Μονάδας Βιώσιμης Κινητικότητας ΕΜΠ: Οι προβλέψεις που όλοι περιμέναμε, τι θα  γίνει στις πόλεις μας το 2022

Περιμένετε και θα δείτε:  #spoiler_alert συνοπτικά δεν θα έχει covid,  δεν θα έχει μάσκες, δεν θα κλειστούμε με lockdown, αντίθετα θα τρελαθούμε στη βιώσιμη κινητικότητα!  

Ιανουάριος. Η κίνηση στους δρόμους αυξάνει κατακόρυφα όπως και η  απελπισία. Οι δήμοι, οι περιφέρειες και η κυβέρνηση συμβουλεύονται τους  ειδικούς. Βρήκαν τη λύση.  Ήταν κάτω από τα μάτια μας: πόδια, ποδήλατα, πατίνια … Δε πάν να λένε για αυτόνομα οχήματα, πανέξυπνα συστήματα και  ηλεκτρο…διάφορα; Τα πόδια μας να’ ναι καλά και να έχουμε κέφι.  

Φεβρουάριος. Μήνας με λιγότερες μέρες αλλά με ακόμη περισσότερη κίνηση.  Ωστόσο εξαιρετικά είναι τα νέα για την Αθήνα που αντιγράφει τις καλές  πρακτικές της Θεσσαλονίκης. Μετά την πλατεία Ελευθερίας της συμπρωτεύουσας που έγινε ένας  ωραιότατος χώρος στάθμευσης… παίρνουν σειρά η πλατεία Συντάγματος και η πλ. Κολιάτσου στην Αθήνα, οι οποίες μετατρέπονται σε δυναμικούς (sic)  χώρους στάθμευσης στην καρδιά της πόλης. Με ειδικές θέσεις για ηλεκτρικά  αυτοκίνητα και ΑΜΕΑ, με ειδικά έξυπνα συστήματα για ενημέρωση  διαθεσιμότητας βεβαίως – βεβαίως, το αύριο είναι εδώ… Ο μεγάλος περίπατος  γίνεται μικρός, οι πλατείες γίνονται χώροι στάθμευσης, οι δρόμοι  απομακρύνουν και τους τελευταίους πεζούς… Μόνο τα μίντια δεν συμφωνούν  γιατί χάνεται δημόσιος χώρος. Ποιος δίνει σημασία; 

Μάρτιος. Η άνοιξη μπαίνει δυναμικά σε πείσμα της κλιματικής απορρύθμισης. Η πανδημία … μετά την 8η δόση του εμβολίου περνά στην ιστορία. Πετάμε τις  μάσκες (είχαν γίνει τέσσερις, η μια πάνω στην άλλη) και την ειδική στολή για τα  σούπερ μαρκετ. Τα λεωφορεία ξαναγέμισαν στην Αττική και στην ευρύτερη  περιφέρεια Θεσσαλονίκης.  Στην επαρχία τα λεωφορεία σχεδόν άδεια. Τα χρησιμοποιούν μόνο εκείνοι που  δεν έχουν τετράτροχο 3,5 τόνων με καρότσα για τα ψώνια, έστω και αν είναι  μόνο ένα γιαούρτι που το πουλάει ο μπακάλης στη γωνία.  

Και εκεί που κανείς δεν το περίμενε «ΩΣ ΕΔΩ», φωνάζουν οι φωτισμένοι αιρετοί.  Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Καλαμάτα, Χανιά και τόσες  άλλες ξεκινούν να φτιάχνουν πλατιά πεζοδρόμια και ποδηλατόδρομους σε  κάθε γειτονιά. Και πλατείες, και πάρκα…  

Απρίλιος. Γενικός ξεσηκωμός, η Ελλάδα γίνεται Ευρώπη. Κάθε γειτονιά και  δίκτυο, κάθε σχολείο και πεζόδρομος… όπου to όριο ταχύτητας 50 πέφτει στα 30χλμ/ω. Μην είν’ πρωταπριλιάτικο;; Αλλά ο Απρίλης έχει το όνομα και ο Μάης  τα λουλούδια… προσδεθείτε!!  

Μάιος. Κάτι μαγικό συμβαίνει: τα υπουργεία με τη σειρά τους αποφασίζουν να  αφήσουν … ελεύθερες τις υπερυψωμένες διασταυρώσεις, τα σαμαράκια, τις  διαβάσεις πεζών, τα κολωνάκια στα πεζοδρόμια, τα χρώματα (και όχι μόνο  αρώματα… ) στον δρόμο! Όλα πλέον επιτρέπονται. Τα πάρκα γειτονιάς, τα  transit mall και τα ενοποιημένα οικοδομικά τετράγωνα για να βγαίνουν οι  κάτοικοι στους δρόμους. Απίστευτο. Τελικά υπήρχαν και ανάπηροι. Βγήκαν και  αυτοί. Υπήρχαν ηλικιωμένοι. Κοντεύαμε να τους ξεχάσουμε, όπως και τα  παιδιά. Για δες τι έκρυβε μια γειτονιά!!  

Ιούνιος. Αλλάζει το Ταμείο Ανάκαμψης και … σαν της Ιταλίας δίδει 13%  ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ και ΜΟΝΟ για έργα βιώσιμης κινητικότητας.  Πού θα πάνε όλα αυτά τα λεφτά;  Μοιράζονται σωστά και δίκαια, έτσι ώστε κάθε πόλη, χωριό και γειτονιά να  πιστέψουν ότι έχουν στον ήλιο … μοίρα.  

