τη νομοθετική ρύθμιση του Συμφώνου Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια που κατοχυρώνει βασικά δικαιώματα και αιτήματα της ΛΟΑΤ κοινότητας. Είναι ένα βήμα προς την σωστή κατεύθυνση κι αναγνωρίζει δικαιώματα πολιτών που μέχρι τώρα αντιμετωπίζουν κοινωνικό στιγματισμό, ρατσιστική βία και αποκλεισμό.

Είναι σημαντικό που πλέον εκπρόσωποι θεσμικών φορέων στηρίζουν την κατοχύρωση δικαιωμάτων, τα οποία σε όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα είναι πλέον αυτονόητα. Το νομοσχέδιο για το Σύμφωνο Συμβίωσης είχε την γενική παραδοχή από όλους τους φορείς που μίλησαν στη Βουλή. Έχει ενδιαφέρον ότι παρόμοια ρύθμιση ψηφίστηκε πρόσφατα και από την κυπριακή βουλή.

Το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια είναι από τα χαρακτηριστικά θέματα όπου ο διαχωρισμός παλιό-νέο, συντηρητικό-δημοκρατικό δεν έχει καμία σημασία ως προς τι λέει κάθε κόμμα αλλά τι πραγματικά κάνει. Το Σύμφωνο Συμβίωσης για ομόφυλα ζευγάρια είναι θέμα δικαιωμάτων και ως τέτοιο τίθεται σε όλες τις κοινωνίες, δεν είναι θέμα υποστήριξης προς την μία ή την άλλη σεξουαλική επιλογή. Σαν τέτοιο είναι “λογικό” να έχει “απέναντι” και να μην το ψηφίζουν η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ, οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ αφού είναι κόμματα που δεν έχουν την καλύτερη σχέση με το σεβασμό των δικαιωμάτων. Το περίεργο είναι βέβαια πώς το ακροδεξιό, εθνικιστικό και φοβικό κόμμα των ΑΝΕΛ – χαρακτηριστικές είναι οι τοποθετήσεις για το θέμα τόσο του προέδρου του Π. Καμμένου όσο και βουλευτών όπως ο Κατσίκης – είναι στην κυβέρνηση από κοινού με ένα κόμμα που αυτοαποκαλείται αριστερό και υποτίθεται είχε προεκλογικά ως σύνθημα “τελειώνουμε με το παλιό”.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει καταδικάσει τη χώρα για παραβίαση των δικαιωμάτων και για διακρίσεις σε σχέση με τα ομόφυλα ζευγάρια. Κάθε νέο προς ένταξη στην ΕΕ κράτος πρέπει, μεταξύ άλλων, να άρει παρόμοιες διακρίσεις. Η Ελλάδα, παρότι παλιό κράτος μέλος, δεν είχε άρει μέχρι τώρα διακρίσεις απέναντι σε ανθρώπους που είναι επιλογή τους να είναι ομοφυλόφιλοι. Κανείς δεν μπορεί να επιβάλει  τις ερωτικές και σεξουαλικές προτιμήσεις των ανθρώπων, αν θα ζουν μαζί ή χώρια με τον άνθρωπο που αγαπάνε. Πολλές χώρες έχουν άρει, τουλάχιστον νομοθετικά, τις διακρίσεις και “επιτρέπουν” όχι μόνο την συμβίωση αλλά και τον πολιτικό γάμο. Ακόμα και πρωθυπουργοί ή δήμαρχοι δεν έχουν κανένα πρόβλημα να το δηλώνουν δημόσια ότι είναι ομοφυλόφιλοι. Αλλά και οι εκκλησίες έχουν αρχίσει να αλλάζουν τον τρόπο προσέγγισης του θέματος και να το διαχωρίζουν από τη θρησκευτική πίστη ή όχι των πολιτών.

Κι όμως, στην Ελλάδα υπάρχουν ακόμα όχι μόνο μεμονωμένα άτομα  αλλά και πολιτικά κόμματα και πολιτικοί που πιστεύουν ότι το κράτος ή κάποιοι άλλοι θα επιβάλουν στους ανθρώπους τις επιλογές τους και όταν δεν συμμορφώνονται με τις επιταγές τους θα τιμωρούν αυτούς/αυτές που επέλεξαν κάτι αντίθετο.

homo1

Οι εκπρόσωποι ομόφυλων ζευγαριών έδωσαν έμφαση και στο δικαίωμα της τεκνοθεσίας και της υιοθεσίας, καλώντας την πολιτεία να κάνει το επόμενο βήμα και μέσα από ένα ανοικτό δημόσιο διάλογο να προχωρήσει στην υιοθέτηση των αιτημάτων τους, ώστε στην πράξη, όπως τόνισαν, να ισχύσει η ισονομία.

Τα θέματα αυτά δεν είναι ιδεολογικά, θρησκευτικά ή ηθικά. Αυτή η προσέγγιση έχει ξεπεραστεί πλέον. Η δημοκρατία είναι ουσιαστική όταν βρίσκει εποικοδομητικές λύσεις για όλους και όλες, όχι μόνο για τις πλειοψηφίες αλλά και για τις μειοψηφίες, ώστε κανείς να μην βρίσκεται ή νοιώθει αποκλεισμένος.

Οι κοινωνίες και οι πολιτικές ηγεσίες δεν μπορούν να κλείνουν τα μάτια μπροστά σε κοινωνικές πραγματικότητες που απαιτούν ρυθμίσεις. Για παράδειγμα, σήμερα υπάρχουν ομόφυλα ζευγάρια που έχουν ήδη παιδιά. Υπάρχουν, επίσης, τα θέματα της παρένθετης μητρότητας για ομόφυλα ζευγάρια, υπάρχουν ομοφυλόφιλοι που θέλουν να ή έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά με δικό τους σπέρμα με παρένθετη  μητέρα και ωάριο από δωρήτρια, υπάρχουν λεσβίες που θέλουν να ή έχουν ήδη αποκτήσει παιδιά με δωρητή σπέρματος. Δεν πρέπει να δούμε πώς έχουν ρυθμίσει τα θέματα αυτά άλλες κοινωνίες και να ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος, χωρίς κραυγές και ιδεοληψίες, για το πώς θα ρυθμιστούν θέματα που αφορούν μειοψηφίες αλλά υπαρκτές μειοψηφίες μέσα στις σημερινές κοινωνίες; Η άρνηση της πραγματικότητας – όχι μόνο στο θέμα αυτό – οδηγεί σε μεγέθυνση των προβλημάτων που τα βρίσκουμε στη συνέχεια μπροστά μας.

homo2

Εμείς, οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, υποστηρίζουμε την επίλυση προβλημάτων – ακόμα και των πιο «δύσκολων» – μέσα από διάλογο κι αξιοποίηση υπάρχουσας εμπειρίας. Είναι πολύ καλύτερο από την διαιώνιση των προβλημάτων.

Posted on 19/12/2015 in Δελτία Τύπου, Θέσεις

Share the Story

Back to Top