Οι ΠΡΑΣΙΝΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ καλούμε αυτές τις κρίσιμες ώρες και τους Ευρωπαίους εταίρους και την ελληνική κυβέρνηση να κατανοήσουν ότι οι όποιες αποφάσεις τους θα σημαδέψουν εκατομμύρια ανθρώπους, το μέλλον μιας χώρας αλλά και της Ευρώπης συνολικά. Τέλεια απόφαση εδώ που έχουμε φτάσει δεν θα υπάρξει. Κανείς δεν θα πρέπει να νομίζει ότι θα νικήσει σε μια αντιπαράθεση μέχρι τέλους. Πρέπει να έχουμε το θάρρος να δούμε πώς φτάσαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση και τα λάθη που έγιναν από όλες τις πλευρές. Αλλά για να μην βαθύνει η κρίση χρειάζεται μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη συμφωνία, με περιθώρια βελτίωσης στο μέλλον.
Ο Νίκος Χρυσόγελος, συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ – ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, τόνισε: «Εξαιτίας λαθών και της χώρας και της τρόικα (“θεσμών”) αντί να αντιμετωπιστεί η δημοσιονομική κρίση μετατράπηκε σε μια γενικευμένη οικονομική, κοινωνική και πολιτική κρίση. Τώρα λύση ιδανική ή μαγική δεν υπάρχει. Χρειάζεται μια όσο το δυνατόν πιο ισορροπημένη συμφωνία όχι μόνο για τα δημοσιονομικά και τη ρευστότητα ή την αναδιάρθρωση του χρέους αλλά και για την αναζωογόνηση και αλλαγή της οικονομίας προς πράσινη κατεύθυνση, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, την αναδιάρθρωση του ΑΕΠ. Είναι θέμα επιβίωσης της χώρας μας μια αποτελεσματική στρατηγική μείωσης της φτώχειας και των ανισοτήτων, όχι απλώς παροχές επιδομάτων και ψίχουλων.
70 χρόνια μετά την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου πολέμου χρειάζεται κουράγιο αλλά και θάρρος ώστε να παρθούν αποφάσεις που θα βοηθήσουν την Ευρώπη και όλες τις χώρες όχι μόνο να βγουν από την κρίση αλλά και να προχωρήσουν σε ένα πιο βιώσιμο μέλλον. Λάθος επιλογές κι αποφάσεις αυτή την κρίσιμη στιγμή θα πάνε την υπόθεση της Ευρώπης πίσω, ενώ σήμερα περισσότερο από ποτέ χρειαζόμαστε αποφασιστικά βήματα για οικονομική, κοινωνική, πολιτική και οικολογική ενοποίηση».
Η Όλγα Θεοδωρικάκου, συμπρόεδρος των ΠΡΑΣΙΝΩΝ-ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ, δήλωσε: «Η συμφωνία πρέπει να δίνει την δυνατότητα στην ελληνική κοινωνία να επιλέξει στο μέλλον πιο ισορροπημένα ισοδύναμα μέτρα, να συζητήσει σοβαρά τι και πώς θα πρέπει να αλλάξει και να ανακτήσει τον έλεγχο των αλλαγών που απαιτούνται ώστε να στραφούμε προς μια οικολογικά, κοινωνικά, οικονομικά βιώσιμη κατεύθυνση. Ναι, πρέπει να περάσουμε από την πολιτική οριζόντιας και άδικης λιτότητας σε μια πολιτική οικονομικής, κοινωνικής και οικολογικής βιωσιμότητας που θα αντιμετωπίσει τα δημοσιονομικά προβλήματα της χώρας αλλά και τα γενικότερα διαρθρωτικά προβλήματα. Η λιτότητα, όμως, δεν θα τερματιστεί με πυροτεχνήματα ή απειλές ρήξης αλλά με την διαμόρφωση – μέσα από κοινωνικό και πολιτικό διάλογο – μιας διαφορετικής, ολοκληρωμένης και ισορροπημένης εναλλακτικής στρατηγικής που θα έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας της κοινωνίας».