Ιούλιος. Το καλοκαίρι φέρνει και άλλες εκπλήξεις. Θεσμοθετείται πλέον η  Εθνική Στρατηγική για την Οδική Ασφάλεια, οριστικοποιείται και το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για αυτήν (υποχρεωτικές για όλους) και ιδρύεται σχετικό  «Υπερταμείο». Πλέον η οδική ασφάλεια πλέει σε νερά πιο «ασφαλή». Η εγκατάλειψη θύματος από πλημμέλημα γίνεται ΚΑΚΟΥΡΓΗΜΑ και πια όλοι  σταματούν και αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.  Μηδέν ατυχήματα. Ένας στόχος που προσεγγίζεται. Η Ελλάδα Σουηδία. 

Αύγουστος. Μετά τη θερινή ραστώνη το κυβερνητικό στρατόπεδο ξεκινά με  νέες ιδέες.  Τρία νέα προγράμματα:  

«Κινούμαι ποδηλατικά» ο κόσμος επιδοτείται και αγοράζει ηλεκτρικά  ποδήλατα. Μηδενίζεται ο ΦΠΑ και οι επιχειρήσεις επιδοτούνται επίσης  για να παρέχουν στους ποδηλάτες θέσεις στάθμευσης!!  

«Παρέα στο αυτοκίνητο». Οι γείτονες, και όχι μόνο, στο ίδιο ΙΧ. Ο  καθένας διαθέτει το δικό του αυτοκίνητο με τη σειρά του. Κοινή χρήση  στα επιβατικά. Κοινή χρήση στον δρόμο. Κοινή χρήση και συνύπαρξη.  Λιγότερα αυτοκίνητα, περισσότερη ασφάλεια και οικονομία.  

«Αντάλλαξέ το». Στη θέση του ρυπογόνου συμβατικού ΙΧ μπαίνουν οι  υπηρεσίες κινητικότητας. Ο ιδιοκτήτης αυτοκινήτου μπορεί να το  ανταλλάξει με … δωρεάν χρήση για 5 μήνες ενός κοινής χρήσης ΙΧ, με  δωρεάν χρήση για 12 μήνες ενός κοινής χρήσης ποδηλάτου και… δωρεάν  μετακινήσεις με τα ΜΜΜ για 5 χρόνια. Τα αφεντικά τρελάθηκαν! Το καλοκαιράκι είχε τα κέφια του.. 

Σεπτέμβριος. Ανοίγουν τα ίδια σχολεία, όμως αλλάζουν οι παλιές κακές  συνήθειες και ένα νέο πρόγραμμα εφαρμόζεται σε όλη την Ελλάδα. Όχι άλλο  χάος έξω από τα σχολεία. Τα παιδιά πηγαίνουν στο σχολείο με ποδήλατο ή με  τα πόδια, σε παρέα για να είναι ασφαλή. Η μετακίνηση στο σχολείο γίνεται  παιχνίδι και οι μαθητές και οι μαθήτριες ξυπνούν με χαμόγελα. Οι γονείς τους  σκέφτονται να τα μιμηθούν.  

Οκτώβριος. Το ‘ΟΧΙ’ στο ποδήλατο γίνεται δυνατό ναι.  Η «Εθνική Στρατηγική για το Ποδήλατο» είναι πια πραγματικότητα. Ποδήλατο  ΠΑΝΤΟΥ.  

Νοέμβριος. Μήνας ανατροπών! Πατίνια, rollers, skateboard, segways και όλων  των ειδών τα κοινής χρήσης οχήματα κατακλύζουν τους πόλεις. Τα αυτοκίνητα  λιγοστεύουν γιατί … και ο χώρος που διέθεταν λιγόστεψε. Πάει ο κορεσμός.  Απλά πράγματα.  Δεν μπαίνει με το ζόρι στο κλουβί… ότι δεν του χωράει.  

Δεκέμβριος. Τώρα τελειώσαμε με τα ψέματα και ο καιρός ξαναβρίσκει τον  δρόμο του. Είναι Δεκέμβρης και κρυώνουμε. Τι πιο φυσικό; Θα τελειώσει ο  χειμώνας, θα έρθουν η άνοιξη, το καλοκαίρι και το φθινόπωρο στην ώρα τους.  Δεν ζητούσαμε πολλά…  

Τη γη στρογγυλή, τον αέρα καθαρό και τις πόλεις ανθρώπινες.  

Η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας ΣΑΤΜ -ΕΜΠ σας εύχεται μία όμορφη χρονιά  με υγεία για εσάς, για τους αγαπημένους σας. Μια χρονιά με καθαρότερο περιβάλλον, ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ποδήλατο, περπάτημα, πατίνι, λεωφορείο, τραμ,  μετρό, ΧΩΡΙΣ τραυματίες και νεκρούς και με χαρούμενους δημόσιους χώρους. 

Όλα αυτά που σας προβλέπουμε με τούτον εδώ τον  Καζαμία, να τα πάρετε για σιγουριά … και όχι για αστρολογία!  … για περισσότερες λεπτομέρειες για το έτος της  αρεσκείας σας, 

ΜΗ διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στα παρακάτω κανάλια:  

Email: info@smu.gr, sustainable.mobility.unit@gmail.com 

Facebook page: @SMUntua 

Twitter account: @SMU_NTUA 

Webpage: http://smu.gr/

Posted on 08/01/2022 in Δελτία Τύπου

Share the Story

Back to Top